Hovedinnhold

- Sjøkabel i Hardanger blir dyrt og vanskelig

KAN BLI DYRT: Regjeringen skal vurdere sjøkabelalternativet i Hardanger. Foto: Espen Braata
KAN BLI DYRT: Regjeringen skal vurdere sjøkabelalternativet i Hardanger. Foto: Espen Braata
Sjøkabel i Hardanger blir både dyrere og vanskeligere enn først antatt, viser utredningene som overleveres regjeringen tirsdag, ifølge NRK.

Denne saken handler om:

Undersøkelsene av bunnforholdene i området i fjor høst viser at det er bratt der kabelen skal gå ned i fjorden og opp igjen fra vannet. Det gjør selve byggingen av den omstridte kabelen vanskeligere.

De nye beregningene viser dessuten at totalprosjektet blir dyrere enn kostnadsberegningene fra 2006. Årsaken er at disse beregningene ikke tok hensyn til pris på anleggene i vannkanten i kabelendene, melder NRK.

Fire ekspertutvalg ble nedsatt 31. august i fjor for å gjøre den endelige gjennomgangen av sjøkabelalternativet i Hardangerfjorden. De fire fagtunge rapportene overleveres olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) tirsdag.

92 kilometer

Striden står i hovedsak om et kabelstrekk på 92 kilometer mellom Sima og Samnanger, en distanse regjeringen egentlig vil dekke med master hele veien for å sikre kraftforsyningen til Bergensområdet innen 2012.

Men en allianse av naturvernere, lokale turistmyndigheter, ordførere, næringslivsledere og intellektuelle fra høyskoler og universiteter fikk på sensommeren i fjor trumfet gjennom en revurdering av sjøkabel på 60 kilometers lengde.

Det er allerede godt dokumentert at sjøkabelalternativet vil bli mellom fem og ti ganger dyrere enn master. Dessuten er det snakk om en drastisk forlengelse av anleggstiden. Kabelen og tilstøtende anlegg for opp- og nedføring i sjø, samt effektforsterkning underveis, vil trolig ikke være klar til bruk før i 2018.

Et annet viktig spørsmål er om sjøkabel i Hardanger vil «smitte» til to andre planlagte strekk, i henholdsvis Møre og Romsdal og Finnmark. Da kan merkostnadene komme opp i 12 milliarder kroner, ifølge tall som Dagens Næringsliv har fått fra Statnett.

Ryggdekning

De fire rapportene skal gi regjeringen den faglige ryggdekningen for det alternativet som til sjuende og sist blir valgt. Riis-Johansen har gjort det klart at ekspertenes anbefalinger vil veie tungt, men at de dog skal underlegges en overordnet politisk vurdering.

Det er ventet at rapportene vil konkludere med at sjøkabelalternativet er teknisk gjennomførbart, men at det blir opp til politikerne å se om prisen og anleggstiden er akseptabel. Regjeringen har antydet overfor lokale ordførere at saken skal få rask behandling i departementet.

Riis-Johansen har varslet en bred høring for alle involverte parter 10. februar. Et par uker senere vil trolig saken kunne presenteres på nytt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks