Hovedinnhold

Kritikken hagler etter Frp-forslag:

- Har du fått solstikk, Per-Willy?

Hevder Frp er uenig med seg selv

VELFERDSBREMS: Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, mener innvandrere vil bli bedre integrert i det norske samfunnet uten krav på kontantstøtte. Foto: Linn Cathrin Olsen
VELFERDSBREMS: Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, mener innvandrere vil bli bedre integrert i det norske samfunnet uten krav på kontantstøtte. Foto: Linn Cathrin Olsen
(VG Nett) I handlingsprogrammet slår Frp fast at de ønsker lik behandling av nordmenn og innvandrere. Nå ønsker de å forskjellsbehandle.

FAKTA

  • 72600 personer mottok til sammen nesten 1,5 milliarder kroner i kontantstøtte i 2009, ifølge Statistisk sentralbyrå.
  • Antallet kontantstøttebarn faller fra år til år. I 2005 fikk 111000 mottagere 2,9 milliarder kroner i kontantstøtte.
  • Foreldre med ett- og toåringer som ikke går i barnehage, får utbetalt 3303 skattefrie kroner pr. måned i kontantstøtte.
  • Til sammenligning er det ordinære statstilskuddet for ett- og toåringer som er i barnehage hele dagen, på 7840 kroner pr. måned i kommunale barnehager, og 8700 kroner i private barnehager.
  • Hver eneste ny, fulltids barnehageplass for de minste barna, får i tillegg et engangstilskudd på 50000 kroner, ifølge Kunnskapsdepartementet.
>

«Fremskrittspartiet ønsker lik behandling av nordmenn og innvandrere.
Alle skal ha samme rettigheter og plikter i sine forhold til fellesskapet
i Norge, uavhengig av etnisk bakgrunn.»

Til tross for denne ordlyden i Fremskrittspartiets eget handlingsprogram for inneværende stortingsperiode vil Frp nå nekte innvandrere kontantstøtte.

- Per-Willy Amundsens forslag er selvmotsigende, rasistisk og i strid med Frps program. Jeg lurer litt på om Amundsen kan ha fått solstikk, sier Rødts nestleder Bjørnar Moxnes.

Les mer om forslaget her.

Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen nekter for at forslaget er i strid med partiprogrammet.

- Vi forskjellsbehandler ikke på grunn av etnisitet, men statsborgerskap, argumenterer Amundsen overfor VG Nett.

Han viser til at handlingsprogrammet deres, i tillegg til å slå fast at nordmenn og innvandrere skal behandles likt, slår fast at sosiale ytelser i større grad bør knyttes til statsborgerskap.

Amundsen mener derfor at forslaget derfor ikke er i strid med partiprogrammet deres.

- Vi fører en prinsipiell og tydelig politikk, hevder Amundsen.

LES OGSÅ:Vil nekte innvandrere kontantstøtte

- Vil ikke ramme noen

Han understreker at Frp fortsatt er for kontantstøtten, men mener at støtten som velferdstilbud står i veien for å få innvandrere godt integrert i landet.

- I programmet skriver dere at alle skal ha samme rettigheter i Norge, uavhengig av etnisk bakgrunn. Avviser du at forslaget rammer bestemte innvandrergrupper, Amundsen?

- Vi vil ikke ramme noen. Vi vil fremme integrering. Med kontantstøtten er det lett for innvandrere å gå i velferdsfella i stedet for å bli integrert i det norske samfunnet.

- Forslaget deres vil ikke ramme alle utenlandske statsborgere, for eksempel nye landsmenn fra EØS-land. Blir ikke dette da forskjellsbehandling?

- Jo, det blir det. Men vi forskjellsbehandler ikke på bakgrunn av etnisitet, men statsborgerskap, gjentar Amundsen.

- Så Frp er for forskjellsbehanding?

- Ja, men ikke på bakgrunn av etnisitet.

Rødts nestleder Bjørnar Moxnes anklager Frps Per-Willy Amundsen for å ha fått solstikk. - Rasistisk forslag fra Frp, hevder Moxnes. Foto: Rødt
Rødts nestleder Bjørnar Moxnes anklager Frps Per-Willy Amundsen for å ha fått solstikk. - Rasistisk forslag fra Frp, hevder Moxnes. Foto: Rødt

LES OGSÅ:- Pinlig og tullete fra Frp

- Selvmotsigende og rasistisk

Bjørnar Moxnes i partiet Rødt reagerer kraftig på Per-Willy Amundsens forslag om å nekte innvandrere kontantstøtte. Han mener det blir feil om statsborgerskap skal avgjøre om du får utbetalt offentlig stønad som småbarnsforelder, og hevder at forslaget fra Frp innebærer en klar forskjellsbehandling av befolkningsgrupper.

- Forslaget er rasistisk fordi det er ment å ramme bestemte innvandrergrupper. For Per-Willy Amundsen ønsker vel ikke å nekte britiske eller amerikanske småbarnsforeldre i Norge kontantstøtte, spør Moxnes.

Hva mener du om kontantstøtten?
Diskutér saken her!

- Bevisst ordkløveri

Venstres Abid Q. Raja anklager Frp for å snakke med to tunger og tøye sitt eget partiprogram. Noe solstikk tror han derimot ikke at Amundsen har fått.

- Dette er bevisst ordkløveri fra Frp for å tilfredsstille flere velgere. Poenget med forslaget deres er å ramme ulike grupper ulikt. Vi ønsker ikke at innvandrere skal lage sine egne parallelle samfunn, og da må vi som politikere i hvert fall ikke legge til rette for det. Vi må ha fullstendig likhet for loven, sier Raja.

Han er, i motsetning til sitt eget parti, motstander av kontantstøtten. Han understreker like fullt at han er lojal mot eget partiprogram.

- Venstre ønsker å opprettholde kontantstøtten, men samtidig se på hva slags innvirkning dette har på integreringen og om det kan være hensiktsmessig å samordne den med barnetrygden, sier Raja.

Han sier han også er lite imponert over statsråd Audun Lysbakken (SV).

- Lysbakken sier at han vil fjerne kontantstøtten. Nå får han slutte å snakke og faktisk handle. Han har sittet i flertallsregjering i fem år. Regjeringen har hatt massevis av tid til å fjerne den om de ønsker det.

- Hippiepolitikk

Amundsen velger å le av Moxnes sin påstand om at forslaget er rasistisk, og hevder at Frps politikk er både prinsipiell og tydelig.

- Rødt mener alt som er kritikk er rasistisk, så jeg klarer ikke å ta dem seriøst i denne debatten. Da er det i så tilfelle veldig mange europeiske land som har sett at velferdsstaten går i veien for aktiv integrering, rasistiske. Dette er en hippiepolitikk fra samme folka som for tjue år siden uttalte at det var rasistisk at innvandrere skulle lære seg norsk, avslutter Amundsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks