Hovedinnhold

Sterkt funksjonshemmede Torstein: - Blir forbanna av ungdom på trygd

**4600 ungdommer på uførepensjon i 2011 **Ingen vil ansette Torstein

PROVOSERT: Torstein Lerhol mener nordmenn må ta mer ansvar for sine egne liv, og sørge for at de bidrar til samfunnet - uansett hvilke problemer de har. Foto: Geir Olsen
PROVOSERT: Torstein Lerhol mener nordmenn må ta mer ansvar for sine egne liv, og sørge for at de bidrar til samfunnet - uansett hvilke problemer de har. Foto: Geir Olsen
(VG Nett) Torstein Lerhol (25) har tilbrakt hele livet i rullestol. Han mener det er «grotesk» at så mange nordmenn vil være uføre.

Denne saken handler om:

- Jeg er jo veldig, veldig hemma. Og jeg koster samfunnet mye penger. Det synes jeg er en forferdelig følelse, og mitt eneste store mål er å få gitt noe tilbake, sier Torstein Lerhol til VG Nett.

TORSTEIN LERHOL SVATE TETT PÅ NETT - LES INTERVJUET HER!

Den 25 år gamle studenten og ungdomspolitikeren i Senterungdommen lider av en medfødt muskelsykdom som har bundet ham til rullestolen hele livet. Muskelsvinnet gjør at han bare veier 17 kilo, og han må ha assistenter rundt seg hele døgnet.

- Min drøm er å komme ut i arbeide. Når jeg da ser ungdom som uføretrygder seg for småting, eller som går arbeidsløse fordi de ikke finner den perfekte jobben, ja, da blir jeg ordentlig forbanna. Jeg ville gjort hva som helst for å kunne sitte i kassa på en butikk, sier han.

Ferske tall VG Nett har hentet fra Nav viser at det ved utgangen av desember 2011 var 306.700 personer som mottok uførepensjon i Norge. Det er 5000 flere enn året før, og utgjør 9,5 prosent av hele den voksne befolkningen. Bare 55.074 av disse hadde en uføregrad på under 100 prosent.

SE STOR OVERSIKT FRA ALLE FYLKER NEDERST I SAKEN!

Fikk ikke lærerjobb

4638 ungdommer mellom 18 og 24 år fikk uførepensjon ved utgangen av fjoråret. 4583 av mottakerene var mellom 25 og 29 år gamle.

Se tallene for ditt fylke og din aldersgruppe i bunn av saken!

- Folk gjør det for lettvint for seg selv. Om du knekker foten, så kan du fortsatt kjøre rundt i rullestol og gjøre litt. Om du ikke er i stand til å jobbe 100 prosent, så klarer du kanskje 50. Alle har en verdi i en eller annen jobb. Hos meg er hjernen det eneste som fungerer bra, så jeg har rettet blikket mot jobber der det er den som drar lasset.

Torstein utdannet seg først til lærer, og forsøkte i månedsvis å få jobb i skolen, som kan mangle så mye som 18.000 lærere innen 2020.

- Jeg søkte og søkte, men det var veldig vanskelig. Skolene var nok redde for belastningen. Da søkte jeg på omtrent alt annet jeg kunne fungere i. Om man ikke kan få drømmejobben, så er det ikke OK å sitte på trygd og vente. Da må man gjøre noe annet i mellomtiden. Men det var ikke så lett, det heller, forteller han.

Når det fortsatt ikke var noen arbeidsgiver som slo til, uansett hvor mange søknader han sendte ut, fikk Torstein tips om å skaffe seg mer kompetanse. Til sommeren er han ferdig med en mastergrad i historie.

- Jeg har sendt ut noen søknader allerede, og håper helhjertet at noen vil ha meg nå. Om det fortsatt er for vanskelig å ta sjansen på en som er hemma, så starter jeg rett og slett mitt eget firma. Så får jeg reise rundt og holde foredrag, eller tjene penger på et annet vis, sier han.

Saken fortsetter under bildet ...

VIDEREUTDANNING: Torstein er utdannet lærer, men fikk ikke jobb. Nå videreutdanner han seg innen historie. Her fra lærerutdanningen på Høgskolen i Hamar. Foto: Geir Olsen
VIDEREUTDANNING: Torstein er utdannet lærer, men fikk ikke jobb. Nå videreutdanner han seg innen historie. Her fra lærerutdanningen på Høgskolen i Hamar. Foto: Geir Olsen


Vil jobbe i Nav

En av jobbene som står øverst på ønskelisten nå, er i en etat som Torstein har måttet bli godt kjent med.

- Det hadde vært helt perfekt å få jobb som veileder i Nav. Det hadde vært så perfekt, det. Når noen kommer inn døra der og ser meg ligge bak pulten, så tror jeg de tenker seg om to ganger før de prøver å klage til seg alle mulige goder. Det hadde dessuten vært godt å få snakke litt med dem som drømmer om et liv i senga, og høre om de har tenkt nøye nok gjennom det.

Les også: Nordmenn er verdens mest trygdede

Og om han skulle få jobben i Nav, så er han ikke i tvil om at han skal kutte alle båndene han har med dem i dag.

- Jeg har en enormt god trygd. Jeg kunne fint levd på den resten av livet mitt. Men den dagen jeg kan troppe opp hos Nav og si at jeg aldri mer vil ha noen gratis penger fra dem. Ja, det skal bli det største øyeblikket i mitt liv. Jeg gleder meg så til den dagen at jeg får tårer i øynene av å tenke på det, forteller han.

Og om ikke uføretallene går ned, mener Torstein at det må tas frem grovere skyts.

- Uføretrygd må være aller siste utvei, og bør bli langt vanskeligere å få. Det å skrive folk ut av samfunnet på den måten er ikke noe vi bør drive med i Norge. Jeg tror verken de som søker om eller de som gir uføretrygd skjønner hva det faktisk gjør med selvfølelsen til et menneske å bare være til bry.

- Staten må legge til rette, men de må slutte å sy puter under armene på folk. Det handler om at folk må bli flinkere til å ta eget initiativ i sitt eget liv og yte etter behov, legger han til.

- Systemet svikter de unge

Høyre-leder Erna Solberg har de siste dagene gått hardt ut, og blant annet hevdet at Nav gjør folk sykere. Hun sier antallet uføre er skremmende høyt:

- Det er veldig alvorlig at så mange står utenfor arbeidslivet på den måten, og det er selvsagt spesielt ille at så mange unge er i den kategorien. Om du ramler utenfor som 23-åring, så blir du fort sittende fast hele livet. Det er tragisk, og det er en ond sirkel vi må finne bedre måter å bryte.

SKREMT: Høyre-leder Erna Solberg reagerer på det høye antallet uføretrygdede. Foto: Tore Kristiansen
SKREMT: Høyre-leder Erna Solberg reagerer på det høye antallet uføretrygdede. Foto: Tore Kristiansen

Hun peker likevel på at grunnene til at 9,5 prosent av Norges voksne befolkning er på uførepensjon er sammensatte og mange.

- Det finnes ikke en enkelt stor grunn. Noen har ikke fått med seg nok ballast fra skolen eller oppveksten, noen er barnevernsbarn og har hatt det vanskelig slik, og så er det mange som rett og slett har helseplager eller psykiske plager. Det skal ofte ikke så mye til før folk mister troen på seg selv, og da havner man fort i en skummel spiral nedover, mener hun.

Psykiske plager er den fremste grunnen til at unge sykemeldes i Norge i dag. Solberg er ikke enig i at det er de uføretrygdede selv som må ta mesteparten av ansvaret for situasjonen sin.

- Jeg tror ikke at det er noen stor gruppe unge mennesker som faktisk vil uføretrygdes, eller bevisst jobber mot å bli det. Dette er mennesker som fallet utenfor av utallige grunner, men de er alle blitt sviktet av systemet. Nå må vi tørre å tenke nytt og endre det systemet. Vi må legge til rette så vi ser individer, og ikke prøve å kjøre alle gjennom den samme metoden, sier hun.

- Hvem er det som har ansvaret for at det har blitt så ille?

- Det er jo vi politikere som har det øverste ansvaret. Så har selvsagt både de uføretrygdede selv og Nav sin del av ansvaret. Vi må tørre å tenke nytt fremover. Når en ungdom har psykiske problemer så må vi tilrettelegge for at de blir sett og hjulpet på individuell basis. De kan ikke være kasteballer i systemet og føle at samfunnet har gitt dem opp.

Blir inspirert av Lerhol

Solberg skryter av Torstein Lerhol:

- Jeg blir utrolig glad og imponert når jeg hører om så sterke mennesker. Han er et eksempel til etterfølgelse. Det å kjøre på, videreutdanne seg og stå på videre, uansett utfordring, det er helt fantastisk, sier hun til VG Nett.

- Det er derimot fryktelig trist å høre at han ikke har fått jobber. Der går arbeidsgivere glipp av en kjempeansatt. Jeg har møtt flere med funksjonshemninger, som kan og vil jobbe, men der bedriftene ikke tørr å ta sjansen. Vi må sørge for at bedrifter kan få støtte til å tilrettelegge for mennesker med spesielle utfordringer.

Men hun vil ikke gå med på at nordmenn er for raske til å uføretrygde seg:

- Alle kan ikke være like sterke som Lerhol. Og det må være greit at ikke alle er det. Spørsmålet er hvordan vi kan hjelpe dem tilbake, så de får den selvsikkerheten og motivasjonen de trenger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks