Hovedinnhold

Bent Høie reagerer på LO-utspill: – Skuffet

<p>– SVARTMALING: – LO må åpne øynene for de lyspunktene som er å se i norsk økonomi nå, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).</p>

– SVARTMALING: – LO må åpne øynene for de lyspunktene som er å se i norsk økonomi nå, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Foto: Frode Hansen, VG
Helseminister Bent Høie reagerer sterkt på LOs utspill om skattelette, og mener nestlederen svartmaler landets økonomiske situasjon.

Denne saken handler om:

LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen uttalte til VG at de 25 milliardene som Solberg-regjeringen har gitt i skattekutt siden 2013, kunne gitt 27.600 nye arbeidsplasser.

Gabrielsen forklarte til VG at de baserte regnestykket på beregninger fra Statistisk sentralbyrå, og beregninger fra deres Økonomiske analyser nr. 2/2016.

– Jeg er skuffet over at han som trolig blir ny LO-leder så tydelig har valgt side. Gjennom dette utspillet fremstår LO som en organisasjon bare for de i offentlig sektor, men mange av medlemmene er ansatt i konkurranseutsatt privat næringsliv. For dem hadde situasjonen vært verre med en selskapsskatt på 2013-nivå, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til VG.

Les også: Kaller Frp-Siv for «Trumps ideologiske kusine»

Han mener LO-nestlederen svartmaler landets økonomiske situasjon.

– Det er synd at han ikke heller kan fokusere på lyspunktene, for de er tydelige nå. For at de bedriftene som føler at de er over kneika skal tørre å investere, trenger vi fremtidsoptimisme. LO bidrar nå med det motsatte, sier statsråden til VG.

Han er også kritisk til at LOs modell retter seg mot hele landet.

– Det er mer fornuftig å sette inn tiltak de stedene det er spesielt behov, slik vi har gjort med skolebygg og sykehus på Sør- og Vestlandet i forbindelse med oljekrisen. Arbeidsledigheten har jo ikke økt overalt, sier Høie.

Les dokumentet på VG+: Oljeingeniøren som ble en del av Norges fattige (krever innlogging)

<p> – KORTSIKTIG: Sjeføkonom i NHO Øystein Dørum mener at LO-modellen for økt sysselsetting ikke vil fungere på lang sikt.</p>

 – KORTSIKTIG: Sjeføkonom i NHO Øystein Dørum mener at LO-modellen for økt sysselsetting ikke vil fungere på lang sikt.

Foto: Eivind Griffith Brænde, VG

– Det er ikke noe oppsiktsvekkende at modellberegninger viser at du får flere jobber på kort sikt av å øke offentlige utgifter fremfor å kutte skattene. Det er et godt kjent resultat, men vi kan ikke ansette alle i offentlig sektor, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum.

– Ifølge LO vil 1/3 av arbeidsplassene gå til private med denne modellen?

– Ja, det er ikke helt svart/hvitt dette her. Det er fornuftig å fremskynde offentlige investeringer og vedlikehold, i en lavkonjunkturperiode, som vi har vært inne i nå. Men poenget er at det å bruke oljepenger til offentlige prosjekter ikke er en langsiktig resept på økt sysselsetting, sier sjeføkonomen.

Les også: Så mye koster ledigheten Norge

Han advarer mot en situasjon med økte lønninger, økt kronekurs og svekket konkurranseevne.

– Lavere selskapsskatt bidrar derimot til økte investeringer og varige arbeidsplasser, sier Dørum.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks