Hovedinnhold

Studenter skremt av krisen: – Jeg jobber enda hardere

<p>INGENIØRSTUDENTER: Ingeniørstudentene mener den usikre økonomiske fremtiden også kan være en positiv drivkraft. Fra høyre: Nora Holand (25), Louise Mouchard Jonsson (22) og Heidi Helledal (22).</p>

INGENIØRSTUDENTER: Ingeniørstudentene mener den usikre økonomiske fremtiden også kan være en positiv drivkraft. Fra høyre: Nora Holand (25), Louise Mouchard Jonsson (22) og Heidi Helledal (22).

Foto: Harald Henden, VG
Nordmenn, spesielt de med høy utdannelse, er mer negativt innstilt til egen økonomi enn tidligere.

Denne saken handler om:

Tips oss

På Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) hersker det ikke krisestemning blant ingeniørstudentene Nora Holand (25), Louise Johnsson (22) og Heidi Helledal (22). Men de merker seg et stadig større press til å skille seg ut fra sine medstudenter.

– Jeg jobber jo enda hardere, for man blir jo skremt av den økonomiske krisen, og de inntrykkene man får fra det bildet som blir tegnet. Jeg har også inntrykket av at konkurransen mellom oss studentene er hardere enn før, sier Louise Mouchard Jonsson (22), som går andreåret på byggingeniør.

Ledighetsutviklingen

* Minst 34.000 oljejobber er borte siden 2014, ifølge Dnb Markets. Det kan bli 60.000.

* Ved inngangen av mars var det 89.334 registrert som helt ledige på NAV.

* Rogaland har landets høyeste ledighet, med 5,4 prosent dersom man regner med de som er på tiltak. I Stavanger er fem prosent helt ledige, i Sandnes 5,8 prosent og i Haugesund 6,3 prosent.

* I følge SSBs AKU-tall er den reelle ledigheten noe høyere enn NAV-tallene. Deres målinger viser at det var 127.000 arbeidsløse i november. Det tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken.

* Deres tall er noe høyere fordi de også tar opp i seg folk som er ledige, men som ikke har meldt som ledig hos NAV.

* Ledigheten har steget jevnt de senere årene. I 2012 var det 3,2 prosent ledige (AKU), i 2014 3,5 prosent.

* I etterkrigstiden har ledigheten vært høyest i 1993, med over seks prosent.

Kilder: NAV, SSB, NTB.

Troen på egen økonomi blir svakere

Fjorårets vekst i norsk økonomi på bare en prosent, var den laveste veksten siden finanskrisen i 2009. Det er forventet at arbeidsledigheten fortsetter å øke, at den norske kronen blir svakere og at prisnivået blir høyere.

Så mange som 127.000 går ledige: Thomas (38) tilbyr seg å jobbe gratis

De dystre økonomiske utsiktene er reflektert i nordmenns holdninger til både egen og nasjonal økonomi.

Ferske tall fra Forventningsbarometeret, en undersøkelse i samarbeid mellom Finans Norge og TNS Gallup, viser den høyeste graden av usikkerhet rundt økonomi blant nordmenn siden bank- og boligkrisen tidlig på 90-tallet, skriver NRK.

Det er spesielt blant personer med høy utdannelse begynner troen på egen økonomi å bli svakere. I tidligere grupper har denne gruppen hatt høyest tillit til egen økonomi og opplevd stor jobbtrygghet.

- Kan brukes til noe positivt

Ingeniørstudiene er blant de studieretningene som i fjor opplevde en tilbakegang av søkere sammenlignet med tidligere år.

Dystre utsikter: Varsler etterkrigstidens høyeste ledighet i 2016

– Den usikkerheten som er i petroleumsbransjen smitter lett over på oss, når man ser at så dyktige folk fra den bransjen blir omplassert. Samtidig blir det flere som tenker strategisk rundt det å knytte kontakter gjennom praksisopphold, og nettverket blir da enda viktigere enn før, sier Nora Holand (25), som tar mastergrad i energi og miljø på byggingeniørlinjen.

Samtidig mener studentene at det usikre arbeidsmarkedet kan være en positiv drivkraft og skape en større vilje til å lykkes.

– Da blir det også slik at de som vil det i ekstra grad blir ingeniører, og ikke de som velger retningen først og fremst for økonomiske motiver, sier Heidi Helledal (22).

LO-lederen til arbeidsministeren: Dere beveger dere i sirup!

Muligheten til å kunne flytte på seg og søke jobb andre steder i landet, blir trukket frem av blant andre arbeidsminister Anniken Hauglie (H) som noe arbeidssøkende i større grad må være forberedt på.

Nora Holand, som er fra Oslo, sier hun er beredt på det - men på visse betingelser.

– Ja, hvis det hadde vært i en periode. Men på en annen side: Jeg vet ikke hvor positiv jeg hadde vært til å flytte på meg hvis grunnen hadde vært at jeg ikke fikk jobb i Oslo. Det måtte heller ha vært en gulrot, og ikke et pressmiddel, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks