Hovedinnhold

Løberg anbefalt av utenriksministeren

BREVET: Dette brevet (innfelt) skrev daværende utenriksminister Bjørn Tore Godal til Liv Løberg, som da het Liv Ranes Kendal, og roset henne for innsatsen i en norsk delegasjon. Foto: Kjersti Halvorsen/Scanpix
BREVET: Dette brevet (innfelt) skrev daværende utenriksminister Bjørn Tore Godal til Liv Løberg, som da het Liv Ranes Kendal, og roset henne for innsatsen i en norsk delegasjon. Foto: Kjersti Halvorsen/Scanpix
I et personlig anbefalingsbrev til Liv Løberg (60) takket daværende utenriksminister Bjørn Tore Godal for hennes innsats for Norge.

Tips oss

Brevet fikk Løberg etter å ha vært en del av en norsk delegasjon som dro til Hebron høsten 1994.

«Din personlige innsats var en uunnværlig del av teamarbeidet som ble etablert», skriver utenriksminister Godal i den personlige anbefalingen.

I tre måneder var Liv Løberg en del av delegasjonen i Hebron, den største byen i det palestinske selvstyrte området Vestbredden.

Bjørn Tore Godal (65) fikk i går kveld oversendt anbefalingsbrevet på en e-post fra VG. Han kan ikke huske at han har skrevet under på det snart 16 år gamle brevet.

LES OGSÅ E24-kommantaren:Hodejegerne gjorde det lett for løgneren Løberg

Tilforlaterlig

Men den tidligere utenriksministeren sier han kjenner igjen både sin egen signatur og formuleringene i takkebrevet til de norske observatørene i den palestinske byen Hebron i 1994.

- Innholdet i brevet og signaturen ser både ekte og tilforlatelige ut. Men jeg har ingen erindring om at jeg skrev under på dette. Hvis jeg har gjort det, har jeg nok skrevet under et likelydende brev til medlemmene i observatørgruppen, sier Godal til VG.

Løbergs reise til den palestinske byen fant sted i tiden da hun hadde en lederjobb i Flyktningerådet i Oslo.

Siden begynnelsen av 90-tallet har Løberg gått fra den ene toppjobben til den andre. Hverken familie eller arbeidsgivere avslørte løgnen om at hun hadde tatt flere utdanninger enn det som var riktig.

Bra jobb

Tidligere utenriksminister sier han ikke har tenkt igjennom om anbefalingsbrevet til Løberg eventuelt bør trekkes tilbake.

SENDTE ANBEFALINGSBREV: Tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal. Foto: Frode Hansen
SENDTE ANBEFALINGSBREV: Tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal. Foto: Frode Hansen

- Observatørkorpset gjorde en bra jobb. Vi kan heller ikke frata Løberg enhver ære fra jobber hun har utført som følge av dette, sier Bjørn Tore Godal, som var utenriksminister fra januar 1994 til oktober 1997.

Den eneste registrerte utdannelsen hun står oppført med i offentlige registre er godkjent hjelpepleierutdannelse.

Ektemannen hennes Gerrit Løberg, som er ansatt som sikkerhetssjef på Stortinget, sier han var ukjent med konas forfalskninger av CV-er og eksamenspapirer.

- Jeg er like sjokkert og skuffet som alle andre, sier Gerrit Løberg til Aftenposten.no.

Han har vært sammen med Liv Løberg siden 1994, og de to skal ha kjent hverandre fra ungdommen. Han ønsket i går ikke å uttale seg til VG.

Topplederjobber

Det skal ha vært etter at Løberg kom tilbake fra et lengre opphold i England på begynnelsen av 90-tallet at hun skal ha startet å ta i bruk de forfalskede utdanningspapirene.

På samtlige av de forfalskede utdanningspapirene står det stemplet «Rett kopi bekreftes» fra St. Hanshaugen - Ullevål. Der var Løberg selv trygdesjef fra 1994 og i tre år.

I de siste 20 årene har hun hatt over ti topplederjobber, blant annet som underdirektør på Meteorologisk institutt, økonomisjef og divisjonsdirektør på Ullevål universitetssykehus og som kontorsjef ved Norges Veterinærhøgskole.

De fleste stedene fungerte hun i to til tre år.

Stilt spørsmål

I SAFH der hun nå jobbet som administrasjonssjef, ble det stilt spørsmål til hennes kvalifikasjon som leder:

I mars i år skal Løberg øyeblikkelig ha sagt opp kontrakten med to politifolk som skulle ettergå Autorisasjonskontorets interne rutiner for kontroll av helsepersonell. Politifolkene insisterte på å levere to rapporter likevel, som avslørte at hundrevis av helsearbeidere har fått godkjennelse til å jobbe i Norge uten kvalifikasjoner.

Internt ble det drøftet hvorfor det var så viktig for Løberg å få etterforskerne fjernet.

Løberg engasjerte sin egen søster som vikar på kontoret og gikk senere inn for å få henne fast ansatt.

Av 22 søkere ble en korvenn av Løberg eneste person som ble innstilt til fast ansettelse.

Løberg skrev utkast til kontrakt med sønnen til fungerende SAFH-direktør om oppgradering av internettsidene til organisasjonen. Hun har forklart at hun slo opp på Gule Sider for å innhente anbud fra to tilfeldige firmaer.

Selv om Løberg bare jobbet som administrasjonssjef i SAFH i ni måneder, har Helsedirektoratet bestemt at hele hennes virksomhet skal granskes til bunns.

Hennes juks med utdanningspapirer er politianmeldt.

TAKKET: Her er brevet daværende utenriksminister Bjørn Tore Godal skrev til Liv Løberg, som da het Liv Ranes Kendal, der hun blir roset for innsatsen i en norsk delegasjon. Foto:
TAKKET: Her er brevet daværende utenriksminister Bjørn Tore Godal skrev til Liv Løberg, som da het Liv Ranes Kendal, der hun blir roset for innsatsen i en norsk delegasjon. Foto:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks