Hovedinnhold

Sjøkabelen blir minst 3,4 milliarder dyrere

...og regningen må forbrukerne ta

LEGGER FREM KONKLUSJONENE: De fire ekspertutvalgene som har sett på sjøkabelalternativet legger tirsdag frem sine konklusjoner. Her ankommer olje- og energiminister Terje Riis Johansen Clarion Hotel for å brife Hardanger- ordførerene om rapporten. Foto: Scanpix
LEGGER FREM KONKLUSJONENE: De fire ekspertutvalgene som har sett på sjøkabelalternativet legger tirsdag frem sine konklusjoner. Her ankommer olje- og energiminister Terje Riis Johansen Clarion Hotel for å brife Hardanger- ordførerene om rapporten. Foto: Scanpix
CLARION HOTEL (VG Nett) Sjøkablene i Hardanger kan få en prislapp på 5,6 milliarder kroner og ta 5 år mer enn bygging av master, ifølge ett av ekspertutvalgene.

Denne saken handler om:

Ekspertutvalgene har vurdert teknologi, økonomi, miljø og andre forhold knyttet til en sjøkabelløsning på strekningen Sima - Samnanger i Hardanger.

Tirsdag la de frem sine endelige konklusjoner på Hotel Clarion ved Gardermoen, og hovedkonklusjonen er at sjøkabler blir både dyrere og vanskeligere å få til enn bygging av master.

Det er dårlige nyheter for Hardanger-aksjonistene, som har hatt sjøkabel som et viktig alternativ til såkalte monstermaster i området rundt Hardanger-fjorden.

LES OGSÅ: Klemmer til med ja til monstermaster

- Master sikrest og best

For dersom regjeringen velger å følge utvalgenes anbefaling, blir det ikke sjøkabler i Hardanger med det første.

Leder av utvalg fire, Arild Hervik, gir olje- og energiminister Terje Riis-Johansen krystallklar tale:

- Mastealternativet er det enkleste, sikreste og beste alternativet, om man ikke tar med miljøhensyn, sier han til VG Nett.

Det er også utvilsomt det billigste. Kostnadene for de fire ulike sjøkabelalternativene er nemlig beregnet å ligge mellom 4,5 og 5,6 milliarder kroner. Dermed vil sjøkabelalternativet bli mellom 3,4 og 4,5 milliarder dyrere enn bygging av master, ifølge utvalget.

Denne regningen er det forbrukerne som må ta.

LES OGSÅ: Monster-pris på sjøkabel

Dersom sjøkabel skulle være samfunnsøkonomisk lønnsomt, ville det kreve at alle husstander måtte ha betalt 90 kroner hvert år i 35 år, beregnet ut fra miljøkostnadene.

Om kun bergensområdet skulle ha betalt for sjøkabelen, ville prislappen ha blitt 1000 kroner per husstand.

VG DEBATT: Hva mener du om sjøkabel-alternativet?

Blir vanskelig

Sjøkabelalternativet byr også på tekniske og miljømessige utfordringer. Ekspertutvalgene har konkludert med at det er teknisk mulig å legge sjøkabler, men at det vil bli vanskelig og kreve flere geologiske og geotekniske undersøkelser.

UTVALGSLEDER: Leder for utvalg 3, Fredrik M.Baldursson, la frem sin rapport om sjøkabel-alternativet tirsdag. Foto: Scanpix
UTVALGSLEDER: Leder for utvalg 3, Fredrik M.Baldursson, la frem sin rapport om sjøkabel-alternativet tirsdag. Foto: Scanpix

Å legge kablene vil også medføre inngrep i urørt natur. Selv om det er liten indirekte fare for det biologiske mangfoldet, er det vanskelig å forutsi langtidseffekter av kablene, ifølge ekspertutvalgene.

Et av utvalgene har også sett på sannsynligheten for en strømkrise i Bergen i nærmeste fremtid.

Konklusjonen er at det selv uten iverksetting av nye tiltak, mest sannsynlig vil bli få timer med ren strømmangel i Bergens-området de neste ti årene, skriver NTB.

Det avhenger imidlertid av at planlagt strømforsyning, blant annet fra Mongstad, kommer på plass.

Vil vente med kabel

Dersom regjeringen gir etter for kravet fra Hardanger-aksjonistene, kan det bety krav om sjøkabler flere steder, og merkostander på 30 milliarder kroner, mener utvalget som har vurdert smfunnsøkonomiske virkninger av sjøkabelalternativet.

De anbefaler derfor å vente med en iverksetting av sjøkabelalternativet.

- Valg av sjøkabel på strekningen Sima-Norheimsund vil føre til endret praksis når det gjelder håndtering av miljøkonflinkter ved luftledninger i sentralnettet og kan derfor utløse krav om sjø- eller jordkabel i en rekke foreliggende nettinvesteringsplaner, heter det i rapporten.

Et annet alternativ har vært å oppgradere kapasiteten i nettet som allerede eksisterer.

Utvalg fire mener imidlertid en slik oppgradering vil være sikkerhetsmessig vanskelig, og med en merkostnad på to til tre milliarder kroner. Det vil også ta mellom seks og åtte år å gjennomføre, sammenlignet med å bygge nye høyspentmaster over Hardanger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks