Hovedinnhold

- Skulle drepe tsjetsjensk separatistleder for FSB

Nynazisten startet rettsdagen med et kyss

OSLO TINGHUS (VG Nett) Den russiske nynazisten Viacheslav Datsik (29) hevder i retten at det russiske sikkerhetspolitiet FSB ga ham i oppdrag å drepe den tsjetsjenske eksilstatsministeren Akhmed Zakajev.

Denne saken handler om:

Da Datsik smilte og hilste på journalistene da han ankom rettssaken i Oslo tingrett. I det første fengslingsmøtet i september valgte han å levere en nazihilsen foran dommeren, men onsdag viste kampsportutøveren en langt mykere side.

Før han satte seg ned kysset han hånden til Malin Amble. Hun jobber som juridisk sekretær i Advokathuset Feydt & Hamborgstrøm, og sitter ved siden av Datsik i retten.

- På oppdrag fra FSB

Zakajev, som Datsik angivelig skulle drepe, fikk politisk asyl i Storbritannia i 2003, men anklages av Russland for å være en terrorist.

17. september i år ble han pågrepet i Polen på grunn av en arrestordre fra russiske myndigheter, men løslatt samme dag siden han hadde politisk asyl i Storbritannia.

Ifølge Datsik skal han ha fått oppdraget av tjenestemenn tilknyttet FSB.

Den russiske nynazisten har forklart til norsk politi at han ikke visste hvor Zakayev skulle befinne seg i Norge. Han hevder at våpnene han hadde med seg til Norge skal ha blitt gitt til ham av FSB i Russland for å utføre drapet.

- Lurer alle

Det dreier seg om to revolvere, en pistol og et automatvåpen.

NAZIHILSEN: Da russeren Viacheslav Datsik ble fremstilt for fengsling i Oslo tingrett tidligere i år gjorde han en nazihilsen foran dommeren. Foto: Bjørnar Tommelstad
NAZIHILSEN: Da russeren Viacheslav Datsik ble fremstilt for fengsling i Oslo tingrett tidligere i år gjorde han en nazihilsen foran dommeren. Foto: Bjørnar Tommelstad

I retten forklarte Viacheslav Datsik at han ikke hadde til hensikt å drepe Zakajev.

- Det var bare tull. FSB lurer deg uansett. De lurer alle hele tiden. De plasserer tsjetsjenere på cella med hvite folk. Rasister plasseres sammen med tsjetsjenere. Det gjør at hvite presser tsjetsjenere og tsjetsjenere presser hvite, sa nynazisten i retten.

Politiet tror ikke på forklaringen om at Datsik skulle drepe tsjetsjeneren.

Zakajev bor til daglig i London, men har vært i Norge flere ganger. I et intervju med VG i april gikk eksil-statsministeren knallhardt ut både mot opprørslederen Doku Umarov og Kremls president i republikken, Ramzan Kadyrov.

- Vi ønsker ikke å ha noen formening om dette i det hele tatt. Verken jeg eller Zakajev har noen kommentar til uttalelsene Datsik kommer med, sier Ivar Amundsen, direktør for Chechnya Peace Forum og venn av Akhmed Zakajev.

Vil drive kampsport i Norge

Rettssaken som startet i Oslo tingrett onsdag handler om våpnene som Datsik oppbevarte ulovlig i Norge.

LEVER I EKSIL: Akhmed Zakajev bor til daglig i London. Foto: AFP
LEVER I EKSIL: Akhmed Zakajev bor til daglig i London. Foto: AFP

Han ble pågrepet da han selv gikk til politiet og overleverte en ladd revolver til vakta ved Politiets Utlendingsenhet i Oslo.

Han har erkjent alle forhold i tiltalen.

- Jeg ønsker å bli i Norge for å drive med sporten Mixed Martial Arts (MMA), fortalte Datsik til pressen i pausen.

Kampsportutøveren har søkt politisk asyl, men søknaden er avvist av norske myndigheter. Avgjørelsen er anket. Samtidig har russiske myndigheter begjært Datsik utlevert fra Norge.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks