Hovedinnhold

- Barnebilder fra stranda blir misbrukt av pedofile

- Foreldrebloggere er egoistiske

BLOGGER: Stadig flere foreldre oppretter blogger hvor de legger ut informasjon om seg selv og barna sine. Illustrasjonsfoto: Nils Bjåland
BLOGGER: Stadig flere foreldre oppretter blogger hvor de legger ut informasjon om seg selv og barna sine. Illustrasjonsfoto: Nils Bjåland
(VG Nett) Datatilsynet og Kripos ber foreldrebloggere ta mer hensyn til barna når de legger ut bilder.

Denne saken handler om:

Kripos sine råd om nettvett:

  • Sørg for å legge ut bilder i lav oppløsning slik at de er mindre interessante til annen bruk
  • Ta bildene på avstand, unngå nærbilder.
  • Ikke opplys om navn eller andre identifiserende opplysninger på bildene – de som skal se dem vet likevel dette
  • Ta gruppebilder på avstand
  • Ta bilder der barna er i aktivitet – bilder mer personer i bevegelse er mindre egnet for videre bruk
  • Unngå nakenhet/lettkledde barn
  • Unngå seksualisert positur
  • Dersom dere legger bildene ut på hjemmesiden, sørg for at albumet er passordbeskyttet

Det florerer av barnebilder på såkalte mamma- og pappablogger på nett. Badeturer, ferier og hverdagsliv blir ofte ukritisk dokumentert for alle som er interessert.

Og interessert er de pedofile, skal vi tro eksperter.

- Bilder av helt uskyldige barn som leker i vannkanten blir misbrukt. Men også bilder av fullt påkledde barn har sirkulert i pedofile miljøer. Bildene finner de på foreldreblogger, sier rådgiver Ole Morten Knudsen i Datatilsynet til VG Nett.

Kripos advarer mot å legge ut bilder av barn i undertøy.

- Med dagens teknologi er det heller ikke noe problem å fjerne trusa, skriver gruppeleder for særskilte objekter i Kripos, John Ståle Stamnes i brosjyren "I beste mening.."

Ifølge Stamnes gjør Kripos mange beslag av alvorlig karakter. Dette er bilder og filmer der barn blir seksuelt misbrukt eller fremstilles som modeller i kommersiell posering.

- Naive og egoistiske

Knudsen er ikke bare opptatt av misbruk av barnebilder, men også barns privatliv. Datatilsynet har blitt kontaktet av 14- og 15-åringer som blir mobbet på skolen etter at klassekamerater har funnet barnebilder av dem på nett.

- Mange foreldre legger ut så å si hele livsløpet til barna sine. Dette er hyggelig for foreldrene, men ikke for barna som vokser opp og må se dette når de er 30 år. Det er de som må leve med bildene.

LES OGSÅ:- Ikke behov for bloggplakat

Knudsen mener foreldrebloggere er naive.

- De bør tenke: er dette noe jeg ville hengt opp på lokalbutikken? Til dels er publiseringen egoistisk av foreldrene. Barna må respekteres, sier han.

Barn mer bevisste

Barnevakten, en organisasjon om barn og medier, ber foreldre ta mer hensyn.

- Gjennom skolebesøk har vi snakket med barn som synes foreldrene legger ut for mye bilder og som ikke liker bildene som blir lagt ut, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen.

En undersøkelse gjort av Medietilsynet viser at barn er mer bevisste og kritiske på nettet enn det foreldrene er, skriver Nettvett.no.

Undersøkelsen viser at barn og unge har bedre kunnskaper om personvern på nett enn foreldrene og lærer fort hva som er riktig og galt.

- Vi lærer barn til å spørre om hvilke bilder de kan legge ut. Foreldrene bør være gode forbilder og tenke over det samme, sier Tønnesen.

Blogger om datteren

«Hm. Gulp i tastaturet på PC-en. Fiffig. Den hovedmistenkte har gjemt seg under stuebordet og later som at pappas sjonglørball er veldig spennende», ytres det fra pappabloggen til Andreas Andersen.

Mistenkte er Inger Lille. Toåringen går i pappas fotspor og har allerede skaffet seg sin egen blogg.

- Jeg er bevisst på at bilder jeg legger ut kan bli brukt av andre, derfor er jeg nøye med hvilke bilder jeg legger ut. Du må tenke at det du skriver kunne vært på trykk i en avis, på den måten blir du mer bevisst. Jeg holder tilbake det jeg ikke ønsker andre skal vite, sier Andersen.

LES OGSÅ:Skal tv-blogge om livet som ung mor

Tror du foreldrene tenker nøye gjennom konsekvensene av å blogge?

- Jeg har inntrykk av at mange diskuterer dette og er bekymret. Men jeg synes ikke bekymringen er vel begrunnet så lenge du er forsiktig og har et bevisst forhold til at det du legger ut kan dukke opp i andre sammenhenger, sier Andersen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks