Hovedinnhold

Maria Amalie ble strippet naken og kroppsvisitert

- EKKELT: Maria Amelie ble kledd naken og kroppsvisitert da hun ankom transittmottaket. - Veldig ekkelt, sier kjæresten Eivind Trædal. Foto: Scanpix
- EKKELT: Maria Amelie ble kledd naken og kroppsvisitert da hun ankom transittmottaket. - Veldig ekkelt, sier kjæresten Eivind Trædal. Foto: Scanpix
TRANDUM(VG Nett) Da Maria Amelie (25) kom fram til utlendingsinternatet på Trandum, ble hun kledd naken og kroppsvisitert.

Denne saken handler om:

- Det var helt latterlig. Jeg har verken drept eller voldtatt noen, jeg har skrevet en bok, sier den unge papirløse asylsøkeren til NTB.

VGTV: - Hun ble pågrepet som en kriminell

Maria Amelie valgte i fjor å stå frem og fortelle sin historie om livet sitt som papirløs asylsøker i Norge. Eller som hun selv beskriver det: Som ulovlig norsk.

Sent onsdag kveld ventet åtte politimenn utenfor døra på Nansenskolen i Lillehammer, hvor Maria Amelie hadde holdt et foredrag. I bilen skal Maria Amelie ha brukt mye tid på å snakke med politimennene.

- Det er viktig å høre begge sider av saken, sier hun til NTB om samtalen med politimennene, som hun beskriver som «høflige, men store og sterke».

- Jeg håper de som kommer i fengslingsmøtet vil høre min versjon. Det er ikke riktig at jeg skal straffes for det foreldrene mine gjorde da de tok meg med til Norge, sier hun til NTB.

VGTV: Her blir Maria Amelie pågrepet

LES OGSÅ: - Fengsles i dag, så kastes hun ut

- Veldig ekkelt

Kjæresten til Maria Amelie, Eivind Trædal, reagerer med avsky på hvordan kjæresten hans er blitt behandlet.

- Jeg synes det er veldig ekkelt å tenke på at hun er blitt dratt inn på Trandum og avkledd som en eller annen ussel forbryter. Maria har spilt med helt åpne kort her, og vært fullstendig tilgjengelig for politiet hele veien. Dette er en form for mistenkeliggjøring som jeg liker veldig dårlig, sier Trædal til VG Nett.

Utenfor asylfengselet Trandum får VG Netts reporter beskjed om at Amelie nå vil ha fred og ikke ønsker å gjøre flere intervjuer.

Trædal dro selv ut til Trandum da han fikk vite at kjæresten hans var blitt pågrepet av politiet i Lillehammer. Der ble han møtt av lukkede dører, og en streng beskjed om at han ikke ville få treffe kjæresten sin.

- Vår største frykt er at hun ikke skal få en skikkelig behandling av saken sin, og at hun vil bli kastet raskt ut av landet. Vi vet ikke sikkert hvor hun da vil havne, da det er uvisst om hun har statsborgerskap i Russland eller ikke, sier Trædal.

Norge i åtte år

Foreldrene til Maria Amelie tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.

Årsakene til flukten fra Kaukasus vil ikke Maria Amelie snakke om, bortsett at hun har fortalt at familien var forfulgt og truet, og at de fryktet for sine liv. Hun har tidligere hevdet at det ble kastet en bombe inn i huset deres.

Som tusenvis av andre, papirløse asylsøkere har hun verken rett til opphold, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege. Hun eksisterer, men ikke på papiret.

I 2004 fikk hun og familien endelig avslag på asylsøknaden. Myndighetene trodde ikke på deres historie, og mente det var best de ble sendt tilbake til Russland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks