Hovedinnhold

Tidligere statsråd Jens Evensen er død

Tidligere havrettsminister Jens Evensen (Ap), som skaffet Norge råderetten over kontinentalsokkelen med olje og gass, er død.

Denne saken handler om:

Evensen døde i en alder av 86 år, melder NRK mandag morgen. I tillegg til at Evensen skaffet Norge råderetten over kontinentalsokkelen, sørget han også for at Norge fikk en ny og utvidet fiskerisone. Han gjorde også en stor innsats i forhandlingene med russerne om den såkalte gråsonen i 1970-årene.

I 1973 klarte han å dra i land en gunstig handelsavtale med EF etter avstemningen. Han var havrettsminister fra 1974 til 1979.

-Ingen bør være i tvil om at han både som diplomat og som handels- og havrettsminister har ytet sitt land store tjenester. Det er slett ikke gitt at dagens oljeinntekter ville ha vært i den størrelsesorden de nå er, uten Jens Evensens innsats som forhandler på det internasjonale plan, skrev Aftenposten i anledning Evensens 80-årsdag 5. november 1997.

Treholt

Spionasjedømte Arne Treholt ble i 1972 politisk sekretær for Evensen. Evensen fryktet lenge at Treholt-saken skulle komme i veien for at han kunne bli utnevnt som folkerettsdommer ved Den internasjonale domstolen i Haag. Men både i FNs sikkerhetsråd og i Generalforsamlingen fikk han det høyeste stemmetallet av alle kandidatene.

Han ble i 1985 tatt i ed som folkerettsdommer. Parallelt var han aktiv i kampen mot atomvåpen, og han kjempet for miljøvern. I 1994 var perioden som dommer slutt, og Evensen flyttet hjem til Norge. Før han gikk av, ble han utnevnt til Kommandør av Korset av St. Olavs Orden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks