Hovedinnhold

Knallhardt Mongstad-oppgjør i Stortinget

Frp: - Statsministeren lyver

STORTINGET (VG Nett) Frp mener statsminister Jens Stoltenberg lyver om opposisjonens holdning til rensing av utslippene fra Mongstad-anlegget.

Denne saken handler om:

Statsminister Jens Stoltenberg møtte i dag opposisjonen i Stortinget for første gang etter at det ble kjent at renseanlegget på Mongstad blir kraftig forsinket. Utsettelsen har vakt kraftige reaksjoner, og opposisjonen varslet på forhånd et hardkjør mot statsministeren.

VG NETT-LESER:«Jens sin månelanding (CO2 rensing på Mongstad) har nå krasjet fullstendig».Delta i debatten her.

Frp-leder Siv Jensen karakteriserer saken som en «fullstendig krasjlanding for regjeringen», og mener det er en rekke ubesvarte spørsmål rundt håndteringen av Mongstad-saken.

- Arrogant

I sitt innlegg i Stortingets spørretime onsdag gikk Frp-lederen til frontalangrep på statsministeren. Hun viste til at Stoltenberg avviste kravet fra en samlet opposisjon om å gi en egen orientering om Mongstad-saken.

- Stortinget har måttet lese denne nyheten i media og på statsministerens blogg. Det er i overkant arrogant, sa Jensen.

LES OGSÅ:Stoltenberg mener det er bedre å vente med CO2-fangst

Frps miljøpolitiske talsmann Kjetil Solvik-Olsen fulgte opp med å beskylde statsministeren for å føre Stortinget bak lyset når han beskylder Frp og Høyre for å være mot rensing av utslippene fra Mongstad-anlegget.

- Statsministeren lyver fra Stortingets talerstol. Det er svært alvorlig, sa Solvik-Olsen.

LES OGSÅ:Tiet i ett år om månelandings-sprekken

Angrepet fra Frp-representanten fikk stortingspresident Dag Terje Andersen til å reagere kraftig.

- Det å beskylde noen for å lyve, er en uttrykksform vi ikke aksepterer i Stortinget, slo han fast.

Saken fortsetter under bildet!

EVAKUERT: Mongstad-anlegget. Foto: Scanpix
EVAKUERT: Mongstad-anlegget. Foto: Scanpix

- Vi er i gang

De andre opposisjonspartiene fulgte opp hardkjøret mot Stoltenberg.

- Det er spesielt å høre statsministeren skryte av løftebrudd, sa KrFs Knut Arild Hareide.

SOLHJEL:- Mange i SV vil være skuffet

Stoltenberg avviser kritikken fra opposisjonen. Han understreker at planene om såkalt fullskalarensing av Mongstad-anlegget står fast.

- Vi er i gang, men vi hadde gjort miljøet en bjørnetjeneste dersom vi hadde gjennomført et dårlig prosjekt på Mongstad. Dersom vi bruker noe mer tid får vi et prosjekt som verden vil være interessert i å kopiere, sier Stoltenberg.

- Trinn en i utbyggingen er i gang. Det vil i seg selv være et viktig bidrag til å få ned utslippene, sier Stoltenberg.

- Må gå

Flere miljøorganisasjoner krever at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen går av, mens leder i SVs ungdomsorganisasjon mener SV bør vurdere å gå ut av regjeringen etter nederlaget i Mongstad-saken.

SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, har varslet at han vil kreve at olje- og energiministeren nå orienterer Stortinget om fremdriften i prosjektet hver 14. dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks