Hovedinnhold

NHOs kompetansebarometer:

Personligheten din betyr mest - etter kompetansen

<p>ALDER IKKE SÅ VIKTIG: Alder betyr ikke så mye som mange kanskje tror, ifølge NHOs kompetansebarometer om hva som teller mest dersom jobbkandidater står noenlunde likt i kompetanse og jobberfaring.</p>

ALDER IKKE SÅ VIKTIG: Alder betyr ikke så mye som mange kanskje tror, ifølge NHOs kompetansebarometer om hva som teller mest dersom jobbkandidater står noenlunde likt i kompetanse og jobberfaring.

Grafikk NHO/NIFU
Arbeidsgiverne vurderer personligheten din som viktigst for at de skal foretrekke deg fremfor en like kvalifisert kandidat.

Denne saken handler om:

Ifølge NHOs nye kompetansebarometer, som presenteres onsdag, er jobbsøkeres personlighet noe man ikke bør undervurdere i et jobbintervju.

64 prosent av de spurte bedriftene mener personlighet i jobbintervjusituasjonen i stor grad betyr noe hvis kandidatenes utdanning og fagbakgrunn ellers er om lag uavgjort.

Totalt mener nesten ni av ti spurte bedrifter at personlighet utvist under intervjuet i stor grad eller noen grad betyr mest.

Les ogsåFolk innser ikke at de er svekket av alder

<p>SER ETTER PERSONLIGHET: NHO-direktør Svein Oppegaard har lang erfaring som intervjuer av kandidater til nye jobber blant annet fra ti år som personaldirektør i SAS.</p>

SER ETTER PERSONLIGHET: NHO-direktør Svein Oppegaard har lang erfaring som intervjuer av kandidater til nye jobber blant annet fra ti år som personaldirektør i SAS.

Foto: Roger Neumann, VG

Sammenholdt med referansepersonenes vurdering av jobbkandidaten får en mulig ny arbeidsgiver et godt nok bilde til å foretrekke en av de som vil ha jobben, mener Svein Oppegaard.

Les ogsåModige Magnus sa ja til TV-overført debut-intervju

Ser etter begeistring

Han har ti års erfaring som tidligere personaldirektør i SAS. Nå er han arbeidslivdirektør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

– Det foretas alltid en vurdering av en jobbkandidats personlighet og skikkethet. Undersøkelsen i Kompetansebarometeret viser at det er viktig hvordan personligheten til kandidaten oppfattes under jobbintervjuet, sier Oppegaard til VG.

HuskelisteTabbene du bør unngå

NHO-direktøren har deltatt på en mengde jobbintervjuer selv. Som intervjuer er han opptatt av å observere hvem en mulig fremtidig ansatt egentlig er.

– Hvordan kommer en jobbkandidats personlighet til uttrykk?

– Du ser ofte etter hvor begeistret eller engasjert vedkommende er. Og hvor sulten han eller hun er på jobben. Som arbeidsgivere ser vi ofte etter hvor viktig du vil være for arbeidsplassen. Samtidig vurderes det om folk er introverte eller ekstroverte ut fra hvilken type medarbeider man nå trenger på arbeidsplassen, svarer Oppegaard.

Dropp den rosa dressjakken

Han undervurder ikke førsteinntrykk, kroppsspråk og hvordan kandidaten er antrukket. Men inntrykket er at engasjement og indre driv vurderes som mer betydningsfullt.

– Så lenge du holder deg innenfor mainstream eller det som er noenlunde vanlig på arbeidsplassen, så er det greit. Hvis du ikke stiller i rosa dress eller et annet svært oppsiktsvekkende antrekk, så står neppe antrekket i veien for det arbeidsgiveren skal vurdere, sier Oppegaard.

Han mener likevel det har blitt mye større toleranse og spennvidde for fremtoning og antrekk i arbeidslivet de siste årene. Kontoransatte i topplue og sæggebukser er ikke lenger noe som vekker spesielt oppsikt på mange arbeidsplasser.

Oppegaard mener også det er viktig for arbeidsgiverne å forsikre seg om at jobbkandidatene ikke spiller noen form for skuespill, men utviser en ekthet.

– De fleste som har trening med å jobbintervjue mennesker, vil skaffe seg et godt bilde av en person gjennom et en til to timers intervju. Ofte er det to intervjuere til stede som observerer sammen. Ved å sammenholde dette med referansenes vurdering av kandidaten, så skal det svært mye til å bedrive et skuespill som ikke blir avslørt, sier Oppegaard.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks