Hovedinnhold

Tenåringer tiltalt etter selvmord

HJELPER FAMILIEN: Bistandsadvokat Verna Rege Nilssen sier at den døde jentas etterlatte er glad for at etterforskningen nå er fullført. Foto: Hugo Bergsaker
HJELPER FAMILIEN: Bistandsadvokat Verna Rege Nilssen sier at den døde jentas etterlatte er glad for at etterforskningen nå er fullført. Foto: Hugo Bergsaker
(VG Nett) To tenåringer er tiltalt for å ha medvirket til at en 17 år gammel skolejente tok livet sitt ved en tursti utenfor Stavanger sentrum.

Tips oss

Hjelpetelefoner for selvmordstanker

Trenger du hjelp med selvmordstanker? Hvis du trenger noen å snakke med, kan du ringe og være anonym:

Mental Helse: 116 123

Røde Kors: 800 33 321

Kirkens SOS: 22 40 00 40​

Den tiltalte kameraten og venninnen var sammen med 17-åringen da hun begikk selvmord. Alle tre var en del av emo-miljøet i Stavanger.

Subkulturen har sitt opphav rundt enkelte emo-band som slo gjennom ved årtusenskiftet. Ifølge boka «Everybody hurts: An essensial guide to emo culture» er kjerneverdiene i emokulturen depresjon, ikkesportslighet, veganisme og tvetydig seksualitet.

Begge de to tiltalte har erkjent straffskyld.

- Hvordan kunne dette skje?

- Det kan jeg ikke svare på. Det finnes ingen adekvat forklaring, sier advokat Knut Lerum, som forsvarer den tiltalte kameraten.

Angrer på bistanden

Riksadvokaten har tatt ut tiltalte etter straffelovens paragraf 236. Medvirkning til selvmord likestilles med medvirkning til drap i straffeloven. Retten kan imidlertid fravike minstestraffen for drap som er åtte års fengsel.

- Han angrer selvfølgelig på det som skjedde. Alle ville unngått dette, sier Lerum til VG Nett.

Saken er spesiell i norsk sammenheng. Kun to ganger tidligere er det tatt ut tiltale etter denne paragrafen, i begge sakene gjaldt det selvmord med overdose.

I 2000 ble en 24 år gammel mann dømt til to års fengsel i Salten tingrett for å ha hjulpet Hetal Amin (21) med å begå selvmord med en overdose metadon i Amsterdam.

I november i år ble enken til legen Roger Gundersen (62) dømt til ett års fengsel, halve straffen ble gjort betinget. Hun satte en dødelig dose heroin på ektemannen.

Advokat Kjersti Jæger som forsvarer den tiltalte venninnen er informert om tiltalen, men er for tiden på ferie i USA og kan ikke uttale seg.

Bistandsadvokat Verna Rege Nilssen sier de etterlatte er lettet over at det er tatt ut tiltale.

- De er veldig glad for at saken nå er ferdig etterforsket, forteller hun.

- Tragisk sak

I etterkant av selvmordet har uteseksjonen i Stavanger kommune og andre offentlige hjelpeinstanser, som helsestasjoner og kommunale psykologer, fulgt opp et 30-talls ungdommer som vanker i Stavanger sentrum. Noen av disse opplyste at de sliter med selvmordstanker.

- Vår erfaring er at det ikke er riktig å si at ungdom i dette miljøet er mer utsatt enn andre. Det er enkeltindivider det er snakk om. Når det er sagt, så har vi etter dødsfallet hatt kontakt med noen av avdødes venner som sliter med vanskelige følelser og erfaringer. Noen av dem opplever et følelsesmessig trykk som de har latt gå ut over seg selv. Dette er en utrolig tragisk sak, som er tøff for mange, sa leder i Uteseksjonen i Stavanger, Tonje Hoff, til VG i april i år.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks