Hovedinnhold

Politiker fra omdiskutert bevegelse ny Islamsk Råd-leder

Skal ha blitt truet av al-Qaida og Taliban

GENERALSEKRETÆR: Mehtab Afsar (38) har tidligere stått fram i VG og fortalt om truende sjikane. Nå inntar han en lederstilling i Islamsk råd. Foto: Trond Solberg
GENERALSEKRETÆR: Mehtab Afsar (38) har tidligere stått fram i VG og fortalt om truende sjikane. Nå inntar han en lederstilling i Islamsk råd. Foto: Trond Solberg
Mehtab Afsar (38) fra Oslo er ansatt som generalsekretær i Islamsk Råd Norge etter Shoaib Sultan.

Denne saken handler om:

Afsar tiltrer stillingen fra årsskiftet, opplyser Islamsk Råd Norge (IRN).

Mehtab Afsar er ifølge IRN annengenerasjons norskpakistaner, med utdannelse som tanntekniker fra Høgskolen i Oslo.

Afsar er nestleder for en av IRNs medlemsorganisasjoner, den muslimske menigheten Idara Minhaj-ul-Quran, og har tidligere fungert som talsperson for menigheten.

IRN opplyser videre at den nye generalsekretæren er aktiv idrettsutøver og spiller cricket i eliteserien. Han var på det norske landslaget i cricket fra 2004 til 2007. Han har også vært president i Norges Cricketforbund.

38-åringen har også erfaring fra lokalpolitikken og er vararepresentant for Sosialistisk Venstreparti i bydelsutvalget på Stovner.

Afsar sier i en kort programerklæring at han ser på den nye jobben som en svært spennende utfordring, og han håper å kunne bidra til å bygge en plattform der gjensidig respekt og fellesforståelse vektlegges.

Fatwa mot terror

Den sufimuslimske Minhaj-ul-Quran-bevegelsen, som Afsar tilhører, er basert på læren til Muhammad Tahir ul-Qadri, som nylig forfattet en 600 sider lang fatwa - en religiøst begrunnet utredning - som entydig og bestemt fjerner enhver teologisk begrunnelse for islamistisk terror, ifølge Fri Tanke.

Fatwaen har skapt hissig debatt i muslimske miljøer verden over og er blitt kalt den mest omtalte fatwaen siden ayatollah Khomeinis dødsdom mot forfatteren Salman Rushdie i 1989.

- Innholdet i denne domsavsigelsen fører til at vi er ganske utsatt, til tross for at ingen lærd innen islam har utfordret denne fatwaens legitimitet, sa Mehtab Afsar til VG i juni i år.

- Domsavsigelsen er faktisk den første av sitt slag som er rettet mot radikale grupperinger som misbruker islam, forteller Afsar.

Truet på Facebook

Uttalelsene om å forby vold i religionens navn har ført til trusler om drap mot forfatteren fra både al-Qaida og Taliban i Pakistan.

På en Facebook-gruppe drevet av IslamNet har den moderate Oslo-moskeen Minhaj-ul-Quran tidligere i år opplevd å bli utsatt for det de oppfattet som truende sjikane.

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) ble varslet i forbindelse med denne saken.

- Brukere på IslamNets Facebook-side stemplet oss som vantro fordi vi skulle ha en fredskonferanse der vi skulle bruke musikk. Det ble oppfordret til å møte opp og sabotere vårt arrangement. Vi oppfattet dette som trusler og varslet derfor PST, fortalte Afsar til VG i sommer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks