Hovedinnhold

Nettlisens kan komme til Norge

LISENS: Roger Solheim i Kulturdepartementet sier at foreløpig har de fleste både TV og datamaskin, og dermed bare skal betale én lisens. Foto: Scanpix
LISENS: Roger Solheim i Kulturdepartementet sier at foreløpig har de fleste både TV og datamaskin, og dermed bare skal betale én lisens. Foto: Scanpix
Danskene og tyskerne må allerede betale tv-lisens for datamaskiner og mobiltelefoner. NRK følger utviklingen nøye.

Denne saken handler om:

Fakta om lisens

  • Kringkastingsavgiften er en lovpålagt offentlig avgift, som den som har fjernsynsmottager er pliktig til å betale.

  • Lisensplikten er uavhengig av hvilke fjernsynsmottager du har og hvilke kanaler du velger å se på. I praksis slipper imidlertid nordmenn som bare ser TV på nett og mobil å betale - i motsetning til for eksempel Danmark og Tyskland.

  • Stortinget har fastsatt at kringkastingsavgiften skal kreves inn og tilfalle NRK. For 2010 er avgiften fastsatt til 2434,32 kroner, inkludert åtte prosent merverdiavgift.

- Det er viktig at finansieringsgrunnlaget vårt ikke utarmes, sier NRKs juridiske direktør Olav A. Nyhus til VG.

Stadig flere forbrukere tar inn radio og fjernsyn via mobiltelefoner og datamaskiner istedenfor alminnelige tv-apparater.

Nordmenn skal egentlig også punge ut hvis de ser fjernsyn på datamaskinen, ettersom kringkastingsavgiften i utgangspunktet er knyttet til hvorvidt man har et apparat med fjernsynsmottager, melder Kulturdepartementet.

Bare for stue-TV

Likevel er du bare pliktig til å oppgi at du har en tradisjonell TV i stuen, og slipper dermed unna hvis du ser Dagsrevyen bare på PCen.

- Forhandlernes meldeplikt omfatter bare tradisjonelle fjernsynsapparat, bekrefter statssekretær Roger Solheim i Kulturdepartementet.

- Foreløpig er det antagelig svært få som har PC uten at de samtidig har fjernsynsapparat, og man betaler som kjent en kringkastingsavgift per husstand med mottager, legger han til.

Radio boom

Etter at danskene erstattet tv-lisensen med en medielisens fra 1. januar 2007, opplever Danmarks Radio (DR) en boom av nye brukere.

- Flere og flere tilmeldes på bakgrunn av adgang til Internett, sier Rikke Sloth, kontorsjef i Afdeling for Licens og programservice til VG.

Følger utviklingen

- DR er ikke lengre kun en fjernsynskanal - men i like høy grad til stede i radioen og på nettet, med alle de fordeler det gir for borgerne med for eksempel innhold «on demand», poengterer hun. Nordmenn som bare ser TV på nettet, vil kunne fortsette å gjøre det kostnadsfritt inntil videre.

- Det er ikke aktuelt per i dag å gjøre endringer i meldeplikten for forhandlere av fjernsynsmottagere, opplyser statssekretær Solheim.

- Likevel er det klart vi følger utviklingen i markedet og endringene i forbruksmønsteret, sier Nyhus i NRK.

GJØR OM: Olemic Thommessen (H) mener at NRK heller bør få bevilgning over statsbudsjett. Foto: Høyre
GJØR OM: Olemic Thommessen (H) mener at NRK heller bør få bevilgning over statsbudsjett. Foto: Høyre

- Fjern lisensen

- Lisensordningen er i ferd med overleve seg selv.
Det sier Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommessen. Politikeren mener hele TV-lisensen bør avvikles.

- I stedet bør NRK få en fast bevilgning over statsbudsjettet. Finansiering av kvalitetsinnhold på digitale plattformer er en utfordring vi må løse, sier Thommessen.

Står for fall

Knut Ivar Skeid, nettgründer, eksredaktør og seniorrådgiver i PR-selskapet Kreab & Gavin Andersson, har også lite til overs for dagens lisenssystem.

- Den teknologiske utviklingen går i retning av at stats-TVs ensidige rett til å ta inn lisens står for fall, sier Skeid.

Når man først skal betale kringkastingsavgift, mener Skeid at ordningen må omfatte alle tekniske innretninger som kan motta lisensfinansiert fjernsyn - enten det dreier seg om en PC, en mobiltelefon, en iPad eller en TV.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks