Hovedinnhold

Tre bygg i brann ved Lier ventemottak

Politi og brannvesen holdt vakt på stedet etter opptøyer

(VG Nett) Det brøt ut brann i tre av bygningene på Lier ventemottak natt til onsdag. Alle byggene brant ned.

VET DU NOE? TIPS OSS!

Beboerne ble evakuert, og ingen har blitt skadet. Men tre bygg hvor asylsøkerne bor, er brent helt ned til grunnen, og alle beboerne vil bli fraktet til en skole i Lier i løpet av natten.

- Det står minst sju ambulanser her og politiet har sperret av et stort område. Det brenner kraftig, og du ser røykutviklingen godt fra E18, sier VG-reporter Per Asle Rustad ved 00.30-tiden.

VET DU NOE OM SAKEN?TIPS VG NETT HER!

Politi og brannvesen holdt vakt

Dette skjedde et knapt døgn etter at det brøt ut opptøyer på to statlige ventemottak for asylsøkere som har fått endelig avslag på sine søknader om opphold i Norge.

- Vi hadde et møte med dem som bor her tidligere i dag, der det kom frem at de er veldig misfornøyde med situasjonen, både med maten og at de får 100 kroner å disponere i uka, sier lensmann Arne Lauvålien i Lier til VG Nett klokken 00.50.

Han regner det som sannsynlig at brannen er påsatt som et resultat av misnøyen, og lensmannen bekrefter overfor VG Nett at de hadde ekstra patruljer ute på plassen etter opptøyene natt til tirsdag.

- Vi hadde brannbil og flere patruljer på stedet, men boligblokken hadde vi ikke sjekket. Der har man organisert påtenningen, sier Lauvålien.

Det var ti mann på vakt fra både politiet og brannvesenet da det begynte å brenne, men det tok likevel få minutter før de tre bygningene var overtent.

Brannmannskapene konsentrerte seg i stedet om å redde administrasjonsbygget.

- Fikk beskjed om brannen

VG-reporter Rustad har snakket med flere av beboerne ved ventemottaket, og samtlige forteller det samme. Brannene var planlagte.

- Vi fikk beskjed ved 20-tiden om at bygningene kom til å bli satt fyr på. Bakgrunnen er den enorme frustrasjonen som har bredt seg her på mottaket den siste tiden. Mange fikk pakket kofferter og tatt dem med seg ut, mens noen ikke trodde på det og har mistet alt de eier, sier en av beboerne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OVERTENT: Brannen kunne sees på lang avstand. Foto: Farshid Zamanikia
OVERTENT: Brannen kunne sees på lang avstand. Foto: Farshid Zamanikia

Overbefalsvakt Odd Ellingsen ved Drammensregionens brannvesen tror brannene i de tre sovebrakkene på Lier ventemottak ble antent ved hjelp av brennbar væske.

- De som tente på har trolig brukt tennvæske av ett eller annet slag. Det var umulig å redde husene, sier han.

Politiet sier de vil sile ut enkelte av asylsøkerne for å spørre dem ut om brannen.

- Det er noen av dem vi er spesielt interesserte i å snakke med. Det er blant annet ut ifra hvem som har bodd på hvilke rom, sier lensmann Arne Lauvålien til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRAFTIG BRANN: Det er full fyr i ventemottaket på Lier ved Drammen. Foto: VG Nett-tipser
KRAFTIG BRANN: Det er full fyr i ventemottaket på Lier ved Drammen. Foto: VG Nett-tipser


Forplantet

Bråket begynte for et døgn siden på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus med steinkasting og brannstiftelse. Da politiet kom fram, begynte huset å brenne. Både alarmer og branndører er ødelagt, og brannvesenet betegner bygget som brannteknisk ubeboelig.

LES OGSÅ:Tre siktet etter asylopprør

Ved 1-tiden hadde opptøyene forplantet seg til Lier ventemottak utenfor Drammen, der det nå brenner. Flere vinduer ble knust og avfallsbeholdere påtent. Ved 4-tiden hadde situasjonen roet seg, og ingen beboere eller ansatte ble skadd.

Bakgrunnen for opptøyene skal være frustrasjon på grunn av dårlige forhold på mottakene. I tillegg retter beboernes frustrasjon seg generelt mot norske myndigheter og norsk asylpolitikk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks