Hovedinnhold

Denne mannen hjelper deg med å få livet på rett vei

**1 av 4 dropper jobben når vi er slitne eller ulykkelige

OPPTATT AV PASIENTERS LYKKE: Lege Stein E. Grytten er opptatt av at pasientene sine skal finne lykkefølelsen. Selv bruker han Harleyen sin til å finne glede i hverdagen. Foto: Petter Emil Wikøren
OPPTATT AV PASIENTERS LYKKE: Lege Stein E. Grytten er opptatt av at pasientene sine skal finne lykkefølelsen. Selv bruker han Harleyen sin til å finne glede i hverdagen. Foto: Petter Emil Wikøren
Når livet blir for tøft drar vi til doktoren. Kommuneoverlege Stein E. Grytten kjører Harley-Davidson og hjelper mange pasienter med å styre sine egne liv på rett vei.

Denne saken handler om:

Derfor blir vi sykemeldt:

 • Akutt øvre luftveisinfeksjon.
 • Psykisk ubalanse situasjonsbetinget
 • Influensa.
 • Depressiv lidelse.
 • Ryggsyndrom uten smerteutstråling.
 • Skuldersyndrom.
 • Bihulebetennelse.
 • Korsrygg symptomer/plager.
 • Ryggsyndrom med smerteutråling.
 • Rygg symptomer/plager.
 • De 10 mest brukte diagnosene står for 30 prosent av legemeldte fraværstilfeller og for 28 prosent av tapte dagsverk.
 • 90 prosent av tilfellene med «sykdommer i luftveiene» avsluttes innen 15 dager, går det 228 dager før samme andel er avsluttet innenfor «psykiske lidelser».

  Kilde: NAV «Sykefravær: Store fylkesvise forskjeller i varigheten innenfor samme diagnose.» 2008

- Livskriser er den nye forkjølelsen. Før var det vonde skuldrer, bein eller rygg. Nå er det livet som blir for stort. Det «renner over» og en får invalidiserende fysiske og psykiske plager. Dette er faktisk ting legen ikke kan fikse, sier Stein E. Grytten.

LES OGSÅ: Norske par gir opp for lett

Livskriser stor del av sykdomsbildet

Han vet hva han snakker om: Grytten er kommuneoverlege i Mandal og spesialist i arbeids- og allmennmedisin. Tidligere har han jobbet i Elkem som bedriftslege med nasjonalt ansvar.

Grytten forteller at for halvparten av pasientene, er livskriser i større eller mindre grad en del av sykdomsbildet. Noen få prosent av menneskene han behandler er så syke at trygd er eneste hjelp og utvei. Resten oppfordrer han til å ta grep når livet butter imot.

- Jeg må be dem ta grep og ta ansvar for seg selv. Helsevesenet er for opptatt av å trøste og bære, mens vi oftere bør stille krav til folk. Folk må selv ta grep og ikke forvente at storsamfunnet ordner opp. Vår rolle er å hjelpe dem til selv å ta tak, sier Grytten.

LES OGSÅ: Var best midt i livskrisen

Dropper jobben

Mange pasienter lider av ADST - angst, depresjon, smerter og tretthet.

Og mange må droppe jobben når livet blir tøft, viser VGs InFact-undersøkelse: På spørsmål om de har vært borte fra jobb av private årsaker, som å være sliten, ulykkelig eller lignende, svarer nær 25 prosent av de spurte ja.

Den vanligste årsaken til at denne fjerdeparten av landets befolkning holder seg hjemme er at de er slitne av tidsklemma. Over 30 prosent av dem med slikt fravær oppgir dette som viktigste årsak.

Konflikter på jobb og ulykkelighet er også viktige årsaker til at vi dropper jobben (se egen tabell).

BAKGRUNN: Så lykkelige er vi i Norge

Gryttens pasienter er 25-åringen som føler seg utbrent, direktøren som kjøres til sykehus med brystsmerter uten hjertesykdom og småbarnsmødre som har alt, men likevel ikke fikser livet.

- Livet er som et stigespill. Du klatrer opp og faller ned, men kommer til slutt i mål. Folk tåler dårlig dette og sykdomsforklarer plagene, sier Grytten.

Protokoll: Hvilket terningkast gir du livet ditt?

Saken fortsetter under bildet...

TØFT ARBEIDSLIV: Grytten mener arbeidslivet i dag er tøft, men at folk selv må ta grep om eget liv. Foto: Petter Emil Wikøren
TØFT ARBEIDSLIV: Grytten mener arbeidslivet i dag er tøft, men at folk selv må ta grep om eget liv. Foto: Petter Emil Wikøren


Tøft arbeidsliv

WHO-definisjonen for å holde seg frisk er god økonomi, godt sosialt liv, bolig, arbeid og helse. Grytten beskriver arbeidslivet som tøft og som en av forklaringene på mange trygdemottakere.

- Det forventes mye i arbeidslivet og blir du syk, sier gjerne sjefen: Kom tilbake når du er frisk. Arbeidsgiver må i samarbeid med NAV mye tidligere inn og vurdere hva arbeidstageren kan gjøre med for eksempel tilrettelegging. Det er knallhardt å være langtidssykemeldt og ender ofte i en trygdesak etter ett år.

Han ble selv alvorlig skadet i en motorsykkelulykke for 14 år siden.

- Jeg bruker min egen historie for å fortelle at du kan komme på jobb igjen selv om livet holdt på å ende. Jeg krøp opp på kontoret og la meg på en divan mellom pasientene. Dette gjorde meg fortere frisk. Det handlet om at jeg har en jobb som gir meg mer tilbake enn jeg bruker, og dermed utvikler bedre helse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks