Hovedinnhold

Kristin Skogen Lund sjokkert over LO-trussel

<p>I HET STRID: NHO-sjef Kristin Skogen Lund angriper LO-leder Gerd Kristiansen og YS og Unio. Her fotografert da strategien mot arbeidslivskriminalitet ble lagt frem tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>

I HET STRID: NHO-sjef Kristin Skogen Lund angriper LO-leder Gerd Kristiansen og YS og Unio. Her fotografert da strategien mot arbeidslivskriminalitet ble lagt frem tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier NHO i åtte år ofte måtte vente på hva de rødgrønne og LO var blitt enige om. - Men vi var aldri inne på tanken om å bryte det overbyggende treparts-samarbeidet, sier hun.

Denne saken handler om:

Erikssons forslag

Her er noen av forslagene arbeids- og sosialminister Robert Eriksson opprinnelig la frem:


ARBEIDSTID OG OVERTID

** Grensen for pålagt overtid fra arbeidsgiver økes fra 10 til 15 timer per uke.

** Arbeidstiden forblir 54 timer i uken, men kan utvides. Arbeidstilsynet har regnet ut at samlet ukentlig arbeidstid kan bli 79 timer, mot maks 74 i dag (Fordrer godkjenning av Arbeidstilsynet for å nå et slikt nivå). Eriksson ønsker at arbeidstakere innenfor 54 timer i uken, i større grad selv kan bestemme hvordan timene fordeles.

MIDLERTIDIG ANSETTELSE

** Det gis adgang til midlertidig ansettelse opp til 12 måneder, men med begrensninger:

Man kan ikke ansette midlertidig arbeidstaker flere ganger etter hverandre for å utføre samme arbeid.

Man kan ikke erstatte en midlertidig ansatt med en annen midlertidig ansatt for å utføre samme arbeid.

SØNDAGSARBEID

** Regjeringen fjerner forbud mot søndagsarbeid til at søndagsarbeid «er tillatt når arbeidets art gjør det nødvendig».

Dersom søndagsarbeid er tillatt kan arbeidstakeren i utgangspunktet arbeide annenhver søndag.

Dagens begrensning om at hver tredje søndag- eller helgedag må være fri, fjernes.

– Jeg mener reaksjonene og retorikken til lederne i LO, Unio og YS er fullstendig ute av proporsjoner. Norge står foran omfattende omstilling, hvor vi må skape flere arbeidsplasser og få flere inn i arbeidslivet, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund.

Hun reagerer sterkt på intervjuet lederne i de tre organisasjonene ga VG tirsdag, foran den politiske streiken de gjennomfører mellom klokken 14 og 16 onsdag.

LES VGs LEDER: Bygg ny tillit

– Med de utfordringene vi står overfor, må vi gjøre noe annerledes enn vi har gjort før. Det vi har holdt på med til nå, og gjennom de åtte årene de rødgrønne styrte, holder ikke. Sannheten er at gjennomsnittlig arbeidstid i Norge går ned – og andelen i befolkningen i arbeid går ned, sier Skogen Lund.

LO, YS og Unio:Derfor streiker vi

– Totalt uforståelig

– Når LO, YS og Unio i en slik situasjon truer med at det brede trepartssamarbeidet som er så viktig for Norge, kan ryke, er det totalt uforståelig; det er faktisk slik at det regjeringen foreslår av endringer i arbeidsmiljøloven er ganske moderate og nødvendige endringer. Det blir fullstendig feil å si som LO-lederen gjør, at dette vil kunne rasere viktige deler av arbeidslivslovgivningen, sier Skogen Lund, og legger til:

– LO driver bevisst villedning av hva de foreslåtte endringene betyr: På mittarbeidsliv.no skriver LO at ansatte nå kan bli pålagt overtid uten å få betalt for det. Det er rett og slett feil.

– Ute av «sync»

Hun reagerer meget sterkt på at arbeidstagerne sier at det brede trepartssamarbeidet kan ryke.

– Det viser totalt manglende respekt for 3. partssamarbeidet, som er mye bredere og uendelig mye viktigere enn uenighet om slike enkeltsaker som ærlig talt ikke vil bety store endringer for arbeidstagerne, sier hun og drar en parallell til NHOs liv under åtte rødgrønne år.

– Jeg mener LO, Unio og YS er ute av «sync». Under åtte år med rødgrønn regjeringen ble vi ofte fortalt hva de to andre partene hadde blitt enige om. Men vi var aldri inne på tanken om å bryte det overbyggende trepartssamarbeidet.

Hun sier at de ikke opplever at de har et slikt topartsforhold til dagens regjering.

LO-lederens svar


Her er svaret fra LO-leder Gerd Kristiansen:

- Kristin Skogen Lund prøver å bagatellisere det som nå holder på å skje med Arbeidsmiljøloven, og snakker ned dagens arbeidsliv. Hun overser bevisst overveldende kunnskap om at større muligheter til midlertidige ansettelser ikke gir flere jobber, bare flere utrygge jobber. Sannheten er at vi er blant de mest produktive, innovative og omstillingsdyktige i verden. Det er synd at hun vil eksperimentere med dette, sier LO-lederen.


– Legitim bekymring

Hun avviser ikke at arbeidstagerorganisasjonene kan ha noe rett.

– Det er en legitim bekymring over at åpning for mer midlertidighet kan føre til færre i hele stillinger. Den bekymringen deler vi også, men vi mener det er viktig å se om det å åpne for mer midlertidighet vil gjøre det lettere å skape nye arbeidsplasser. Det kan også hjelpe å få noen av de mange som står utenfor arbeidsmarkedet i dag, til å komme inn, sier Skogen Lund.

– Når det gjelder endringene i arbeidstid, ser vi ingen grunn til bekymring. Og skulle det vise seg at bekymringen knyttet til midlertidighet skulle slå inn, skal vi være med på å reversere ordningen. Men vi må prøve noe nytt, for å få flere i arbeid.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks