Hovedinnhold

Stortingstoppene dropper møtene

Helga, Erna og Siv skulker komiteen

MØTER IKKE: Helga Pedersen (Ap), Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) møter på få av de obligatoriske komitémøtene på Stortinget. Foto: NTB SCANPIX
MØTER IKKE: Helga Pedersen (Ap), Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) møter på få av de obligatoriske komitémøtene på Stortinget. Foto: NTB SCANPIX
Det siste året har Siv Jensen (Frp) bare tatt seg tid til å delta på to av 30 obligatoriske komitémøter på Stortinget.

Denne saken handler om:

Stortingslønn

  • Fra 1. januar 2012 økte Stortingets godtgjørelse for stortingsrepresentantene med 26700 kroner til 777630 kroner.
  • Ifølge Dagsavisen mottok Erna Solberg i tillegg til grunnlønnen en ekstra godtgjørelse på 392261 kroner i 2011 for innsatsen som leder og parlamentarisk leder.
  • Helga Pedersen tjente 1106099 kroner totalt i 2011, mens Siv Jensen mottok 1100271 kroner i lønn.

Bare 8. februar og 16. mai kunne kollegaene på Stortinget ha med Frp-sjefen i diskusjonene i Forsvars- og utenrikskomiteen.
Ved de resterende 28 møtene i året som gikk, prioriterte Jensen andre avtaler.

- Det har vært praksis, siden de parlamentariske lederne har mange andre oppgaver å ivareta, sier i Frps fungerende kommunikasjonssjef, Mazyar Keshvari, til VG.

Han kommenterer saken fordi Siv Jensen er på ferie.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen sitter i samme komité. Hun har dukket opp bare én gang mer enn Jensen i løpet av året.

For travelt

- Som parlamentarisk leder og nestleder i Ap er det mange oppgaver på og utenfor Stortinget som tar mye tid. Det er derfor ikke alltid mulig både å rekke alle møter i komiteen, og samtidig fylle de andre oppgavene som kreves. Arbeiderpartiet har imidlertid fem andre veldig kompetente medlemmer i komiteen, skriver Helga Pedersen i en tekstmelding til VG.

Situasjonen er ikke mye bedre for Høyres parlamentariske leder Erna Solberg i Helsekomiteen.

Hun har møtt opp til bare fire av 35 møter.

- Hovedjobben for Høyre gjøres der av våre to andre representanter i komiteen, blant annet Bent Høie som er komitéleder. Som partileder må jeg også følge saker i alle de andre komiteene, og da må tiden prioriteres strengt, skriver Erna Solberg i en epost til VG.

Bruker ikke stemmeretten

Også når det gjelder voteringer i stortingssalen slipper de parlamentariske lederne billig unna.

Ifølge voteringsdatabasen Holderdeord.no stemte Siv Jensen i bare fem prosent av de mer enn 600 voteringene på Stortinget i fjor. For Solberg var tallet 10 prosent. Helga Pedersen ga sin stemme i 12 prosent av voteringene.

Komiteene på Stortinget er tenkt som politiske verksteder der saker skal debatteres og forberedes til votering i selve stortingssalen.
Møtene er ikke offentlige, slik at medlemmene trygt skal kunne tale fritt, sende prøveballonger og arbeide seg frem til kompromisser ved å prøve og feile uten å bli sitert i media.

Møteplikt

- Det finnes ingen stillingsbeskrivelse for stortingsrepresentanter, men de har rett til, og plikt til å ta vervet, og man har møteplikt. Det gjelder i utgangspunktet også i komiteene, sier stortingsdirektør Ida Børresen til VG.

- MØTEPLIKT: Stortingsrepresentantene har møteplikt også i komiteene, sier stortingsdirektør Ida Børresen. Foto: NTB SCANPIX
- MØTEPLIKT: Stortingsrepresentantene har møteplikt også i komiteene, sier stortingsdirektør Ida Børresen. Foto: NTB SCANPIX


- Du sier det er møteplikt, men partilederne er jo knapt på komitémøter, og de voterer jo nesten aldri i Stortinget. Er det greit?

- Plikten til å påta seg vervet og også å møte i Stortinget er individuell, men hvordan de enkelte partiene organiserer seg og fordeler oppgavene seg imellom er en annen sak, sier Børresen til VG.

Jens møtte aldri

Statsminister Jens Stoltenberg var enda verre da han sist satt på Stortinget, viser Stortingets arkiv:

Han var ikke på ett eneste møte i utenrikskomiteen hverken våren 2004, høsten 2004 eller våren 2005.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks