Hovedinnhold

Høyt spill om Amelie-utvisningen i regjeringen

Stoltenberg presses av sine egne

(VG Nett) SV presser nå på internt i regjeringen for å endre regelverket slik at Marie Amelie kan få oppholdstillatelse som ordinær arbeidsinnvandrer.

Tips oss

FAKTA OM MARIA AMELIE

Dette er Maria Amelie (25)

  • Foreldrene til Maria Amelie (25) tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.
  • I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i landet. Likevel snakker hun norsk og lever på flere måter et vanlig liv. Men som tusenvis av papirløse asylsøkere har hun verken rett til opphold, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege.
  • I 2004 fikk hun og familien endelig avslag på asylsøknaden. Myndighetene trodde ikke på dem, og mente det var best de ble sendt tilbake til Russland.
  • Trass i dette har hun likevel greid å fullføre norsk skole, og tatt både bachelor- og mastergrad uten verken personnummer, bankkort eller andre identifikasjonspapirer.
  • I høst kom 25-åringen ut med boken «Ulovlig norsk», der hun forteller en åpenhjertig og dramatisk historie om sitt liv som papirløs flyktning uten lovlig opphold i Norge.
  • Etter boklanseringen søkte Amelie om å få saken behandlet på nytt. Torsdag 12. januar ble denne avslått og hun ble arrestert samme kveld.

- Det er riktig at politikerne ikke behandler enkeltsaker, men dersom man mener at utlendingsmyndighetene har fattet en beslutning som slår feil ut er det alltid mulig å ta politiske initiativ for å endre loven eller regelverket, sier SVs Heikki Holmås.

Kjæresten til VGTV: - Hun ble arrestert som en farlig kriminell

Forfatteren Maria Amelie (25), som har levd som papirløs asylsøker i Norge siden 2003, ble pågrepet av politiet i går kveld. Pågripelsen skjedde kort tid etter at Utlendingsnemnda hadde avslått søknaden hennes om å få saken behandlet på nytt.

- Meningsløst

Pågripelsen har vakt kraftige reaksjoner både i opposisjonen i Stortinget, og internt i de rødgrønne partiene. Stortingsrepresentant Heikki Holmås er blant dem som ble kraftig opprørt da han ble orientert om pågripelsen onsdag kveld.

BAKGRUNN: Dette er historien om Maria Amelie

SV-representanten mener Amelie nå bør innvilges arbeids- og oppholdstillatelse, og ber statsministeren ta initiativ til å endre regelverket slik at den profilerte forfatteren kan bli i Norge mens denne søknaden blir behandlet.

Vet du noe om denne saken? Tips VG Nett!

Slik regelverket er i dag må Amelie trolig ut av landet mens hun venter på svar på om hun kan komme tilbake som arbeidsinnvandrer.

- Hun har en kompetanse som gjør henne til en ressurs for Norge, og som gjør at hun etter alt å dømme vil kunne få komme hit som arbeidsinnvandrer. Da blir det helt meningsløst å sende henne ut av landet, sier Holmås.

Presser på

Etter det VG Nett erfarer presser SV nå på internt i regjeringen for å stanse utvisningen. Holmås viser til at statsministeren tidligere har grepet inn for å endre regelverket rundt en enkeltsak i den såkalte au-pair-saken.

I siste liten endret regjeringen regelverket slik at småbarnsmoren Laila Navrud (28) kunne få bli i Norge. Den filippinske kvinnen ble kastet ut av landet fordi hun jobbet på en kafé mens arbeidstillatelsen hennes gjaldt som au pair. Det var Stoltenberg selv som offentliggjorde beslutningen på AUFs sommerleir på Utøya.

Nå ber Holmås Stoltenberg gripe inn på nytt for å sørge for at Amelie får bli i Norge.

- Det er mulig å finne en løsning hvis det er politisk vilje, men det haster, påpeker han.

LES OGSÅ: Flere demonstrasjoner for Amelie onsdag

Saken fortsetter under bildet!

PRESSER JENS: SVs Heikki Holmås ber statsminister Jens Stoltenberg gripe inn for å sørge for at Maria Amelie får bli i Norge. Foto: Helge Mikkalsen
PRESSER JENS: SVs Heikki Holmås ber statsminister Jens Stoltenberg gripe inn for å sørge for at Maria Amelie får bli i Norge. Foto: Helge Mikkalsen

Også Høyre etterlyser et initiativ fra regjeringen for å stanse utvisningen.

- Hvis regjeringen hadde villet, så kunne man ha instruert Utlendingsnemnda, slik Høyre har foreslått å åpne for, sier justispolitisk talsmann Trond Helleland.

- Ikke behov for beskyttelse

Utlendingsnemnda fastslår at Amelie ikke har noe beskyttelsesbehov som tilsier at hun skal få innvilget asyl i Norge. UNEs fagfolk har i tillegg på ny vurdert spørsmålet om det i saken er sterke menneskelige hensyn som tilsier at det er riktig å gi opphold på humanitært grunnlag.

- Der er det langvarig og konsistent praksis for at langvarig, ulovlig opphold ikke er et argument for at opphold skal gis. slik de politisk fastsatte reglene har vært, og er, sier direktør Terje Sjeggestad.

Advokaten fikk kontakt med Amelie: - Hun er i sjokk

Fungerende justisminister Grete Faremo ble orientert om politiets planer om å pågripe Amelie i går. Hun understreker overfor VG Nett at hun ikke verken kan eller vil overprøve utlendingsmyndighetenes beslutning om å avslå asylsøknaden. Hun mener at den selvstendige beslutningsmyndigheten til utlendingsforvaltningen er viktig for å sikre forutsigbarhet for dem som søker asyl.

Stoltenberg ble orientert

VG Nett får bekreftet at det i går kveld ble gjort et omfattende arbeid i regjeringspartiene for å forberede regjeringsapparatet og stortingsgruppene på den forventede mediestormen i kjølvannet av arrestasjonen. I tillegg til Faremo, ble både statsminister Jens Stoltenberg og den rødgrønne storfraksjonen i justiskomiteen orientert i går kveld.

Statssekretær Mia Gerhardsen ved statsministerens kontor opplyser at Politiets utlendingsmyndighet rutinemessig orienterer Justisdepartementet om uttransporteringer som «kan vekke offentlig oppmerksomhet». Hun bekrefter samtidig at Justisdepartementet orienterte Statsministerens kontor om den planlagte uttransporteringen av Maria Amelie.

Hun avviser at Maria Amelies sak har vært diskutert eller behandlet i regjeringen.

- Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som avgjør saker og klager etter utlendingsloven. Verken statsråden eller departementet har myndighet til å gripe inn i eller påvirke utfallet av enkeltsaker som ikke gjelder hensynet til grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn. Det er videre politiet som har ansvaret for avgjørelser om uttransportering av personer som har fått endelig avslag, sier Gerhardsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks