Hovedinnhold

- Alle vet hvilken kaste de tilhører

Spøker og gjør narr av hverandres kaste

BRYR SEG IKKE: De tre kameratene Kashif Iqbal (19), Asim Tariq (19) og Gullfraz Hussain (19) på Sogn videregående skole i Oslo tror unge pakistanere i Norge er langt mindre opptatt av kaste enn sine foreldre. Foto: Nils Bjåland/ VG
BRYR SEG IKKE: De tre kameratene Kashif Iqbal (19), Asim Tariq (19) og Gullfraz Hussain (19) på Sogn videregående skole i Oslo tror unge pakistanere i Norge er langt mindre opptatt av kaste enn sine foreldre. Foto: Nils Bjåland/ VG
(VG Nett) Pakistansk ungdom er bevisst hvilken kaste de tilhører, men de hevder selv at de færreste har et seriøst forhold til kastetilhørigheten.

Denne saken handler om:

Kastene i Norge

  • Kastesystemet blant norskpakistanere tar utgangspunkt i kasteinndelingen i Pakistan.
  • Øverst står Sayyed/Ashraf-kasten.
  • Det er flere kriger- og jordeierkaster. Svært mange norskpakistanere tilhører en av underkastene blant jordeiere, der Gujr, Jaat og Raja er tre av de største.
  • Arbeiderkastene, Kammi, er knyttet til yrkestittel.
  • Kastesystemet gir en nedarvet status, og man forblir i samme posisjon ut livet.

- Dere som tilhører kasten Chaudry er typisk sånne som røyker vannpipe og har langt skjegg som dere klør dere i, sier Asim Tariq (19) til kameraten Kasif Iqbal (19).

- Ja, det er sant, ler Kasif.

- Og dere som tilhører Khaan-kasten er krigere som bor oppe i fjellene, svarer han. VG Nett møter tre norsk-pakistanske 19-åringer på Sogn videregående skole i Oslo. De er bevisst sin egen kastetilhørighet, men tar den ikke særlig seriøst.

Les også:Hard kastekrig mellom pakistanske samfunnstopper

- Gjør narr

Det er vanlig blant pakistansk ungdom å spøke og gjøre narr av hverandres kaste, forteller guttene.

- Vi tullemobber med det. Blant oss unge er det få som bryr seg om hvilken kaste man tilhører, sier Asim.

Delta i integreringsdebatten på Facebook!

Politisk gevinst

Det er hovedsaklig første generasjons innvandrere som tar kastesystemet seriøst, mener 19-åringene.

- For enkelte har det stor betydning, sier Asim, som støtter Aslam Ahsan. Ap-politikeren sier i dagens VG at politikere bruker kaste bevisst for å oppnå politisk gevinst.

- Jeg tror Aslam Ahsan har rett i at noen politikere bruker kasten sin i politikken. Når det gjelder Abid Raja, for eksempel, tror jeg mange stemmer på ham fordi de tilhører hans kaste, sier Asim.

Debatt:Hvordan lykkes med integreringen?

Velger venner etter kaste

Det er først og fremst de som selv tilhører en høykaste som er opptatt av kastetilhørighet, tror Kasif.

Har du tips eller innspill til integreringsdebatten? Kontakt oss!

Han kjenner til at kastetilhørighet kan prege mange valg for enkelte unge pakistanere i Norge - alt fra hvilke fester man kan gå på til hvem man kan være venner med.

- Det gjelder nok ikke så mange, men jeg har hørt om pakistanere som bare har venner med samme eller høyere kaste som dem selv, sier Kasif.

Enklere for familien

Mer vanlig er det at man må velge en ektefelle fra samme kaste. Gullfraz Hussain (19) tilhører kasten Jatt Chaudry, og regner med at dersom han en dag skal gifte seg, vil hans kone også tilhøre denne.

- Foreldrene mine mener at dersom det blir krangel i ekteskapet er det enklere for familien å ordne opp hvis man gifter seg innen samme kaste, sier Gullfraz.

Til tross for at han selv er lite opptatt av kaste, vil han prøve å gjøre som foreldrene krever.

- Egentlig burde man kunne gifte seg med hvem man vil, men for meg er det viktig å tilfredsstille foreldrenes ønske, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks