Hovedinnhold

Vil stoppe Kleppas funkisvilla

** Fylkesmannen: - Denne saken skal stoppes
** Byggebyråkrater: - Huset er svært dominerende

VIL BYGGE HER: Her er Magnhild Meltveit Kleppas tomt på Hjelmeland, hvor hun mellom den tradisjonelle bebyggelsen ønsker å reise et funkishus. Foto: Hugo Bergsaker
VIL BYGGE HER: Her er Magnhild Meltveit Kleppas tomt på Hjelmeland, hvor hun mellom den tradisjonelle bebyggelsen ønsker å reise et funkishus. Foto: Hugo Bergsaker
HJELMELAND/OSLO (VG) Mellom lave hus og midt i sin mors frukthage, ønsker Sp-statsråd Magnhild Meltveit Kleppa å bygge et høyt funkishus.

I mai søkte samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og ektemannen Arne Kleppa om å få sette opp et funkishus med 11 rom, tre bad og et bruksareal på 270 kvadratmeter på Prestegarden i Hjelmeland.

Søknaden tilhører sjeldenhetene i Kleppas hjemfylke og hjemkommune: Ifølge Fylkesmannen i Rogaland søkte kun to om dispensasjon fra reguleringsplanen i Hjelmeland i fjor.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? Tips VG Nett!

Stilbrudd

Så langt i år har ingen søkt om å få føre opp et bygg som bryter med byggestilen i området.

Huset Magnhild Meltveit Kleppa nå ønsker å bygge, bryter derimot klart med kommunens lovfestede planverk:

Kleppa ønsker å bygge et hus på to fulle etasjer. Men ifølge reguleringsplanen kan det i området kun bygges hus med maks 1,5 etasjer.

Artikkelen fortsetter under bildet...

VIL BYGGE UTRADISJONELT: Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa. Foto:
VIL BYGGE UTRADISJONELT: Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa. Foto:

Kleppa ønsker å sette opp et funkishus, hvor kortsiden av huset vender mot sjøen. Men kommunens reguleringsplan krever at alle hus i feltet skal ha langsiden mot sjøen, og at nybygg i form og utseende må tilpasses de nærmeste omgivelsene.

Kleppa ønsker å bygge et hus med flate takflater. Reguleringsplanen krever at bygg i området skal ha skråtak, såkalte saltak.

Kleppas funkishus vil være et klart stilbrudd, mener Fylkesmannen i Rogaland.

- Dette huset er klart i strid med reguleringsplanen. Det er ganske alvorlig når fylkesmannen klager, og vi gjør ikke det uten å være rimelig sikre på at vi får medhold i at denne saken skal stoppes, sier seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Rogaland, Odd Kjos-Hanssen til VG.

DISKUTÉR: Hva syns du om at en statsråd ber om fritak fra vedtatte byggeregler?

Foreløpig har et knapt flertall bestående av Høyre, KrF og tre fra Sp i Hjelmeland sagt ja til funkishuset.

Kjenner Kleppa

Men dersom lokalpolitikerne opprettholder sitt ja, bekrefter Kjos-Hanssen at Fylkesmannen i Rogaland vil be Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet oppnevne en settefylkesmann som skal avgjøre saken endelig.

Bak forslaget i Hjelmeland kommune sto Høyres Leif Magne Kleppa.

- Jeg sa tidlig i denne saken at vi må behandle folk likt. Om det er Per Person som søker og vi sier ja, så må vi ikke bli engstelige fordi det er samferdselsministeren som søker, sier Kleppa til VG.

Kleppa sier han ikke er i slekt med hverken Arne Kleppa eller Magnhild Meltveit Kleppa. Men:

- Dette er en liten bygd. Jeg kjenner Arne og Magnhild veldig godt.

«Huset vil virke svært dominerende», skrev Fylkesrådmannen i Rogaland i sin høringsuttalelse til Villa Kleppa.

Fylkesrådmannen mener bygget «tenkes utformet i en arkitektonisk stil som er fremmed for dette boligområdet - en moderne variant av funkisstilen som står i sterk motsetning til områdets tradisjonelle arkitektur.»

Fortsatt nei

Men fylkespolitikerne i Rogaland er ifølge avisen Strandbuen uenig med sin rådmann, og i slutten av oktober fikk Kleppa nok en gang medhold. Da ba Frp, Høyre, KrF, og Sp fylkesrådmannen om å droppe klagen.

Men til tross for at politikerne i to instanser har sagt ja - Fylkesmannen i Rogaland står på sitt nei.

Fylkesmannen frykter at hvis Kleppa får ja til å bygge, vil flere be om det samme.

SE TEGNINGER AV HUSET OG LES MER I DAGENS VG!

- Vi er opptatt av presedens. Dersom utfallet blir at søkeren (Kleppa) får bygge, vil mange med rette og urette bruke denne saken for å få bygge i strid med reguleringsplaner, sier Kjos-Hanssen.

- Hva blir konsekvensen av det?

- Det kan tenkes at det da blir satt opp mange forskjellige bygg. Det kan være et stilfullt funkishus. Men noen kan jo mene at det ikke er så stor forskjell på et vanlig 70-tallshus og et funkishus, og ønsker å sette på et tårn på huset sitt. Det blir vanskelig å si hvor grensen går for hva som kan bygges eller ikke, sier Kjos-Hanssen.

- Benyttet lovlig rett

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) skriver i en e-post til VG at hun ikke har hatt kontakt med Leif Magne Kleppa i forbindelse med byggesøknaden.

- Hjelmeland er en kommune med ca. 2700 innbyggere. De fleste kjenner hverandre. Jeg er ikke i slekt med Leif Magne Kleppa (H) og har ikke vært i kontakt med ham i denne saken, skriver Kleppa.

Kleppa skriver også at hun kun har benyttet seg av sin lovlige rett til å søke om dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan.

- Dette har vi gjort fordi vi er tilrådd å bygge et hus som ivaretar forhold ved tomten, for eksempel sol og lys, skriver Kleppa.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks