Hovedinnhold

Stoltenberg til kamp mot skattesnyterne

- Pengeflyttingen koster Norge milliarder

APPELL: Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg holdt hovedtalen under 1. mai-arrangementet i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
APPELL: Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg holdt hovedtalen under 1. mai-arrangementet i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
YOUNGSTORGET (VG) Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) brukte 1. mai-talen sin til å lansere tøffere grep mot skattesnusk på tvers av landegrenser.

Denne saken handler om:

Det var kjølig maivær da statsminsteren inntok talerstolen på Youngstorget i Oslo onsdag ettermiddag. Hans første budskap til de flere tusen oppmøtte var - som har vært stadig vanligere de siste årene - at 1. mai-markeringen ikke har utspilt sin rolle.

- 1. mai-dagens budskap holder seg usedvanlig godt. Solidaritet. Fellesskap. Likeverd. Dette er verdier som er like viktige i dag som for 100 år siden - og selv om jeg ikke har vært med i 100 år har jeg vært med lenge, sa han.

Hvordan feirer du 1. mai?Del dine bilder her!

Han viste til at det fremdeles er økonomisk krise i Europa, og at han mener alle har et felles ansvar for komme på fote igjen.

- Jeg hører noen si at krisen er over fordi aksjekursene nå går opp. Det stemmer ikke. Krisen er ikke over når aksjekursene går opp. Krisen er over først når arbeidsløsheten igjen har gått ned, sa Stoltenberg.

PEPTALK: Jens Stoltenberg i samtale med rådgiver Sindre Beyer før han gikk på talerstolen på Youngstorget. Foto: Eva-Therese Grøttum
PEPTALK: Jens Stoltenberg i samtale med rådgiver Sindre Beyer før han gikk på talerstolen på Youngstorget. Foto: Eva-Therese Grøttum

Strammer skattegrepet

Stoltenberg varslet at regjeringen vil jevne ut forskjellene gjennom å stramme grepet om de som forsøker å snike seg unna skattesystemet. Regjeringen vil i revidert nasjonalbudsjett foreslå en innstramming av rentefradrag på lån mellom selskaper i samme konsern.

- I dag er det for mange muligheter for bedrifter til å flytte penger mellom land og dermed slippe unna skatt. Internasjonale selskaper i Norge og i andre land kan ta opp store lån med store renteutgifter i land med høy skatt, og så føre overskuddet over til land med lav skatt og dermed slippe unna skatt. Den type pengeflytting er et stort problem i Europa, sier Stoltenberg til VG etter talen.

- Hvor mye tror du det koster Norge?

- Det er snakk om milliardbeløp. Hvor mye må vi komme tilbake til når vi har beregnet og vurdert de konkrete endringene vi skal foreslå. Det vi har varslet er en innstramming hvor internasjonale selskaper kan trekke fra gjeldsrenter i Norge. I dag er det mulig for dem å redusere skatten betydelig gjennom å store gjeldsrentefradrag, og det koster store beløp for Norge.

Han peker på at selskaper som ikke er del av internasjonale konserner, ikke har samme muligheten til å flytte på overskuddet.

- De bedriftene betaler egentlig for mye skatt, mens andre betaler for lite skatt. Disse endringene vil bidra til å utjevne dette, sier han.

I talen sin nevnte Stoltenberg også regjeringens forslag om å sikre skattemyndighetene innsyn i advokaters klientkontoer.

Høyesterett fastslo i 2010 at navnet på klienter som overfører penger via advokaters klientkonto skal holdes hemmelig, skriver NTB. Men regjeringen har sendt ut forslag om å åpne disse for å bekjempe skattekriminalitet.

- Vi skal skape mer åpenhet gjennom å gi skattemyndighetene innsyn i klientkontoer til advokater. De aller fleste pengene er helt lovlig plassert der. Men skattemyndighetene bør ha innsyn i det akkurat som de har innsyn i bankkontoer. Og vi skal få til flere internasjonale samarbeid om skatteparadiser. De tre tingene vil bidra til å spare fellesskapet for milliardbeløp, og gjøre det mulig for oss å redusere andre skatter, sier Ap-lederen til VG.

- For hvilke grupper vil dere redusere skattene?

- Vi får komme tilbake til det, men vi er opptatt av å gjøre ting som skaper et mer rettferdig skattesystem og et skattesystem som bidrar til å trygge arbeidsplassene enda bedre.

Samtidig lovet han at det ikke vil bli noen økning i skattenivået.

- De økte skatteinntektene dette gir vil vi bruke til å gjøre skattesystemet mer rettferdig, og trygge arbeidsplassene. Det samlede skattenivået skal ikke økes, sa han i talen.

Advarte mot skattekutt

Med stortingsvalget få måneder unna, var Stoltenberg opptatt av å markere sin distanse til et blåblått regjeringsalternativ, som for tiden har flertall på målingene.

- Spleiselaget trues av høyrepartienes løfter om milliarder i skattekutt, fjerning av formueskatt, mer til de som har mest fra før.

Regjeringen skal legge frem sin handlingsplan mot sosial dumping i neste uke, og Stoltenberg fremhevet de rødgrønnes ja til en sterk arbeidsmiljølov og sterkt stillingsvern, og nei til å svekke arbeidstakernes rettigheter med økt adgang til midlertidige ansettelser.

- Derfor sier vi et rungende nei til sosial dumping.
og ja til solidaransvar og innsynsrett for fagforeningene, sa Stoltenberg.

Han var også innom temaet miljø, men uten å nevne den betente striden om konskevensutredning i Lofotoen og Vesterålen der Ap er sterkt uenige med sine regjeringspartnere SV og Sp.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks