Hovedinnhold

Løberg risikerer ubetinget fengsel for CV-jukset

INNRØMMER CV-JUKS: Liv Løberg innrømmer at hun forfalsket CVen og eksamensdokumenter som hun viste frem da hun fikk jobb som sjef ved Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell. Foto: Jan Petter Lynau
INNRØMMER CV-JUKS: Liv Løberg innrømmer at hun forfalsket CVen og eksamensdokumenter som hun viste frem da hun fikk jobb som sjef ved Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell. Foto: Jan Petter Lynau
(VG Nett) Liv Løberg kan risikere å bli dømt til ubetinget fengsel etter å ha forfalsket cv-en sin og fått en rekke toppjobber.

Denne saken handler om:

VG avslørte i dag at administrasjonssjef Liv Løberg (60) i Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell innrømmer å ha jukset med sin CV.

Da Løberg i fjor høst søkte jobben i SAFH, oppga hun å være godkjent siviløkonom fra Norges handelshøyskole, utdannet ved London School of Economics og Queen Mary College i London. Dokumenter fra samtlige tre utdanningssteder ble lagt ved CV-en. Disse viser seg nå å være falske.

- Vi har skrevet en anmeldelse, som vi sender politiet i løpet av helgen, sier fungerende direktør i SAFH, Jørgen Holmboe.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?Tips VG og VG Netts journalister her!

Ubetinget fengsel

VG Nett har snakket med en rekke jusseksperter, som alle mener at den tidligere helsetoppen risikerer ubetinget fengsel.

- Jeg kan ikke uttale meg om denne konkrete saken, siden jeg kun kjenner den fra media. Men generelt reageres det ofte med ubetinget fengsel i denne type saker, sier lagmann Torolv Groseth, som også leder dommernes medieutvalg.

LES OGSÅ:Helseministeren krever full opprydning

Han har gått gjennom flere dommer der man er dømt for å forfalske studiebevis. Det er tre lovanvendelser som er aktuelle:

* Dokumentfalsk, straffelovens paragraf 182. Strafferamme på inntil fire år.

* Falsk forklaring for offentlig myndighet, straffelovens paragraf 166. Strafferamme på inntil to år.

* Bedrageri, straffelovens paragraf 270. Strafferamme på fengsel i inntil tre år, seks år dersom bedrageriet er grovt.

- I en dom fra Hålogaland lagmannsrett ble en ung mann dømt for å ha forfalsket studiebevis fra USA, som han brukte til å skaffe seg jobb som psykolog. Han ble også dømt for bedrageri, fordi han hadde fått utbetalt lønn i en stilling han fikk på falske premisser, sier Groseth.

25-åringen fikk ni måneders ubetinget fengsel.

LES OGSÅ:- Forbereder politianmeldelse

- Ikke ukjent problemstilling

Den erfarne forsvarsadvokaten Harald Stabell har selv hatt klienter som har vært tiltalt for å ha forfalsket vitnemål.

- Jeg kjenner heller ikke saken, og må uttale meg generelt. Men dette er jo ikke noen ukjent problemstilling, og man må påregne ubetinget fengsel dersom man kjennes skyldig, sier Stabell.

Han mener også at det kan være aktuelt med flere lovbud enn dokumentfalsk.

- Lengden på straffen vil også variere ut fra omfang og eventuelle formildende omstendigheter, sier forsvarsadvokaten.

LES OGSÅ:Helsesjef går av etter cv-juks

Skulle undersøke cv'er

Løberg har vært sjef ved kontoret som godkjenner hvem som får lov til å jobbe i Helse-Norge (Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell), hvor arbeidet består blant annet i å undersøke eksamensbevis og CV'er til søkerne. Det statlige kontoret oppgir selv å ha nulltoleranse for falske dokumenter og fast rutine er å politianmelde alle forsøk på juks.

Også hennes tidligere arbeidsgivere, deriblant Veterinærhøgskolen, Ullevål universitetssykehus, Trygdeetaten og Meteorologisk institutt, vil nå bli underrettet. Det blir opp til disse selv å avgjøre om de vil iverksette ytterligere undersøkelser om hennes arbeidsforhold.

- Mitt råd til henne har vært å legge alle kort på bordet. Hun har det svært tungt, sier advokat Tom A. Næss, som representerer Løberg, til VG.

LES OGSÅ:Frp-leder kaller Løbergs CV-juks uakseptabelt

Frp-politiker

Samtidig som Løberg hyppig har gått inn i nye, ansvarsfulle stillinger, har hun satset hardt politisk for Frp i hjemkommunen Vestby i Akershus.

Hun er medlem av fylkestinget i Akershus, og var vararepresentant til Stortinget i perioden 2001-2005. Hun er i denne perioden 5. vararepresentant for Frp i Akershus.

- Hun har varslet alle hun har verv hos, sier Næss.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks