Hovedinnhold

Dom kan true korset i det norske flagget

DOM TRUER FLAGGET: Norske tilskuerne jubler med det norske flagget etter seieren i håndball-EM for kvinner i 2006. Foto: Scanpix
DOM TRUER FLAGGET: Norske tilskuerne jubler med det norske flagget etter seieren i håndball-EM for kvinner i 2006. Foto: Scanpix
(VG Nett) En dom mot kors i italienske skoler truer retten til å bruke religiøse symboler i flagg, mener 37 europeiske jurister.

«Stryk kristenkorset av ditt flagg og heis det rent og rødt. La ingen by deg det bedrag at frelseren er født», skrev ateisten Arnulf Øverland. Dikteren ble blant annet tiltalt for blasfemi for foredraget «Kristendommen, den tiende landeplage» for 77 år siden.

Protokoll:Send inn din idé

Kors i 20 flagg

Nå kan en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstol i Strasbourg få konsekvenser for korset i det norske og 19 andre europeiske flagg.

Bakgrunnen for saken er at en mor i Italia ikke tolererte at hennes barn ble påtvunget kors i klasserommet. Ifølge italiensk lov skal det henge krusifikser på skolene i landet, til tross for at katolismen ble avskaffet som statsreligion i landet for 26 år siden.

Saken ble klaget inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen, hvor kvinnen i november fikk medhold. Italias utdanningsminister Mariastella Gelmini har ifølge BBC uttalt at krusifikset representerer italienske tradisjoner og ikke et symbol på katolismen.

Saken er anket og vil bli tatt opp i nærmeste fremtid.

Vårt land skriver at de 37 juristene mener at Den europeiske menneskerettsdomstolen har introdusert begrepet «retten til ikke å bli fornærmet».

VG Debatt:Diskuter det norske flagget her

Saken fortsetter under bildet

FLAGG: Slik har det norske flagget sett ut siden 1899. Flagget har vært plantet på Sydpolen, Nordpolen og på Mount Everest. Foto: Scanpix
FLAGG: Slik har det norske flagget sett ut siden 1899. Flagget har vært plantet på Sydpolen, Nordpolen og på Mount Everest. Foto: Scanpix


- Uproblematisk

En konsekvens av en eventuell dom kan være at ikke-kristne kan kreve at flagg med kristne symboler fjernes i deres nærvær.

- Dommen setter stat og religion på en uungåelig kollisjonskurs, skriver juristene ifølge Kristelig Dagblad.

Ifølge Vårt Land høster ikke tanken om å fjerne korset begeistring blant ikke-kristne i Norge.

- Norge er et kristent land. At dette gjenspeiles i flagget synes jeg er uproblematisk, sier Shaoaib Sultan i Islamsk råd til Vårt Land.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks