Hovedinnhold

Aksjonister vil stanse monstermastene ved strømkutt

Ber bergenserne slå av panelovner og sette varmtvannet på pause

KULDE: Mindre bruk av panelovner og sparing av varmtvann er forslagene som skal stanse byggingen av monstermaster over Hardanger. Foto: Bjørn Erik Larsen/VG
KULDE: Mindre bruk av panelovner og sparing av varmtvann er forslagene som skal stanse byggingen av monstermaster over Hardanger. Foto: Bjørn Erik Larsen/VG
GARDERMOEN (VG Nett) Bevar Hardanger vil at bergenserne kutter strømforbruket for å sikre strømforsyningene og unngå monstermastene.

Denne saken handler om:

Tirsdag la de fire regjeringsutnevnte utvalgene fram rapporten som viser at det blir svindyrt å legge de nye kraftlinjene mellom Sima og Samnanger i sjøen.

Minst 3,4 milliarder vil det koste å unngå at kraftlinjene legges over Hardanger, ifølge en offisiell rapport.

Dermed ligger det an til at regjeringen ikke kommer til å snu, og vil godkjenne utbyggingen av de omstridte monstermastene.

LES OGSÅ: Sjøkabelen blir minst 3,4 milliarder dyrere

Strømmen styres fra sentral

Men aksjonsgruppa Bevar Hardanger har ikke gitt opp kampen for å slippe mastene i Hardanger-naturen.

Nå foreslår de innføring av ENØK-tiltak for bergenserne.

INNSPARING: Energirådgiver Svein Roar Brunborg mener man kan hindre byggingen av Monstermastene ved å satse på ENØK-tiltak i Bergen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.
INNSPARING: Energirådgiver Svein Roar Brunborg mener man kan hindre byggingen av Monstermastene ved å satse på ENØK-tiltak i Bergen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

Ifølge en rapport, som Bevar Hardanger har fått utarbeidet, har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) besluttet at det skal innføres toveiskommunikasjon for alle strømabonnenter i Norge. Det innebærer at strømmen i hvert enkelt hus skal kunne styres fra en sentral, både manuelt og automatisk.

Denne funksjonen ønsker Bevar Hardanger å utnytte.

- Ved å innføre automatikk kan vi redusere strømforbruket i Bergen så mye at dagens strømkapasitet vil være sikker nok. Det vil være like sikkert som å bygge monstermastene, sier sivilingeniør Svein Roar Brunborg, som har utarbeidet rapporten.

HVA MENER DU OM FORSLAGET? SI DIN MENING I BUNNEN AV ARTIKKELEN

- Må gjelde alle

Brunborg mener bergenserne enkelt kan begrense strømforbruket sitt.

- Ved å slå av panelovnene i huset når man lager mat kan bergensfolket redusere strømforbruket med én kilowatt, sier Brunborg.

- En annen ting de kan gjøre er å slå av oppvarmingen av varmtvannet på de kritiske punktene om morgenen, og utsette dette til senere på dagen, sier Brunborg.

LES OGSÅ: Flere vil ha kraftlinjer i Hardanger

De mest kritiske timene er ifølge Brunborg mellom klokken 07-10 om morgenen og 15-18 på ettermiddagen.

- Hele poenget med denne ordningen er å forflytte strømforbruket til andre tider, slik at vi unngår de kritiske strømtoppene, sier Brunborg.

Brunborg mener at ordningen må gjelde alle Bergens innbyggere.

- Hvis alle klarer å redusere forbruket i toppbelastningen med én kilowatt, så reduseres behovet i Bergen med én megawatt. Det kan være nok til å unngå strømbrudd i Bergen, sier Brunborg.

- Stort forbedringspotensiale

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen er positiv til sparetiltak.

- Jeg er veldig opptatt av at vi skal bruke strøm mer effektivt. Der har vi et stort forbedringspotensiale. Prognosene viser at forbruket i Bergen vil øke, og jeg kan ikke som energiminister se bort fra det, sier statsråden til VG Nett.

- Jeg støtter den type tiltak, og oppfordrer folk i Bergen til å benytte seg av mulighetene til å bruke strømmen mer fornuftig, sier Riis Johansen.

LES OGSÅ: Klemmer til med ja til monstermaster

Kun på vinteren

Bevar Hardanger mener det er sløsing med offentlige midler, og mener milliardinvesteringen i høyspentmaster kunne blitt brukt på å betale bergenserne.

- Vi kunne også ha innført en ordning hvor bergenserne ble betalt for å kutte strømforbruket sitt. Da kunne bergenserne fått utbetalt en viss sum for hver kilowatt de holder seg under en gitt grense, sier Brunborg.

Brunborg mener også nettselskapene kan være med på å finansiere en slik ordning.

Ordningen skal kun gjelde på vinteren.

- Strømsituasjonen i Bergen er bare kritisk på kalde vintre. De er da strømforbruket når de kritiske toppene, sier Brunborg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks