Hovedinnhold

Trond Giske tar til orde for statlig medieombud

UTNEVNER EKSPERTGRUPPE: Kulturminister Trond Giske vil gruppa skal vurdere om det er behov for et medieombud i Norge. Foto: SIMEN GRYTØYR
UTNEVNER EKSPERTGRUPPE: Kulturminister Trond Giske vil gruppa skal vurdere om det er behov for et medieombud i Norge. Foto: SIMEN GRYTØYR
Norge kan bli det første landet i den vestlige verden med statlig kontroll av internett. Også den tradisjonelle pressen kan havne under kontroll av et statlig ombud.

Denne saken handler om:

Kulturminister Trond Giske (Ap) har sett seg lei på overgrep mot enkeltmennesker på nettet, som for eksempel at det legges ut nakenbilder mot enkeltpersoners vilje.

Ingen redaktør

- I norske medier er det redaktører som står ansvarlig for hva som publiseres, men på en del nettsteder finnes det ingen ansvarlig redaktør. Ofte finnes det ikke engang en person man kan kontakte. Dermed står unge jenter maktesløse overfor overgrep som begås mot dem på nettet, sier Giske til VG.

Han er i ferd med å utnevne en ekspertgruppe som blant annet skal vurdere om et medieombud har noe for seg.

Kritisk presse

Et slikt ombud vil også kunne bety en avvikling av pressens selvjustis - og fungere som et statlig kontrollorgan overfor alle norske medier.

Det liker Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening dårlig.

- En statlig kontroll med mediene er stikk i strid med alt vi lærer. Er det noen som skal styre mediene, er det i hvert fall ikke staten, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til VG.

Noe annet

Dersom Giske ønsker å kontrollere nettsteder som ikke driver med journalistisk virksomhet, så får han kalle det noe annet enn et medieombud, slår Kokkvold fast.

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening sier at i demokratiske land i dagens samfunn er det domstolene som utøver kontrollen med ytringer.

- Og slik må det fortsette å være, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks