Hovedinnhold

Halvorsen tviler på skoleuniform for barn

- Vil ikke stoppe barne-hijab

AVVISER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tror ikke bussing av elever er en god måte å skape balanse i skolen. Foto: Line Møller
AVVISER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tror ikke bussing av elever er en god måte å skape balanse i skolen. Foto: Line Møller
(VG) Skoleuniform er ikke løsningen på problemet med barnehijab, mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

- Dersom man ønsker å få slutt på bruken av hijab i skolen gjennom å bruke skoleuniform, så vil man ikke lykkes, sier Halvorsen til VG.

BAKGRUNN:Vil forby barnehijab hvis bruken øker

Skeptisk

Aps leder i Stortingets utdanningskomité, Marianne Aasen, tok i VG søndag til orde for at skoler bør få innføre skoleuniform dersom de mener bruk av hijab eller motepress er et problem.

Men skolestatsråden er skeptisk til de juridiske forholdene rundt en eventuell uniform.

LIKESTILLINGSFORKJEMPER:- Jenter som bruker hijab blir dårligere integrert

- Kan man lage en skoleuniform som det ikke er lov til å bruke hijab til?

- Vi kan ikke si nei til å bruke ett religiøst symbol sammen med uniformen. Det vil være diskriminerende. Da må vi i så fall nekte bruk av alle religiøse symbol i skolen, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under bildet...

FORBUD? Diskusjonen om hijab i skolen går for fullt i flere norske partier. Foto: AP Foto:
FORBUD? Diskusjonen om hijab i skolen går for fullt i flere norske partier. Foto: AP Foto:

Og også et nei til religiøse symboler er problematisk, ifølge Halvorsen.

For skolen kan, ifølge kunnskapsministeren, heller ikke utestenge en elev, som til tross for at skolen har skoleuniformer, møter på skolen iført et religiøst symbol som hijab eller kors.

HAR DU MENINGER OM DETTE TEMAET?Meld deg inn i VG Netts Facebook-gruppe!

- Dersom det kommer en elev til skolen med et kors rundt halsen, så blir det nok vanskelig å nekte eleven undervisning, sier hun.

Dialog

Men dette blir teoretiske problemstillinger, mener forslagsstiller Marianne Aasen (Ap).

- Skoleuniform er ikke en juridisk løsning, men en mulighet til å gå i dialog om bruk av klær i skolen. Dersom en skole forsøker skoleuniform, kan den si til elever og foreldre at slik går vi kledd her. Da blir det også enklere å ikke bruke hijab, sier Aasen.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL?Kontakt VG Netts journalister!

- Hva skal en skole med uniform gjøre dersom det likevel kommer en elev med hijab?

- Det må man ta når det kommer, og løse på skolen. En slik problemstilling blir for teoretisk, sier Aasen.

Anne Tingelstad Wøien, skolepolitisk talskvinne i Sp, vedgår at det kan bli utfordrende å lage en uniform det ikke er lov å bruke hijab til, men er positiv til forsøksprosjekt med skoleuniform. Wøien tror flere skoler vil benytte seg av muligheten, dersom de får lov.

- Ja, jeg tror noen vil forsøke det, sier Wøien, som har jobbet som lærer i grunnskolen i 13 år.

DELTA I DISKUSJONEN:Hvordan sørge for best mulig integrering?

Kristin Halvorsen får heller ikke støtte fra Frp og Høyre i sin skepsis til skoleuniform. Nå mener Frps nestleder at skoleuniform bør bli en del av partiets programdebatt frem mot valget i 2013.

- Skoleuniform tror jeg ville ha hjulpet veldig mange foreldre og elever som føler press for å gå med hijab, sier Frps nestleder Per Sandberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks