Hovedinnhold

- Vi vil renvaske islams navn

SNAKKER UT: Islam Nets leder Fahad Qureshi har snudd, og velger nå å gi VG et intervju etter først å ha nektet i lang tid. Foto: MARKUS AARSTAD
SNAKKER UT: Islam Nets leder Fahad Qureshi har snudd, og velger nå å gi VG et intervju etter først å ha nektet i lang tid. Foto: MARKUS AARSTAD
Leder for Islam Net, Fahad Qureshi, sier foreningen ikke er radikale ekstremister som ønsker å omvende nordmenn til islam.

Denne saken handler om:

Har du innspill?

- Vi har aldri hatt noe mål om å spre «ekstrem islam», men vi vil renvaske islams navn og gi et riktigere bilde enn det media skaper, sier Qureshi, da VG treffer ham i hjemkommunen Lørenskog.

VG skrev forrige torsdag om den raskt voksende foreningen, «Det Islamske Nettverk - Islam Net», som ikke er en del av det etablerte moskémiljøet, og som flyr inn imamer som forfekter en svært konservativ og omstridt tolkning av islam.

Foreningen driver også kurs for norske konvertitter som har omvendt seg til islam. Qureshi nektet over langt tid å stille til intervju og svare på VGs spørsmål, med henvisning til at han ikke ønsket omtale av dette kurset. Han har satt som forutsetning for dette intervjuet at VG trykker en kronikk han har skrevet.

- Studiesirkel

- Måten vi ble fremstilt i VG på er langt fra virkeligheten. Vi er ingen radikale ekstremister, vi ønsker å bygge broer og skape forståelse mellom religioner, fortsetter han.

Han forteller at Konvertittkurset, som han først ville nekte VG å skrive om, er en studiesirkel på rundt seks nyomvendte muslimer. Totalt har rundt 15 personer omvendt seg til islam under arrangementer foreningen har holdt, anslår Qureshi.

Norge er i endring. Delta i diskusjonen om Nye Norge på Facebook!

Rektor Sissel Østberg ved Høgskolen i Oslo har tatt opp med foreningen at hun ikke ønsker misjonering på skolen. Muslimske elever har fortalt VG at de har følt seg presset av Islam Net.

- Jeg kan ikke forstå hvordan noen har følt seg presset av oss i Islam Net, men om vi har gjort noen feil så ber vi vedkommende om tilgivelse. Angående rektoren så er vi helt enig og bryter ikke skolens reglement.

Omstridte meninger

I påsken arrangerte Islam Net «Peace Conference Scandinavia», der blant annet malaysiske Sheikh Hussain Yee sa at en mann kan slå sin kone, om det gjøres for å disiplinere henne, og det slås av kjærlighet uten å volde skade.

- Mener Islam Net at Koranen skal tolkes til at en ektemann kan slå sin kone?

- For det første vil jeg påpeke at det ikke er min oppgave å tolke koranvers, vi har lærde til den jobben. Det jeg vet er at Profeten Muhammed, fred være med ham, aldri slo sin kone, og han bør være enhver muslims forbilde.

- Hvorfor velger dere slike omstridte foredragsholdere?

- Foredragsholderne vi har invitert har stor oppslutning i den vestlige verden, og enhver foredragsholder står ansvarlig for sine meninger. Islam Net tar ikke ansvar for hva hver enkelt mener.

En annen av Islam Nets omstridte ideologer, den britiske konvertitten Abdurraheem Green har på et foredrag i regi av Islam Net forsvart muslimske menns rett til å ha flere koner.

- Green viste til muslimske land, men understreket at flerkoneri ikke passer inn her i Vesten. Islam lærer at man skal forholde seg til norske lover og regler, sier Qureshi.

- En rekke av Islam Nets ideologer har hevdet at terrorangrepet 11. september var en jødisk-amerikansk konspirasjon. Hva mener Islam Net om dette?

- Jeg vet ikke hvem som sto bak, men det jeg vet 100 prosent sikkert er at islam fordømmer denne terrorhandlingen.

- Tar avstand

Venstre-politiker Abid Q. Raja, har sagt til VG at Islam Net «bringer Norge inn i en farlig retning, som er ytterliggående og radikaliserer unge sinn».

- Dette er feil. Vi tar klar avstand fra ekstremisme og vold. Faktisk har vi hatt kontakt med PST for å bidra til å jobbe mot radikalisering av unge sinn, hevder Qureshi.

- Vi har heller ikke kalt andre muslimer for «vantro», slik det er blitt hevdet. Religionen min tillater ikke å kalle andre muslimer for vantro, selv om de måtte ha andre meninger enn meg.

- Vi samler mange unge muslimer, fra ulike moskeer og fra mange ulike etniske grupper. Hvis vi var så ille som det er blitt hevdet, hvordan får vi da så mange tilhengere?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks