Hovedinnhold

Sjekket bare én referanse før Løberg ble ansatt

SAFH: - Ser nå at vi burde sjekket flere

INNRØMMER CV-JUKS: Liv Løberg innrømmer at hun jukset med CV-en og forfalsket studiebeviser, før hun fikk toppjobb ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell - som jobber for å sjekke bakgrunnen til helsearbeidere før de får jobb. Foto: Scanpix
INNRØMMER CV-JUKS: Liv Løberg innrømmer at hun jukset med CV-en og forfalsket studiebeviser, før hun fikk toppjobb ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell - som jobber for å sjekke bakgrunnen til helsearbeidere før de får jobb. Foto: Scanpix
(VG Nett) Statens autorisasjonskontor for helsepersonell innrømmer at de gjorde dårlig forarbeid da kun én referanse ble sjekket før Liv Løberg ble ansatt.

Denne saken handler om:

- Vi foretok én referansesjekk. I ettertid kan man vel si at man burde foretatt flere, sier konstituert direktør Jørgen Holmboe i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) til VG Nett.

BAKGRUNN:Helsetopp jukset med CV-en og forfalsket studiebevis

VG avslørte i går kveld at Liv Løberg i går sa opp jobben sin som administrasjonssjef i SAFH, etter å ha innrømmet å ha jukset med CV-en sin og forfalsket studiebevis. SAFHs jobb er å tilse at folk som ønsker autorisasjon til å jobbe i helsevesenet, faktisk har den påkrevde utdannelsen.

- Ikke akkurat glitrende fornøyd

Den aktuelle referansen som ble sjekket opp, var tilknyttet Norges Veterinærhøgskole, hvor Løberg var ansatt i to vikariater mellom 2006 og 2008.

- Hvilke tilbakemeldinger fikk dere på denne referansen?

- Det er en personalsak. Det ønsker jeg ikke å kommentere nærmere.

Nåværende rektor ved Veterinærhøgskolen, Yngvild Wasteson, sier til VG Nett i dag at man ikke akkurat var glitrende fornøyd med jobben hun gjorde. Hun fikk ikke fast jobb da vikariatene hennes utløp.

AVSLØRINGEN: VG avslørte CV-jukset. Foto: Faksimile: VG
AVSLØRINGEN: VG avslørte CV-jukset. Foto: Faksimile: VG

- Dette har VG Nett fått vite i dag via noen raske telefoner. Hva tenker du om det?

- Dette er nytt for meg. Vi sjekket en referanse der, det er det jeg vet.

- Hvor nært sto referansepersonen Løberg?

- Det vet jeg ikke. Jeg vet ikke hvem det var.

RYSTET HELSEMINISTER:Krever full opprysning i SAFH

Løberg la ved søknaden til stillingen som administrasjonssjef ved SAFH flere dokumenter som skulle bekrefte opplysningene hun oppga i CV-en. Ifølge Holmboe manglet det dokumentasjon på hennes karriere frem til 1990. På CV-en oppga hun å være utdannet sykepleier og anestesisykepleier med utdannelse fra Sabbatsberg Sjukhus og Karolinska Instituttet i Stockholm, utdannelser tatt på slutten av 1960-tallet og begynnelsen på 1970-tallet. Hun hadde imidlertid lagt ved dokumentasjon på sin påståtte siviløkonomiutdannelse, med studiebeviser fra London School Economics, Queen Mary College og Norges Handelshøyskole.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?Kontakt VG og VG Netts journalister!

Innrømmer feil

- Disse har vist seg å være forfalskninger, sier Holmboe, og legger til:

- De praktiske feilene som ble gjort, var at man ikke etterspurte dokumenter fra før 1990, og at man ikke innhentet flere referanser.

- Hvilke rutiner har dere for verifisering av opplysninger på CV og dokumenter som ligger vedlagt i SAFH?

- Vi har rutiner for å verifisere opplysninger søker oppgir på CV gjennom dokumentasjon. Vi har innført bedre rutiner for å forlange verifisering av dokumenter gjennom et amerikansk firma når det gjelder søkere til autorisasjon som er fra utenfor EU-området, men ikke for egne ansettelser.

TIDLIGERE ARBEIDSGIVER:- Ikke akkurat glitrende fornøyd med jobben hun gjorde

- Burde dere gjort det?

- I ettertid er det lett å være etterpåklok.

Hvorvidt CV-bløffen til Løberg kunne vært avslørt dersom man hadde gått hennes bakgrunn nærmere i sømmene, ønsker ikke Holmboe å spekulere på.

- Det er jo slik at Løberg har vært ansatt flere steder i Norge før hun fikk jobb her, i ledende stillinger. Vi er ikke de eneste som har bommet, selv om det ikke er noe unnskyldning, sier han.

- Hvor mange kandidater sto det om til slutt?

- Det vet jeg ikke.

FRP-KOLLEGER:- Dette er fullstendig uakseptabelt

Rekrutteringsbyrået Management Syngergy AS var involvert i ansettelsesprosessen i den første runden. Firmaet utformet i samråd med SAFH utlysningsteksten, og gjennomgikk den første søkerbunken til stillingen som administrasjonssjef. Her ble antall søkere omtrent halvert, og de som var igjen ble innkalt til et ordinært førstegangsintervju.

Ettergår ikke rekrutteringsfirmaene

- Vi sendte på bakgrunn av dette en anbefaling videre til kunden, og Tilsettingsrådet i staten tok prosessen videre derfra. Vi var ikke involvert i den delen som omfatter referansesjekk, sier daglig leder Christian Grytnes i Management Synergy til VG Nett.

I sitt notat etter førstegangsintervjuet fremgår det at hodejegerne karakteriserte Løberg som en voksen, troverdig og trygg person, reflektert, velartikulert, med ledererfaring på høyt nivå fra Ullevål sykehus.

- Hva baserte dere vurderingene av Løberg på?

- Jeg har ingen kommentar til oppdrag vi gjør på vegne av våre kunder, svarer Grytnes.

HELSEDIREKTØR:- Jeg ble lamslått og forbannet

- Hvordan reagerer dere på at Løberg innrømmer å ha jukset med CV-en?

- Vi kommenterer som sagt ikke enkeltsaker som er bundet av taushetsplikten.

Ifølge Homboe har ikke SAFH noen spesielle rutiner for å ettergå og kvalitetssikre jobben rekrutteringsselskapene gjør.

- Vi har ikke egne rutiner som går ut på å gjennomgå det de gjør. De har i dette tilfellet deltatt i en fase av prosessen hvor de ble bedt om å utforme utlysningstekst og utføre en ordinær screening av søkerne.

- Hva har dere lært av dette?

- Det fremgår vel ganske klart av de svarene jeg har gitt deg nå, svarer Holmboe.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks