Hovedinnhold

Sp-topp frykter et norsk Vietnam

SVOLVÆR/OSLO (VG) Senterparti-politikere ber om en mer åpen debatt om Norges krig i Afghanistan. De etterlyser en plan for veien ut.

Denne saken handler om:

- Jeg er redd dette skal bli et prestisjeprosjekt der vi sitter igjen lenger enn vi bør, slik den amerikanske Vietnamkrigen til slutt ble det. At man blir for lenge, siden man har sagt så klart at man skal holde ut. Her må vi etter hvert se på «kost-nytte» og se på hva vi får for den prisen vi betaler, sier fylkesleder Ola Smeplass i Nordland Sp til VG.

Les også:Flertall for å bli i Afghanistan

Han mener både politikere og medier så langt har vært for forsiktige i debatten om Norges militære deltagelse i krigen i Afghanistan.

Smeplass understreker at han uttaler seg om norsk Afghanistan-politikk på generelt grunnlag, uavhengig av angrepet der fire norske soldater ble drept søndag ettermiddag.

- Etter ni år er det kanskje på tide å se på når vi skal avslutte. Det ser ikke ut til at vi får til så mye, sier Smeplass.

Les også:- Vi har tapt fire av våre beste soldater

Artikkelen fortsetter under bildet.

MINNES DE DREPTE: Her holder norske soldater minnestund for de døde soldatene i brief-teltet i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif på mandag. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret
MINNES DE DREPTE: Her holder norske soldater minnestund for de døde soldatene i brief-teltet i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif på mandag. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret

- Veldig nært

Han får støtte av fylkesleder i Oppland, Ivar Odnes.

- Så lenge du fortsatt har så mange kampsituasjoner og så mange terroranslag som det vi har sett nå, kan du ikke si at vi har lykkes godt nok, sier han.

For innbyggerne i Odnes' hjemkommune i Oppland har krigshandlingene i Afghanistan kommet nærmere enn for de fleste i Norge.

23. mai 2004 ble Tommy Rødningsby (29) den første norske soldaten som mistet livet i Afghanistan.

Søndag ble erfarne Trond André Bolle (41) drept sammen med tre medsoldater.

- I Østre Toten har vi nå mistet to soldater i Afghanistan, så dette kommer veldig nært. Det er sambygdinger som alle kjenner, som vi snakker om. Derfor blir det følelsesladet og vanskelig å ta debatten midt oppi at vi har mistet noen av våre nærmeste, sier Odnes.

Direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland, tror tapene fører til en ny debatt om det norske engasjementet i det krigsherjede landet.

- Grunnen til at vi har hatt så lite debatt om Afghanistan i Norge, er at vi har vært forskånet for store tap. Men dette betyr nok at vi nå dessverre ni år etter at vi gikk inn, vil få en debatt om vi har lyktes med strategien, sier Egeland.

- VI SKAL FØLGE VÅRE ALLIERTE: Sp-leder Liv Signe Navarsete sier debatten får vente. Foto: Scanpix
- VI SKAL FØLGE VÅRE ALLIERTE: Sp-leder Liv Signe Navarsete sier debatten får vente. Foto: Scanpix

- Debatten får vente

Fylkesleder i Sogn og Fjordane, Karen Marie Hjelmeseter, sier debatten om Norges fremtid i Afghanistan må få være åpen.

- Jeg tenker at det er en debatt som må gå hele veien, og når det skjer ting som gjør at situasjonen endrer seg, må vi forholde oss til det også, sier Hjelmeseter til VG.

Sp-leder Liv Signe Navarsete sier debatten får vente. Hun vil ikke si noe om når Afghanistan-oppdraget kan sies å være fullført.

- Jeg understreker at det ligger klart fast at vi skal følge våre allierte i Afghanistan. Men det er klart, vi har òg en stemme i de samtalene. Men i dag er ikke dagen for den debatten, i respekt for de som har gått bort.

Bruker krigsordet

For første gang erkjenner nå statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at Norge deltar i krig i Afghanistan.

- Det er kamphandlinger og omfattende bruk av militært personell, så det er det de aller fleste forbinder med krigsoperasjoner, med krig, sier Stoltenberg til VG.

Før han raskt føyer til:

- Men strengt folkerettslig er det altså ikke det. Vi sender de beste vi har, det er krigshandlinger som foregår der nede, selv om det formelt ikke er erklært krig i folkerettslig forstand, sier statsministeren.

Det tredje regjeringspartiet SV er åpent kritiske til Norges engasjement i Afghanistan, og partiet arrangerte senest 15. juni i år et seminar med tittelen Exit Afghanistan.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ SEREMONI: Statsminister Jens Stoltenberg vedgår at det som skjer i Afghanistan er det de aller fleste forbinder med krig. I går deltok han på en medaljeseremoni ved Akershus festning. Foto: Scanpix
PÅ SEREMONI: Statsminister Jens Stoltenberg vedgår at det som skjer i Afghanistan er det de aller fleste forbinder med krig. I går deltok han på en medaljeseremoni ved Akershus festning. Foto: Scanpix

Ny retorikk

Så sent som 17. mai i år, da Stoltenberg besøkte de norske soldatene i Kabul og Meymaneh, nektet han å bruke krigsordet, men kalte den norske innsatsen for militæroperasjoner.

I går, etter at fire soldater ble drept av en veibombe tre mil fra den norske basen i Meymaneh, slo regjeringen om på krigsretorikken.

En direkte konsekvens av det var at hele det offisielle Norge møtte opp på medaljeseremonien da 50 offiserer i styrken som lærer opp ANA, den afghanske hæren i Afghanistan, kom hjem etter seks måneders utenlandstjeneste.

Ville ikke kommentere krigen

Stoltenberg kastet om på sine ferieplaner og holdt tale for å minnes de falne soldatene. Også forsvarsminister Grete Faremo, stortingspresident Dag Terje Andersen og andre stortingspolitikere var til stede.

Og for første gang var SV representert, ved Stortingets fjerde visepresident Akhtar Chaudhry.

Han ville ikke kommentere hverken krigen eller SVs Afghanistan-motstand i går.

- Soldatene våre er i krig

Men andre rødgrønne politikere støtter Stoltenbergs definisjon:

- Ja, det er krig

- Det er ikke riktig å underslå at det skjer krigshandlinger i Afghanistan, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til VG.

- Soldatene våre er i krig, det er det ikke tvil om. Hvis ikke det de er med i er krig, så er ingenting krig. Men staten Norge er ikke i krig, sier Sverre Myrli, Aps forsvarspolitiske talsmann på Stortinget.

- Ja, jeg vil si at vi kriger i Afghanistan. Norske styrker er med på en krig mot opprørsstyrker der, sier Laila Gustavsen (Ap).

SAMLESIDE:Les alt om Afghanistan her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks