Hovedinnhold

- Haukeland bruker for lang tid på kreftprøver

Får refs for prøvesommel

KRITISERES: Patolog Sverre Mørk ved Haukland Universitetssykehus. Avdelingen bruker for lang tid på å behandle kreftprøver. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
KRITISERES: Patolog Sverre Mørk ved Haukland Universitetssykehus. Avdelingen bruker for lang tid på å behandle kreftprøver. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
Prøvesommel kan ha gitt dårligere prognoser for brystkreftpasienter ved Haukeland universitetssykehus.

Denne saken handler om:

Avdeling for patologi ved Haukeland Universitetssykehus bruker for lang tid på å svare på såkalte vevsprøver, viser en rapport fra Helsetilsynet i Hordaland.

Vevsprøvene gir blant annet svar på om svulster som blir fjernet under operasjon inneholder kreftceller - og hvor aggressiv eventuelt kreften er.

Dersom dette svaret viser at pasienten må opereres på nytt, kan verdifull tid ha gått tapt.

- Prognosen kan endres for pasienter, og det er alvorlig, sier fylkeslege i Hordaland, Helga Arianson.

- For de brystkreftpasientene som må reopereres kan dette føre til at det tar 18 uker før de får endelig diagnose, og kan starte på tilleggsbehandling som cellegift, sier Arianson.

- Hva er akseptabel ventetid for slike prøvesvar?

- Vanlig ventetid i landet ellers er tre uker. På Haukeland er ventetiden 4 til 5 uker, sier hun.

Psykisk belastning

I tillegg er det ved patologisk avdeling lengre ventetid enn i landet ellers på nåleprøver og frysesnitt, to andre vevsprøver pasienten må få svar på for å få riktig diagnose og behandling.

- Jeg tror ikke en forsinkelse på noen få dager er avgjørende for prognosen, sier Sverre Mørk, overlege og fungerende avdelingssjef på Avdeling for patologi ved Haukeland Universitetssykehus.

- Psykologisk sett er det en ekstrabelastning for pasientene. Men vi tar selvsagt til oss kritikken fra Helsetilsynet, og gjør det vi kan for å forbedre oss, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks