Hovedinnhold

Oslomoské varslet PST om trusler

MOT EKSTREMISME: Minhaj-ul-Quaran kritiseres for å være vestlig, forklarer nestleder i styret, Mehtab Afsar. Foto: Trond Solberg
MOT EKSTREMISME: Minhaj-ul-Quaran kritiseres for å være vestlig, forklarer nestleder i styret, Mehtab Afsar. Foto: Trond Solberg
Oslomoskeen Minhaj ble truet med sabotasje av brukere på Facebook-siden til Islam Net, fordi de tillot musikk.

Denne saken handler om:

Islam Net driver en gruppe på Facebook, med over 5000 tilhengere. Her har den moderate Oslo-moskeen Minhaj-ul-Quran opplevd å bli utsatt for det de oppfattet som truende sjikane.

- Brukere på Islam Nets Facebook-side stemplet oss som vantro fordi vi skulle ha en fredskonferanse der vi skulle bruke musikk, noe de tolker som forbudt innen islam, sier nestleder i styret i Minhaj-ul-Quran, Mehtab Afsar til VG.

- Det ble oppfordret til å møte opp og sabotere vårt arrangement. Vi oppfattet dette som trusler og varslet derfor PST, fortsetter han.

Reagerte kraftig

Afsar understreker at det ikke var lederen for Islam Net, Fahad Qureshi, som selv hadde skrevet truslene.

- Men det er Fahad Qureshi som drifter denne siden, og vi reagerte kraftig på at slike ekstreme holdninger fikk fortsette så lenge og med slik kraft at det spredde frykt i vårt trossamfunn, sier Afsar.

Fahad Qureshi sier han ble varslet av Minhaj-ul-Quran om at de opplevde debatten som ubehagelig. Da gikk han selv inn og konstaterte at noen innlegg var over grensen, selv om han ikke oppfattet disse meldingene som direkte trusler.

- Jeg slettet da hele denne debatten. Hverken jeg eller foreningen sto bak dette. Hvis noen oppfordret til sabotasje eller stemplet Minhaj-ul-Quran som vantro tar jeg klart avstand fra det, sier Fahad Qureshi.

- Det stemmer at vi følger et flertall av islamske lærde som mener at musikk ikke er tillatt innen Islam, men Minhaj-ul-Quran står selvsagt fritt til å velge en annen tolkning, fortsetter han.

Kjent av PST

PST kommenterer som prinsipp ikke varslingssaker, men etter det VG erfarer er PST kjent med at flere nettmeldinger sendt av brukere av Islam Nets Facebookside er blitt oppfattet som truende.

VG vet at PST også er kjent med de utenlandske foredragsholderne foreningen har flydd til Norge.

- KAN HINDRE INTEGRERING: SV-politiker Akhtar Chaudhry er krystallklar. Foto: VG
- KAN HINDRE INTEGRERING: SV-politiker Akhtar Chaudhry er krystallklar. Foto: VG

- Kan hindre integrering

Den konservative tolkningen av islam kan hindre integrering, advarer SV-politiker Akhtar Chaudhry.

- Den veldig tradisjonelle fremtoningen visuelt i form av klær og skjeggvekst som er i ferd med å få en oppblomstring blant unge norske muslimer, kan føre til at skepsisen blir enda høyere mot muslimer, sier Chaudhry.

I VG forrige fredag sa Ali Qamar i organisasjonen Al Hidayah at «Norge har ingen grunn til å frykte at unge muslimer velger tradisjonell islam».

- Jeg gir ham rett i at Norge ikke har noe å frykte, men jeg er redd muslimer i Norge bør frykte dette. Det kan representere et hinder mot integrering, sier Chaudhry.

- Når unge norske muslimer mener det er et forbud mot musikk, så er ikke det langt unna de aller mest konservative islamske regimer vi har sett, det er ikke noe kulturelt grunnlag for et musikkforbud i land som for eksempel Pakistan og Marokko.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks