Hovedinnhold

Trekker seks omstridte oljeområder

NYE OLJEFELT: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen gir oljeselskapene mulighet til å pumpe opp det sorte gullet fra nye områder på norsk sokkel. Foto: Knut Erik Knudsen
NYE OLJEFELT: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen gir oljeselskapene mulighet til å pumpe opp det sorte gullet fra nye områder på norsk sokkel. Foto: Knut Erik Knudsen
Regjeringen trekker seks av de mest omstridte feltene i 21. konsesjonsrunde, men utlyser likevel 94 blokker i Norskehavet og Barentshavet.

Dette er langt flere enn regjeringens faginstanser ønsket i sine høringsuttalelser.

Opprinnelig ble det tidligere i vinter sendt ut høringsforslag for totalt 100 blokker eller deler av blokker. Tildelingen av de 94 blokkene til oljeselskapene skal skje våren 2011.

51 av de utlyste blokkene ligger i Barentshavet og 43 i Norskehavet. I Norskehavet er fire felt som ligger nærmest land i de mest sårbare områdene utenfor Nordland tatt ut, men det åpnes for leting i to omstridte blokker innerst i Vestfjorden.

To omstridte felt i Nordsjøen, nær Rogalandskysten, er også tatt ut av hensyn til farledene for skipsfarten.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) karakteriserer utlysningene som en «ukomplisert runde». Han mener at utlysningene er i tråd med de forvaltningsplanene som er vedtatt for de aktuelle områdene.

- Vi har valgt å ta ut de blokkene som ligger nærmest land i de mest sårbare områdene, sier statsråden.

- Nord-Norge tildeling

På en pressekonferanse onsdag understreket Riis-Johansen at det er viktig både for næringen og for Norge at det gjøres nye funn. Dette er en av årsakene til at det utlyses 51 områder i Barentshavet.

- Dette er en Nord-Norge runde. Det er i Barentshavet vi har størst muligheter til å gjøre nye funn. Det er også viktig med økt aktivitet på land flere steder, sier statsråden.

Han mener at den 21. konsesjonsrunden vil bidra til et jevnt aktivitetsnivå og dermed være positivt for sysselsetting og produksjon.

- Det er viktig at økonomisk aktivitet i forbindelse med oljevirksomheten skaper næringsvirksomhet på land, både for å skape legitimitet i de områder der det er virksomhet, men særlig med tanke på å skape vekst og arbeidsplasser i hele landet, sier Riis-Johansen.

Omstridt

Flere høringsinstanser har gått imot utlysning av en rekke av blokkene i 21. konsesjonsrunde. Havforskningsinstituttet sier nei til 39 blokker, Direktoratet for naturforvaltning 13 og Klima- og forurensningsdirektoratet elleve felter.

Fiskeridirektoratet hadde innendinger mot 81 av 100 områder.
Statssekretær Robin Kåss (Ap) avviser overfor NTB at dette betyr at Olje- og energidepartementet ikke bryr seg om råd fra faginstansene.

- Vi holder oss innenfor rammene at det Stortinget har gitt grønt lys for i forvaltningsplanene, sier han.

Mexico har betydning

Under Lofoten-høringen i Svolvær tidlig i juni, gjorde Riis-Johansen det klart at alle tildelinger i 21. konsesjonsrunde stilles i bero i påvente av at regjeringen innhenter kunnskap om ulykken med oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Onsdag gjentok han at han ikke er upåvirket av det som skjer i Mexicogolfen.

- 21. konsesjonsrunde vil bli gjennomført i lys av det vi nå opplever i Mexicogolfen. Før tildeling av nye utvinningstillatelser i 21. konsesjonsrunde, vil jeg derfor forsikre meg om at jeg har økt kunnskap om det som har skjedd der, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks