Hovedinnhold

Ledigheten stiger: Kjell (31) har søkt jobb i nesten ett år

<p>Kjell Eivind Helgesen (31) opplever at det er få stillinger utlyst, og svært mange søkere i Rogaland. Selv søker han jobb, mens han arbeider på en midlertidig kontrakt som høyskolelærer.</p>
MANGE OM BEINET -

Kjell Eivind Helgesen (31) opplever at det er få stillinger utlyst, og svært mange søkere i Rogaland. Selv søker han jobb, mens han arbeider på en midlertidig kontrakt som høyskolelærer.

Foto: Grethe Nygaard, VG
Kjell Eivind Helgesen (31) ble permittert fra stillingen som maskiningeniør i oktober 2015. Ti måneder senere leter han fremdeles etter jobb i Rogaland.

Denne saken handler om:

– Den siste tiden har det vært svært få stillinger å søke på, men jeg søker fremdeles jobb, sier Helgesen til VG.

Det er ti måneder siden han fikk den vanskelige beskjeden: Han ble permittert fra jobben som maskiningeniør ved IMenco AS i Haugesund. Senere ble han arbeidsledig, i likhet med mange andre på Vestlandet, som best har merket det sterke fallet i oljeprisen.

VG spesial: Oljenedturen

Jobber som høyskolelærer

I februar i år anslo DNB Markets at 30.000 jobber er kuttet i oljenæringen. Dermed er det mange, mange flere som kjemper om de få stillingene som er utlyst.

– Det er vanlig å få beskjed før søknadsfristen er gått ut at det har kommet svært mange søkere, og at det vil ta lengre tid enn antatt å gå gjennom alt, forteller Helgesen.

Tall fra SSB viser at 135.000 personer var arbeidsledige i juni 2016. Det er 10.000 flere enn på samme tid i fjor.

– Jeg søkte til og med på en stilling i Suldal, som ligger nokså grisgrendt til. Det er kanskje ikke et sted der de fleste vil bo. Også her fikk jeg beskjed om at det ville ta lengre tid med tilbakemelding på grunn av høyt søkertall, forteller han.

Maskiningeniøren har fått en midlertidig kontrakt som høyskolelærer ved Høyskolen i Stord/Haugesund.

– Kontrakten varer ut året, og jeg ønsker jo å få fast jobb. Likevel har jeg ikke høyt nok utdanningsnivå til å være en reell kandidat, sier Helgesen som har en maskiningeniør-bachelor. 

Erna Solberg: – Jeg kjenner flere som har mistet jobben

Har ikke helse til å jobbe som tømrer

Helgesen forteller at han ser at mange han gikk på studiet med går tilbake til gamle yrker.

– Jeg har en del venner som arbeidet som tømrere for lenge siden. På grunn av helseskader, mye ødelagte knær fikk de i regi av NAV ta etterutdanning, og gikk sammen med meg på høyskolen. Nå er det flere av disse som har gått tilbake som å arbeide som tømrer, selv om de ikke har helsen til det, forteller han. 

– Det er en nokså oppgitt stemning i lokalmiljøet, forteller Helgesen som bor ved Karmøy. Fiske og olje har dominert som de største næringene i området.

– De fleste har likevel funnet seg i det. Det er ikke noe noen her lokalt klarer å gjøre noe med. Det virker som en del går og venter på initiativ fra noen av de store bedriftene, tror han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks