Hovedinnhold

CV-jukset: Manglet 280.000 kroner da han sluttet som advokat

SYKMELDT: Permittert SAFH-direktør Per Haugum (60) ble i går sykmeldt etter flere uker med hardt kjør både mot Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell og ham selv. Foto: Frode Hansen
SYKMELDT: Permittert SAFH-direktør Per Haugum (60) ble i går sykmeldt etter flere uker med hardt kjør både mot Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell og ham selv. Foto: Frode Hansen
Per Haugum (60) unnlot i 1993 å overføre 156.000 kroner fra et konkursbo til Lønnsgarantifondet. I tillegg hadde advokaten 127.000 kroner i underdekning på sin klientkonto.

Det er hovedårsakene til at den nå hardt pressede og permitterte direktøren i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) var uten advokatlisens i seks år.

Fredag kom det frem at Haugum hadde holdt skjult for sin nåværende arbeidsgiver at han fra 1993 til 1999 var uten advokatbevilling.

VG kan i dag fortelle bakgrunnen for at juristen sa fra seg bevillingen i 1993.

Les også:Helsesjef innrømmer forfalskning av tre studiebevis

Regelbrudd

Ifølge Tilsynsrådet for advokatvirksomhet begikk Haugum alvorlige brudd på regelverket om advokaters regnskapsførsel gjennom sin behandling av betrodde midler.

- Da han avsluttet sin praksis og leverte inn sin bevilling, hadde han en underdekning på klientkonto med kr. 127 165,50 kroner. I tillegg manglet kr. 156 131,65 kroner som Haugum skulle ha sendt Lønnsgarantifondet i forbindelse med slutningen av et konkursbo i 1992, heter det i uttalelsen fra styret i Tilsynsrådet.

Les også:Helsedirektør: - Jeg ble lamslått og forbannet

Statsautorisert revisor Kjell Melhus gjennomførte bokettersynene hos Per Haugum. Han beskriver den type regelbrudd som ble avdekket som sjeldne og alvorlige.

- Det er veldig sjelden at denne typen økonomiske forpliktelser ikke blir fulgt opp av advokater, sier Melhus til VG på generelt grunnlag.

Han beskriver underdekning på en advokats klientkonto som en ureglementær tapping av klienters midler.

Tiet

I lørdagens VG kom det frem at den permitterte direktøren hadde tiet for både kolleger og arbeidsgiver Helsedirektoratet om at han hadde vært uten advokatbevilling helt inntil bare to år før han ble ansatt som toppsjef i SAFH.

Ifølge fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog fortalte ikke Haugum om sine uryddige økonomiske forhold. Nå vil Haugum bli nøyere gransket av Helsedirektoratet.

Samme dag som VG avslørte at administrasjonssjef Liv Løberg i SAFH hadde jukset med CV og vitnemål, valgte Haugum, som var Løbergs sjef, å gi opplysninger om sitt eget økonomiske rot til helsedirektøren.

Haugum ble ansatt i SAFH i 2000, året etter at han i praksis fikk tilbake sin advokatbevilling. Den gang var det Helsetilsynet som hadde ansvaret for virksomheten, men ingen i ledelsen skal ha visst om underdekningen av midler fra klientkonto og konkursbo.

Fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog hadde avtalt et møte med Haugum i dag for å diskutere hvordan SAFH-saken skal håndteres videre.

I går fikk Guldvog beskjed om at Haugum er sykmeldt, slik at det avtalte møtet må utsettes.

VG har i helgen forsøkt å komme i kontakt med Per Haugum, men han har ikke besvart disse henvendelsene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks