Hovedinnhold

Bjørneungen Frøya måtte avlives

Fikk ansiktet sitt revet av i norsk bjørnepark

DRAMA: Her går den skadde bjørneungen sammem med mor og søsken. Foto: VG Nett-tipser
DRAMA: Her går den skadde bjørneungen sammem med mor og søsken. Foto: VG Nett-tipser
(VG Nett) Frøya var den tøffe og nysgjerrige i søskenflokken på fem. Det måtte hun lide for.

Denne saken handler om:

BJØRNENE

Ungene til Trude:
* Saga
* Embla
* Idunn
* Trym
* Frøya

Ungene til Nora:
* Tor
* Odin

Frøya var ute og lekte sammen med sine søsken Trym, Idunn, Saga og Embla i Vassfaret Bjørnepark mandag formiddag. Moren Trude var også der og passet på barna sine.

Klokken nærmet seg ett og mating da Frøya bestemte seg for å ta en tur bort til gjerdet for å hilse på bjørnene som var på andre siden av gjerdet; Nora og hennes to unger, Tor og Odin.

Det skulle hun aldri gjort.

Frøya var så nysgjerrig at hun stakk deler av hodet helt inntil eller gjennom gjerdet. Da slo en av bjørnene på den andre siden til mot Frøya. Frøya fikk revet av store deler av ansiktet sitt i angrepet.

- Vi vet ennå ikke hvem som gjorde det. Noen hevder det var bjørnemoren Nora, mens andre mener det var Tor eller Odin, forteller Kevin Juhl-Thomsen, parksjef i Vassfaret bjørnepark til VG Nett.

Måtte avlives

Pernille Toresdatter var i Vassfaret Bjørnepark sammen med sin åtte år gamle kusine da angrepet fant sted. Hun hevder det var moren Nora som slo til Frøya.

- De små bjørnene til Trude var lekne og nysgjerrige og stakk nesene sine så nær gjerdet som mulig. Nora gikk frem og tilbake langs gjerdet, og plutselig angrep hun en av de små bjørnene på andre siden av gjerdet, forteller Toresdatter til VG Nett.

Sven Ruud Groven så også dramet, og han beskriver det hele slik:

- Frøya satte hodet fast i gjerdet og kom seg ikke løs. Det var da Nora tok bitetak over hodet til bjørneungen og begynte å dra, sier Ruud Groven.

HAR DU VIDEO ELLER BILDER AV DET SOM SKJEDDE? Kontakt VG Nett her!

Skadene Frøya fikk var så store at hun mandag kveld måtte avlives av veterinæren.

- Hun fikk en voldsom flenge og mistet store deler av ansiktet. Frøya ville heller ikke kunnet se igjen, sier Juhl-Thomsen.

Han sier dette er en trist dag for bjørneparken.

- Dette er dypt tragisk både for oss, bjørnene og alle de som så på da det skjedde, sier han.

Kjendiser

VG Nett har fulgt de fem bjørnene tett i hele vår, helt fra fødselen. VG Netts lesere har vært svært interessert i de fem sjarmørene og de fikk også lov til å bestemme navnene til de fem. Det ble Trym, Idunn, Frøya, Saga og Embla.

- Frøya var den nysgjerrige og tøffe i søskenflokken. Hun var den som var frampå og alltid den første til å bade eller spise. Slik sett var det ikke overraskende at nettopp hun ble rammet, sier Juhl-Thomsen.

BJØRNENAVN: Saga (øverst fra venstre), Embla, Frøya (nederst fra venstre), Idunn og Trym. Nå er det bare fire av dem igjen. Foto: Kristine Juhl-Thomsen.
BJØRNENAVN: Saga (øverst fra venstre), Embla, Frøya (nederst fra venstre), Idunn og Trym. Nå er det bare fire av dem igjen. Foto: Kristine Juhl-Thomsen.

Han er uansett klar på at slike ulykker ikke skal kunne skje i parken.

- Nå må vi evaluere og finne ut hvordan dette kan ha skjedd. I mellomtiden har vi omplassert bjørnene slik at de ikke skal få komme i kontakt med hverandre. Videre må vi se på hvilke byggtekniske ting vi må gjøre for at dette ikke skal kunne skje igjen, sier Juhl-Thomsen, som hevder at parken har fulgt alle pålagte krav for hvordan parken skal være.

- Lang tid

Flere av VG Netts lesere hevder det tok for lang tid fra Frøya ble angrepet til bjørnepasserne kom henne til unnsetning. Sven Ruud Groven mener det tok så mye som én time før Frøya ble kjørt ut av parken.

- Jeg har fått med meg den kritikken, men mener vi har handlet riktig. Vi har sikkerhetsrutiner vi må følge og kan ikke bare hoppe inn til bjørnene uten videre. Heldigvis fikk vi låst Frøyas mor inn ganske tidlig, slik at vi kunne hente ut Frøya og kjøre henne til veterinær, sier Juhl-Thomsen.

VGTV: Her kommer bjørnungene ut for første gang

Han beklager uansett hendelsen overfor de som var i parken.

- De var kommet for å kose seg og se på dyr. Så skjer dette. Vi er virkelig lei oss, og dersom noen barn har behov for å snakke om hendelsen, så er vi disponible, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks