Hovedinnhold

Arbeidsledigheten blant polakker i Norge eksploderer

* De mestrer språket dårlig
* De sliter på boligmarkedet
* ... men de blir boende i landet

HØYT UTDANNET: Roman Jacek Nikonor (36) fra Polen er utdannet sivilingeniør. Nå har han praksisplass hos Clas Ohlson på Storosenteret i Oslo gjennom Nav. Han har bodd i Norge i åtte år. De siste to har han vært arbeidsledig. Foto: TROND SOLBERG
HØYT UTDANNET: Roman Jacek Nikonor (36) fra Polen er utdannet sivilingeniør. Nå har han praksisplass hos Clas Ohlson på Storosenteret i Oslo gjennom Nav. Han har bodd i Norge i åtte år. De siste to har han vært arbeidsledig. Foto: TROND SOLBERG
Et flertall av polakker som mister jobben vil bli i Norge.

Har du tips eller innspill?

Siden 2004 har Norge opplevd den største og raskeste arbeidsinnvandringen noensinne. I januar telte den polske befolkningen her i landet over 52000 mennesker, og de er dermed blitt den største innvandringsgruppen i Norge.

Med familien

Polakkene slår seg også i langt større grad ned med familie enn de gjorde tidligere. Polen ligger på topp på familieinnvandring, med mer enn 2700 familiegjenforeninger i fjor - over fem ganger så mange som fra Pakistan.

Bli med i diskusjonen om Nye Norge på Facebook!

Men nå stiger også arbeidsledigheten med eksplosiv hurtighet blant polakkene: 4344 av polakkene var registrert arbeidsledige i mai i år, mot bare 235 på samme tid for tre år siden, viser nye tall fra NAV. Dermed vokser bekymringen for at østeuropeerne kan utgjøre en ny underklasse.

- Polakkene har store problemer i boligmarkedet ved at de opplever diskriminering fra utleiere som er skeptiske til å leie ut til dem. Men dette er et tema vi vet for lite om, sier Fafo-forsker Jon Horgen Friberg.

Billig B-lag

- Når man har etablert et fleksibelt og billig B-lag i det norske arbeidsmarkedet, er det vanskelig å tenke seg at man ikke også får et B-lag i samfunnet i nedgangstider, sier FAFO-forsker Jon Horgen Friberg, som tar doktorgrad på de polske arbeidsinnvandrerne.

Han mener nøkkelen ligger i å tilby ordnede arbeidsforhold for dem som kommer, sånn at de ikke risikerer utstøting og marginalisering på lang sikt og at samfunnet har hatt en urealistisk forestilling om hva polakkene skulle gjøre for Norge.

- Polen skulle utdanne og skaffe oss arbeidskraft, mens Norge høstet godt av dem når de var arbeidsføre og betalte skatt. Når de ble syke, arbeidsledige og fikk behov for velferdstjenester var det nok mange som tenkte at de ville reise tilbake til Polen igjen.

Vil ikke hjem

I en helt fersk og ikke publisert undersøkelse gjort av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) sier seks av ti polakker seg ganske eller helt enige i påstanden: «Det vil være bedre for meg/oss å være arbeidsledig i Norge enn å reise hjem for å jobbe.»

Norge er i forandring. Har du tips eller innspill til ting vi bør ta opp? Kontakt oss!

Rapporten peker på behovet for å satse mer på å integrere polakkene, og viser til for dårlig integrering av pakistanske arbeidsinnvandrere på 1970-tallet.

«Det er viktig at den manglende integreringsinnsatsen som ble gjort ovenfor arbeidsinnvandrerne til Norge på 1970-tallet, hvor den største gruppen var fra Pakistan, ikke blir gjentatt nå ovenfor de nye gruppene med arbeidsinnvandrere», står det i rapporten.

- Som pakistanerne før dem, er det mange av polakkene som ikke hadde en bestemt plan om å bli boende i Norge da de først kom. De planla å jobbe mest mulig for å spare opp, men de fleste ville dra hjem igjen, sier leder for IMD i Midt-Norge, Marit Elin Eide.

Nå planlegger over seksti prosent av polakkene en langvarig fremtid i Norge, og bare ti prosent sier de helt sikkert flytter hjem innen de neste fem årene.

Dårlige i norsk

Svært mange av polakkene har dårlige norskkunnskaper, og andelen som tar norskkurs har gått ytterligere ned de to siste årene. Kun 25 prosent av polakker som har bodd her i to år eller mindre har tatt norskkurs, viser nye tall, en nedgang fra 41 prosent i 2007.

- Som arbeidsinnvandrere fra EØS-området får de ikke språkopplæring betalt av det offentlige. Men å beherske norsk er helt klart veldig viktig for å fungere i det norske samfunnet, sier Eide.

Polens ambassadør i Norge, Wojciech L. Kolañczyk, tror det er dobbelt så mange polakker i Norge, som den offisielle statistikken viser.

- Jeg tror det virkelige antall polakker i Norge er mellom 80 000 og 120 000. Offisiell statistikk regner ikke med polske ansatte i polske selskap som jobber i Norge, sier Kolañczyk til VG.

- Den gjennomsnittlige polakk ønsker nok å bo i Norge fordi det er høy grad av sosial sikkerhet her. Velferdsordningene er svært omfattende og utbetalingene høye, spesielt når det gjelder omsorg for barn, fortsetter ambassadøren.

- Har lett i to år

Sivilingeniør Roman Jacek Nikonor fra Polen har bodd i Norge i åtte år. De to siste som arbeidsledig.

- Jeg jobbet for et byggefirma i fem år, men det gikk konkurs i 2008, sier mannen som bor på Grønland i Oslo.

- Jeg vurderer å flytte hjem til Polen om jeg ikke finner meg jobb. I desember mister jeg retten til dagpenger. Jeg har et halvt år å bestemme meg på, men har mest l yst til å bli, sier han.

Arbeidsutsiktene i Polen er dårlige, og om han skulle lykkes er lønnen lav. Han har nå praksisplass hos Clas Ohlson på Storosenteret i Oslo gjennom NAV.

- En vanskelig jobb. Det er tusenvis av ting i butikken og masse spørsmål. For meg og mange andre polakker er det norske språket den største utfordringen.

- Jeg er takknemlig for å ha noe å gjøre, men kunne tenkt meg en annen jobb, for eksempel på en byggeplass, sier Nikonor.

Polakkene topper både inn- og utvandringsstatistikken her i landet. I fjor ble den nest høyeste innvandringen noensinne registrert, 65000 personer. Samtidig utvandret 26600 personer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks