Hovedinnhold

Riksrevisjonen kritiserer politiet

BEKYMRET: Risrevisor Jørgen Kosmo er bekymret over innsatsen mot organisert kriminalitet. Foto: Trond Solberg
BEKYMRET: Risrevisor Jørgen Kosmo er bekymret over innsatsen mot organisert kriminalitet. Foto: Trond Solberg
Politiets og påtalemyndighetens innsats mot organisert kriminalitet har vesentlige svakheter, fastslår Riksrevisjonen i en ny rapport.

Denne saken handler om:

- Manglende strategi, få styringsparametere og utdaterte IKT-systemer, er blant hovedgrunnene som hindrer effektiv innsats hos politiet, sier riksrevisor Jørgen Kosmo til NTB.

Riksrevisjonen har undersøkt politiets innsats mot organisert kriminalitet i årene 2005-2010.

Ifølge rapporten foreligger det ikke en helhetlig og overordnet strategi for politiets innsats mot den organiserte kriminaliteten. Selv om det er få parametere som kan belyse innsatsen, er det flere indikatorer som gir et bilde av politiets prioritering.

Uklar status

Følgende indikatorer, ifølge undersøkelsen, gir et bilde på politiets prioritering av denne type kriminalitet: Antall anmeldte narkotikaforbrytelser, inndragning av utbytte, rapportert bruk av etterforskningsmetoder og søknader om økonomisk støtte til etterforskning av distriktsovergripende kriminalitet.

Riksrevisjonen konstaterer også at politidistriktene opplever at styringsdokumenter som omhandler organisert kriminalitet har en uklar status.

Styringsdokumentene har dessuten i liten grad forpliktet politidistriktene til å prioritere og innrette ressurser i tråd med føringene som er gitt, påpeker Riksrevisjonen.

- Det er bekymringsfullt at så mange politidistrikter svarer at samarbeidet mot organisert kriminalitet ikke er tilfredsstillende, sier Kosmo.

Klare føringer

Riksrevisjonens undersøkelse viser at det fra sentralt hold gjennom flere år er gitt føringer om at organisert kriminalitet skal prioriteres i politiet.

Flere politidistrikter skal ha uttalt at de har en vanskelig jobb med å håndtere et omfattende sett med føringer, og at budskapet om hvordan den organiserte kriminaliteten skal bekjempes ikke er tydelig nok.

Riksrevisjonen påpeker også at økningen i antall årsverk i perioden 2005-2008 på 8,4 prosent innen politi- og påtalemyndigheten, skulle ha gitt økt potensial for en bedre kriminalitetsbekjempelse.

(©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks