Hovedinnhold

5-åringer bruker hijab på skolen

** Hijab ved 45 Osloskoler ** Økt bruk i barneskolen ** Brukes fra første klasse

PÅ SKOLEN MED HIJAB: Samsam Abdikarim Farah (5) skal begynne på Tøyen skole til høsten. Hun har brukt hijab siden treårsalderen. Foto: Magnar Kirknes
PÅ SKOLEN MED HIJAB: Samsam Abdikarim Farah (5) skal begynne på Tøyen skole til høsten. Hun har brukt hijab siden treårsalderen. Foto: Magnar Kirknes
(VG) Helt fra de er fem-seks år gamle, sendes stadig flere norske småjenter på skolen - tildekket med hijab.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Nikab: Ansiktsdekkende slør som henger under øynene og dekker nese og munn. Brukes sammen med hijab.
  • Hijab: Utbredt sjal som dekker hodet og håret. Mange versjoner, festes som oftest stramt under haken.
  • Burka: Heldekkende hode- og kroppsplagg som bare har en liten åpning til ansiktet, i Afghanistan ofte med gitter.

Helt fra de er fem-seks år gamle, sendes stadig flere norske småjenter på skolen - tildekket med hijab.

Det muslimske hodeplagget som skjuler håret blir et mer og mer vanlig syn på grunnskolene i Oslo, helt ned i aldersgruppene fem til ti år.

Tradisjonelt brukes det tettsittende, religiøse plagget i enkelte land for å skjule kvinners hode og hår fra tenårene.

Men nå er det stadig flere småjenter på fem-seks år som kommer til skolen i Norge med hijab - i realiteten tidligere enn det som er vanlig i foreldrenes opprinnelsesland.

Har du tips eller innspill til hijabdebatten?Kontakt VG Netts journalister her!

- Ikke greit

Dette dokumenteres i en undersøkelse VG har gjort i grunnskolen i Oslo. Rektorene ved 45 av skolene i Oslo svarer nå at hijab brukes på barnetrinnet. Totalt 58 av grunnskolene i hovedstaden har svart på VGs undersøkelse.

- Vi har elever som bruker hijab i alle syv trinnene, selv om det er litt vanligere blant de eldre jentene enn de aller yngste, sier rektor ved Tøyen skole, Tor Helgesen til VG.

- Som norsk pappa synes jeg ikke dette er greit. Hijab markerer en forskjellsbehandling mellom kjønnene som setter jenter i en mindreverdig stilling. Plagget fremstår for meg
hemmende for naturlig samspill og lek mellom småbarna, sier advokat Øivind Østberg.

Han har i et brev til Barneombudet bedt ombudet engasjere seg, fordi jenter helt ned i fireårsalderen i hans datters tidligere barnehage i Oslo blir ikledd hijab av foreldrene.

Meninger om dette temaet? Meld deg inn i VGs Facebook-gruppe!

Heftig debatt

Bruk av muslimske hodeplagg har vært et heftig debattert tema i vår, etter at kunnskapsminister Kristin Halvorsen i februar stilte spørsmål ved om skolejenter virkelig dekket seg med det religiøse plagget frivillig.

Undersøkelsen VG har gjort slår for første gang fast at bruken av hijab er utbredt helt ned på de laveste trinnene. Undersøkelsen viser også at bruken har økt de siste fem årene.

Les også:Stortinget sier nei til burka-forbud

27 av rektorene har spesifisert fra hvilket trinn elevene bruker hijab, og blant dem svarer 18 at det gjelder de tre laveste trinnene. Ti svarer at elever allerede fra førsteklasse, da de er seks år gamle, bruker hijab på skolen.

- Den yngste som bruker hijab hos oss går på første trinn. I de yngste klassene er det flere jenter som bruker hijab nå enn for noen år siden, sier Gry Sjødin Neander, rektor ved Rødtvedt skole.

- Noen nasjonaliteter bruker hijab mer enn andre, i første rekke somaliere, irakere og marokkanere.

VG Nett-leser:
En kvinne kledd i burka har en veldig liten sjanse til og integreres i det norske samfunnet.
Diskuter bruk av religiøse hodeplagg her!

- Har du inntrykk av at det er jentene selv eller foreldrene deres som bestemmer at de skal gå med hijab på skolen?

- Vi antar at det er foreldrene som tar denne beslutningen. Det er vanskelig for en seksåring å selv sette et sånt skille, sier Sjødin Neander.

(Saken fortsetter under bildet)

Les mer om hijabdebatten i dagens papirutgave av VG! Foto: Faksimile: VG (05.06.2010)
Les mer om hijabdebatten i dagens papirutgave av VG! Foto: Faksimile: VG (05.06.2010)


- Et ikke-tema

VG har spurt en rekke rektorer om vi kan få snakke med de yngste elevene, deres foreldre og lærere om bruk av hijab, men dette er blitt avslått. Debatten om bruk av hijab er lite populær blant skolelederne.

- Jeg skjønner ikke hvorfor det er blitt sånn debatt om dette klesplagget. Som skole forholder vi oss til at det er tillatt, og registrerer at noen elever har hijab som del av deres kleskode. Utover det er det ikke et tema for oss, sier Tor Helgesen ved Tøyen skole.

Les også:Barneombudet ut mot religiøs tvang mot barn

- Det viktigste er at de lærer å lese og skrive, ikke hva de har på hodet. Som plagg begrenser ikke hijab integrering, istemmer rektor Leif Arne Eggen ved Mortensrud skole.

Les også:Forbyr caps og lue på skolen - men hijab er lov

- Få problemer

Kun ved to av de 45 skolene der småjenter bruker hijab, opplyser rektorene at dette har blitt tatt opp som et diskusjonstema internt på skolen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks