Hovedinnhold

- Ble tvangsgiftet som 13-åring - lever i livsfare

Fem personer siktet for tvangsekteskap

SLO ALARM: Det var barnevernleder Espen Lilleberg og Stovner barneverntjeneste som slo alarm til politiet. De ivaretar nå jenta, i tett samarbeid med politiet. Foto: Krister Sørbø
SLO ALARM: Det var barnevernleder Espen Lilleberg og Stovner barneverntjeneste som slo alarm til politiet. De ivaretar nå jenta, i tett samarbeid med politiet. Foto: Krister Sørbø
(VG Nett) Politiet mener jenta som skal ha blitt giftet bort til sin 19 år gamle fetter som 13-åring, lever i kontinuerlig livsfare.

Nå lever hun med skjult identitet på hemmelig adresse et sted i Norge eller utlandet.

Dersom noen i familien får kjennskap til oppholdsstedet hennes, vil sikkerhetstiltak iverksettes umiddelbart. Frykten for at hun kan bli drept er reell, mener politiet.

Politiet mener at mens store deler av familien har sittet varetektsfengslet, har en av jentas fettere oppsøkt hennes venninne for å forsøke å finne henne.

- Presset til vielse

I en leilighet i Oslo vinteren 2006 skal den da 13 år gamle jenta ha blitt presset til å gjennomføre en vielsesseremoni med sin seks år eldre fetter.

LES OGSÅ:Onkel etterlyst i tvangsekteskapssak

I VG Helg lørdag kan du lese hele historien om det arrangerte ekteskapet. Foto: Faksimilie VG Helg
I VG Helg lørdag kan du lese hele historien om det arrangerte ekteskapet. Foto: Faksimilie VG Helg

Politiet mener den nå 23 år gamle fetteren, tanten (46), onkelen (50), jentas mor (38) og jentas far (39) står bak den alvorligste tvangsgiftesaken i Norge noensinne - og har siktet alle fem.

I VG Helg i dag kan du lese hele historien om jentas liv i skjul og det unike bevismaterialet etterforskerne fra Oslo politidistrikt har funnet.

- Fem personer er siktet i sakens anledning, og i tillegg til ekteskapsinngåelsen etterforskes det også om jenta har vært utsatt for vold, trusler, og omsorgssvikt, samt eventuelle seksuelle overgrep, i tilknytning til saken og ekteskapet, sier politiadvokat Christiansen.

NYE NORGE:Bli med i VG Netts Facebook-gruppe og diskutér utfordringer som følger av det nye, flerkulturelle Norge

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.

- Gjelder mange jenter i Oslo

De tre siste årene har 567 ungdommer fått hjelp i de mest alvorlige sakene i forbindelse med tvangsekteskap. Det er saker der faren for tvangsekteskap er så stor at ungdommene har måttet flytte til hemmelig adresse, eller der andre tiltak er iverksatt.

Forsker Anja Bredal ved Institutt for samfunnsforskning tror mange jenter i Norge kan ha lignende historier som tenåringen fra Oslo.

- Vi må innse at dette gjelder mange jenter i Norge. Hvor mange har vi bare indikasjoner på gjennom henvendelser til hjelpeapparatet, sier Bredal. Hun har forsket på frivillige og ufrivillige ekteskap siden midten av 90-tallet.

Samarbeid

Det var barnevernet på Stovner som først anmeldte saken til politiet i begynnelsen av mars. De ivaretar nå jenta, i tett samarbeid med politiet.

- Jeg kan ikke kommentere denne saken konkret, både av hensyn til jenta og fordi saken ikke er avgjort i rettsvesenet, sier barnevernleder Espen Lilleberg ved Stovner barneverntjeneste.

LES OGSÅ:Foreldre i varetekt etter å ha giftet bort 14-åring

Etter en massiv etterforskning ved Stovner politistasjon i Oslo går politiets arbeid nå mot slutten.

- Vi har som mål å få oversendt saken til statsadvokaten i Oslo før sommeren. Det er statsadvokaten som avgjør om det skal reises tiltale i saken, sier politiadvokat Anne Cathrine Christiansen.

Jentas fetter, tante og far har sittet i varetekt siden mars. Moren ble sluppet ut i mai.

Moren løslatt

Fetteren har i politiavhør erkjent at en forlovelsesseremoni fant sted, men nekter for at han har voldtatt jenta og at han har vært del av et tvangsekteskap.

- Han erkjenner ikke straffskyld verken for tvangsekteskap eller voldtekt. Han sier at en forlovelse mellom fetter og kusine ble gjennomført i tråd med foreldrenes tradisjon, sier hans forsvarer, advokat Stein Øivind Østberg.

LES OGSÅ:Flere søker hjelp mot tvangsekteskap

Jentas mor (38) ble sluppet ut av varetekt i mai, og bakgrunnen for løslatelsen er at Oslo tingrett mener at hun har en perifer rolle i gjennomføringen av ekteskapet.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld og sier hun ikke har kjennskap til at datteren skal være tvangsgiftet. Hun respekterer datterens avgjørelse om ikke å være sammen med familien, sier morens forsvarer Heidi Ysen.

Onkelen (50) er etterlyst og siktet i saken. Politiet mener han er sentral i planleggingen av tvangsekteskapet.

- Jeg kan bekrefte at en person befinner seg i utlandet og er etterlyst av politiet, sier politiadvokat Christiansen.

Les mer i VG Helg i dag

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks