Hovedinnhold

- Kan få oppholdstillatelse julegave

JULEGLEDE: Ole Kristian og Laila Navrud sammen med sønnen Kent Oscar håper å feire jul sammen også i år. Foto: Privat
JULEGLEDE: Ole Kristian og Laila Navrud sammen med sønnen Kent Oscar håper å feire jul sammen også i år. Foto: Privat
(VG Nett) Advokat Arne Seland tror Laila Navrud kan få oppholdstillatelse i løpet av desember. Det gir ekteparet Navrud håp om å feire en ny jul sammen.

Tips oss

Parets advokat sier til VG Nett at de vil stevne Utlendingsnemda (UNE) for retten neste uke, og at han håper saken vil bli prøvd for retten i desember. Seland mener de har gode kort på hånden.

- Jeg føler meg tygg på at vi vinner en rettsrunde mot UNE. Det er ingen sammenheng mellom forseelse og straff i denne saken, og i Norge skjærer man ikke av hånden på epletyver. Dessuten kan man ikke sende parets sønn, som er en sju måneder gammel norsk statsborger, til et U-land på andre siden av jorden, sier advokat Seland.

Vet du noe om saken?Kontakt VG Netts journalist her!

En rørt Ole Kristian Navrud håper saken kan være løst innen julaften slik at familien vår feiret jul sammen og ikke på hver sin side av jorda.

- Ingenting hadde vært bedre enn å få oppholdstillatelse. Det er klart at det hadde vært verdens beste julegave, sier Ole Kristian Navrud til VG Nett.

- Forsto ikke tallkoden

Drammens Tidende har i en rekke artikler fortalt om Laila Navrud, som er utvist fra Norge fordi hun jobbet på en kafé mens arbeidstillatelsen hennes gjaldt som au pair.

Den filippinske kvinnen kom til Norge i august 2007 som au pair. Hun traff Ole Kristian Navrud samme året og de giftet seg juni 2008.

Ole Kristian forteller at Laila søkte om generell arbeids- og oppholdstillatelse bare dager etter bryllupet.

(Saken fortsetter under bildet)

DÅP: Dette bildet ble tatt samme dagen som Kent Oscar ble døpt. Nå er Laila utvist fra Norge og sønnen må være med. Foto:
DÅP: Dette bildet ble tatt samme dagen som Kent Oscar ble døpt. Nå er Laila utvist fra Norge og sønnen må være med. Foto:

I passet som hun fikk tilsendt, sto det at hun hadde arbeidstillatelse, samt en tallkode. Verken Navrud-familien, skattemyndighetene eller lensmannskontoret i Modum forsto hva koden representerte, sier han.

Da de følte seg sikre på at alt var i sin skjønneste orden, begynte Laila på norskkurs og fikk seg etter hvert jobb på et bakeri. I god tro utførte hun sitt virke, før hun fikk den sjokkerende beskjeden i februar 2009:

Arbeids- og oppholdstillatelsen gjaldt kun au-pair-arbeid - og dermed var jobben på kafeen ulovlig.

Paret anket avgjørelsen, men saken førte ikke frem. I mai 2010 fikk familien ny advokat som påkjærte vedtaket. Nok en gang førte ikke saken frem, og utlendingsmyndighetene var klare på at Laila skulle utvises fra landet innen 3. juni.

- Arbeidet ulovlig

Saken ble imidlertid anket til Utlendingsnemnda, men mandag fikk hun avslag på den.

- Et enstemmig møte i nemnda mente at hun ikke hadde grunn til å tro at hun hadde tillatelse til å jobbe som noe annet. Sånn sett har hun arbeidet i over ett år ulovlig, sa informasjonssjef i Utlendingsnemnda, Bjørn Lyster til NRK mandag.

Nå håper familien på seier i en rettssak mot UNE slik at Laila og parets fellers sønn ikke må forlate Ole Kristian.

- SKADELIDENDE: Knut Arild Hareide (Krf) mener hensynet til Kent Oscar har druknet i Navrud-saken. Foto: Privat
- SKADELIDENDE: Knut Arild Hareide (Krf) mener hensynet til Kent Oscar har druknet i Navrud-saken. Foto: Privat

- Verden har rast sammen

Ole Kristian forteller at hverdagen deres har vært snudd på hodet de siste to årene. For han ble presset så stort at det gikk utover psyken hans, og for noen måneder siden sykemeldte han seg.

- Jeg har ikke vært i stand til å takle arbeidslivet, da det føles som om verden har rast sammen. Det er nesten sånn at vi ikke forstår hva som skjer. For det er helt uvirkelig, sier han.

Saken har skapt stort engasjement, både politisk og blant folk flest. På en støttegruppe for familien på nettsamfunnet Facebook er det over 79.000 medlemmer.

Til TV 2 sier stortingsrepresentant Knut Arild Hareide (Krf) at det norske regelverket er for strengt og at det bør gjøres endringer umiddelbart. Hareide synes særlig hensynet til parets barn har druknet.

- Det er barnet som er mest skadelidende i slike saker. Norge har et mye strengere regelverk enn andre land vi kan sammenlikne oss med. Derfor må loven endres nå.

(Saken fortsetter under bildet)

KOS: Ole Kristian Navrud og sønnen Kent Oscar koser sammen. Nå blir de kanskje splittet. Foto: Privat
KOS: Ole Kristian Navrud og sønnen Kent Oscar koser sammen. Nå blir de kanskje splittet. Foto: Privat

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), krever at justisminister Knut Storberget ordner opp.

- Han må gripe inn overfor Utlendingsnemnda og sørge for at Laila får bli inntil Stortinget er samlet til høsten, sier han ifølge Drammens Tidende.

- Med de entydige og klare politiske uttalelsene som har kommet i denne saken, løper han ingen politisk risiko med å ordne opp i denne fadesen. Dette er en sak der det snart bare er ledelsen i UNE som forsvarer utkastelsesvedtaket, sier Per Sandberg.

Familien Navrud er henrykt og takknemlig for støtten som folk viser.

- Støtten har vært helt fantastisk. Hadde det ikke vært for den, så hadde vi ikke klart dette. Det er utrolig at så mange mennesker engasjerer seg i saken vår. Tross alt er vi bare en vanlig familie som handler på Kiwi, sier Ole Kristian - og lover å stå på kampen ut.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks