Hovedinnhold

Hackere aksjonerer mot DLD:

- Vi angriper Ap og Høyre

BAK MASKER: Anonymous-aktivistene sier de står bak angrepet mot nettsiden til Arbeiderpartiet og Høyre. Bildet er tatt under en demonstrasjon i 2008. Foto: AFP
BAK MASKER: Anonymous-aktivistene sier de står bak angrepet mot nettsiden til Arbeiderpartiet og Høyre. Bildet er tatt under en demonstrasjon i 2008. Foto: AFP
(VG Nett) To dager etter at Stortinget vedtok å innføre DLD, blir Arbeiderpartiet og Høyres nettsider utsatt for hackerangrep.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Vi har satt igang nye operasjoner som har Ap og H som mål, får VG Nett opplyst fra en av de anonyme hackerne som hevder de står angrepet.

Tirsdag kveld startet de et såkalt DDOS-angrep mot Arbeiderpartiets servere. Det skjedde bare timer før partiets landsmøtedelegater møtes i Oslo kongressenter.

Klokken 14.30 gikk også nettsidene til Høyre ned.

Angrepet utføres ved at datamaskiner fra forskjellige IP-adresser prøver å overbelaste serverne til partiet.

I en pressemelding sendt fra hackerne tirsdag står det:

«Anonymous holder sine ord og slår hardt ned på Datalagringsdirektivet».

- Med DLD skal de overvåke privatlivet til hele Norge for sikkerhets skyld. Dette svekker privatlivet dramatisk. Det er jo blitt sånn at du er skyldig til det motsatte er bevist, utdyper en av hackerne overfor VG Nett.

Kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes i Høyre bekrefter overfor VG Nett at partiets hjemmesider har vært nede flere ganger siden klokken 14.30.

- Vi ble advart av Arbeiderpartiet om problemet i går kveld. I dag går hjemmesidene våre kontinuerlig opp og ned. Dersom vi er utsatt for det samme som Ap har blitt, så tviler jeg på at det er noe som tjener saken noe særlig godt, sier Aanes.

Ble advart

De anonyme viser til en advarsel publisert på dagbladet.no 14. desember, der de truer med å ta ned Arbeiderpartiets nettsider.

«Vi protesterer mot DLD fordi det er overtramp av både grunnlov, menneskerett og privatliv», skriver de, og viser til at direktivet både i Tyskland og Tsjekkia har blitt avvist av landets forfatningsdomstol og erklært grunnlovstridig.

Vet du noe om dette? Kontakt VG Nett her!

LES OGSÅ: WikiLeaks-hackere truer Ap

Onsdag formiddag fortsetter angrepene, som fører til at partiets hjemmeside tidvis er utilgjengelig for brukerne.

- Det er fortsatt noen som sender store mengder trafikk til siden vår. Det startet klokken 22 tirsdag kveld. Vi har opplevd noe nedetid, men det går forholdsvis greit, sier kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen i Arbeiderpartiet til VG Nett.

Protest

Anonymous skriver i pressemeldingen at de ser på aksjonen som en «nødvendig protest mot politikernes valg i å innføre det svært omstridte direktivet vi kjemper i mot».

LES OGSÅ: Bruker Facebook som alternativ kanal

Til tross for at den anonyme gruppen hackere er for full åpenhet, tar de sterk avstand fra Datalagringsdirektivet, som innebærer at alle nordmenns tele- og internettdata skal lagres i seks måneder.

«Anonymous tolererer ikke at sikkerhet mot terrorisme skal gå utover personvern og lover og ikke minst folks frihet».

«Nesten hver uke leser vi skandalesaker om overtramp av privatliv, overvåkning, ulovlig oppbevaring av informasjon som skulle vært slettet, og lekkasjer hvor privat og personlig informasjon er ute av kontroll», viser de til.

LES OGSÅ: Tusenvis av nordmenn i ulovlig DNA-register

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks