Hovedinnhold

Helseministeren krever full opprydning etter CV-juksskandalen

- Jeg er veldig skuffet

INNRØMMER CV-JUKS: Liv Løberg innrømmer at hun forfalsket CVen og eksamensdokumenter som hun viste frem da hun fikk jobb som sjef ved Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell. Foto: Jan Petter Lynau
INNRØMMER CV-JUKS: Liv Løberg innrømmer at hun forfalsket CVen og eksamensdokumenter som hun viste frem da hun fikk jobb som sjef ved Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell. Foto: Jan Petter Lynau
(VG Nett) Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen krever full opprydning i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell etter at administrasjonssjef Liv Løberg nå innrømmer å ha jukset seg til jobben.

Denne saken handler om:

- Jeg er lamslått og overrasket, og ikke minst veldig skuffet over at noe slikt som dette skjer, sier helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen til VG Nett.

VG har avslørt at administrasjonssjef Liv Løberg ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) innrømmer at ha forfalsket CV-en sin. Kontoret har som oppgave å gjennomgå søkere til helsestillinger sine CV-er og eksamensbevis, og godkjenner 22.000 helsemedarbeidere i Norge hvert år. Da Løberg i fjor høst søkte jobben i SAFH, oppga hun å være godkjent siviløkonom fra Norges handelshøyskole, utdannet ved London School of Economics og Queen Mary College i London. Dokumenter fra samtlige tre utdanningssteder ble lagt ved CV-en. Disse viser seg nå å være falske.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?Tips VG og VG Netts journalister her!

- Når et kontor som nettopp har som jobb å autorisere helsepersonell og skal sjekke at andre har riktig utdannelse for å jobbe i helsevesenet, blir det ekstra alvorlig når en i ledelsen har falske papirer. Det er veldig viktig at dette kontoret har tillit i befolkningen, sier helseminister Strøm-Erichsen.

BAKGRUNN:Helsetopp forfalsket tre studiebevis

STATSRÅD: Helseminister Anne-Grethe Strøm-Etichsen. Foto: Frode Hansen, VG
STATSRÅD: Helseminister Anne-Grethe Strøm-Etichsen. Foto: Frode Hansen, VG

Helseministeren hadde nettopp lest saken da VG Nett snakket med henne tidlig fredag morgen, men var like fullt klinkende klar på at det nå må ryddes kraftig opp dersom SAFH skal være det norske folks tillit verdig. I mai avslørte VG at hundrevis av helsearbeidere har skaffet seg jobb i det norske helsevesenet med falske dokumenter eller manglende kvalifikasjoner. Det skjedde etter at to tidligere politietterforskere tok for seg arbeidsmetodene til SAFH.

- Det er veldig viktig at Helsedirektoratet nå gjenoppretter tilliten til SAFH. Jeg hadde et møte med SAFH og helsedirektoratet i mai i forbindelse med rapporten som kom da, og har vært opptatt av at man nå sikrer seg gode rutiner og rydder opp. Denne veldig alvorlige og triste saken understreker behovet for dette, sier helseministeren.

- Hva sier disse to sakene om rutinene ved SAFH og tilsynsmyndigheten Helsedirektoratet?

- Det viktigste nå er å gjenopprette tilliten. Assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog har ansvar for etatsstyringen her, og er en ryddig person som helt sikkert tar tak i dette. Han må inn og se til at man får en fungerende ledelse og at organisasjonen fungerer. De må også finne ut hvordan man skal få en sterkere styring med kontrollrutinene, sier Strøm-Erichsen.

HELSEDIREKTØR:- Jeg er lamslått og forbannet

Løberg sa i går opp jobben sin med umiddelbar virkning, etter å ha blitt konfrontert med VGs opplysninger tidligere i uken. Hun vil også bli politianmeldt. Hvorfor hun gikk så drastisk til verks, har hun ikke sagt noe om.

- Jeg ser på dette som en personlig tragedie. Nå som saken skal politietterforskes, er det naturlig at bakgrunnen for dette kommer frem, sier Strøm-Erichsen.

- Hvor alvorlig er dette for norsk helsevesen?

- I norsk helsevesen jobber det mange mennesker som hver dag gjør en kjempejobb. Det skal folk ha tillit til, selv når slike forhold avsløres på ledernivå i viktige organisasjoner.

Løbergs politiske CV ble i løpet av natt til fredag endret av Frp på partiets nettsider. Den gamle versjonen ligger hos Google her, mens den nye nå ser slik ut. Utdanning og arbeidserfaring er strøket fra den nye versjonen. Løberg er kommunestyrerepresentant for Vestby Frp.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks