Hovedinnhold

Menighetsrådet: - Har full tillit til Gelius

KAN MISTE JOBBEN: Einar Gelius har høstet både kritikk og støtteerklæringer etter at han ga ut boken «Sex i Bibelen». Nå risikerer han å miste jobben. Foto: Scanpix Foto:
KAN MISTE JOBBEN: Einar Gelius har høstet både kritikk og støtteerklæringer etter at han ga ut boken «Sex i Bibelen». Nå risikerer han å miste jobben. Foto: Scanpix Foto:
(VG Nett) Menighetsrådet til Vålerenga-prest Einar Gelius, stiller seg bak presten sin.

Denne saken handler om:

Tirsdag kveld meldte NRK at kirken vil reise avskjedssak mot sogneprest i Vålerenga i Oslo, Einar Gelius. Etter det de erfarer, skal presten allerede ha fått beskjed om det, i et brev fra biskopen i Oslo.

BAKGRUNN: - Vurderer å sparke Einar Gelius etter sex-bok 

For få uker siden stormet det rundt Gelius da Vålerenga-presten kom med boken «Sex i bibelen». Boken fikk kraftig kritikk, blant annet av biskopen i Oslo, Ole Christian Kvarme og Bjørn Eidsvåg.

LES BJØRN EIDSVÅGS KRONIKK OM SAKEN HER

I boken skal Gelius vise det seksuelle mangfoldet som Bibelen omtaler og skriver at Bibelen er for sex.

Menighetsrådet i Vålerenga sier de har diskutert boken.

- Menighetsrådet har hatt boka til Einar Gelius oppe på møtet, og menighetsrådets behandling viser at det kan være delte oppfatninger om den. Menighetsrådet vil ikke ta stilling til boken, men vi uttrykker full tillit til Einar Gelius som sokneprest i Vålerenga, sier Ola Brattegard, leder av menighetsrådet i menigheten, til VG Nett.

Sendte brev

Han sier de har blitt orientert om boksaken av Einar Gelius på et møte i menighetsrådet.

- Vi så muligheten for at det kunne komme til å bli reagert fra biskopen og bispedømmerådet, og derfor gjorde vi et vedtak om å sende brev til bispedømmerådet med kopi til biskopen der vi uttrykker full tillit til Gelius som sogneprest, sier han.

- Hva ville dere syntes om det, hvis Gelius fikk sparken?

- Når et enstemmig menighetsråd uttrykker full tillit til ham, så kan du ut i fra det lese hvordan reaksjonene ville bli, sier Brattegard.

Han sier han ikke hadde hørt om at Gelius kunne bli avskjediget før mediene skrev om det tirsdag kveld.

- Men jeg har vært kjent med at det har vært kontakt mellom biskopen og Einar Gelius, sier han.

I samtaler

Det bekrefter også Oslo-biskop Kvarme.

- NRK ringte meg og da måtte jeg bare si at jeg kan bekrefte at jeg er i samtaler med Einar Gelius, men at innholdet i samtalene er mellom ham og meg. Ut over det verken kan eller ønsker jeg å kommentere dette. Innholdet i samtalene mellom ham og meg er og forblir mellom ham og meg. Jeg har ingen andre kommentarer, sier Kvarme til VG.

Einar Gelius har vært kalt inn til biskopen en rekke ganger tidligere for sin uortodokse tolkning av presterollen. Så langt har han beholdt jobben.

Lederen av Oslo bispedømmeråd, Harald Hegstad, er informert om at biskopen jobber med saken.

- Saken vil eventuelt komme til oss hvis biskopen fremmer en sak, sier Harald Hegstad til VG Nett.

- Rart

Einar Seterhagen, mangeårig menighetsvenn av Gelius, synes det er trist at Gelius nå skal stå i fare for å miste jobben.

- Jeg kan ikke skjønne hvordan boken kan være en grunn til å få sparken. Dersom man ikke skal ha rom til å ha ulike meninger, så synes jeg det er veldig rart.

Det har ikke lyktes VG Nett å få kontakt med Einar Gelius tirsdag kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks