Hovedinnhold

Støre taus om EØS-strid

<p>ANGREP HØYRESIDEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk til frontalangrep på «høyrepartiene» under sin hovedtale under 1. mai-arrangementet på Youngstorget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix</p>

ANGREP HØYRESIDEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk til frontalangrep på «høyrepartiene» under sin hovedtale under 1. mai-arrangementet på Youngstorget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

YOUNGSTORGET (VG) Mens nei-siden i LO benyttet 1. mai til å markere sin motstand mot EØS-avtalen, valgte Ap-leder Jonas Gahr Støre å ikke kommentere den betente striden i sin tale.

EØS-motstanderne mobiliserer nå foran LO-kongressen som åpner neste mandag. 1. mai presenterte de en pamflett de håper skal sikre flertall mot EØS-avtalen. Den viser blant annet at Norge har sagt ja til over 11.000 EU-direktiver siden 1994.

Les også: Den nye LO-sjefen sier nei til EU

Faglig leder i Nei til EU, Boye Ullmann, sier til VG at han er rimelig sikker på at det vil bli flertall for et EØS-kritisk forslag på LO-kongressen. Et slikt vedtak vil trolig sende sjokkbølger inn i Arbeiderpartiet og valgkampen.

– Uenig i parole

Da han talte til 1. maitoget på Youngstorget valgte Ap-leder Jonas Gahr Støre likevel å ikke nevne EØS-avtalen, eller den betente striden i LO,  med et ord.

– Hvor komfortabel er du med å fronte et tog der «Norge ut av EØS» er en av hovedparolene?

– Jeg fronter ikke det. Jeg er uenig i den parolen. EØS-avtalen er bra for norske arbeidsplasser og bidrar til trygghet for norske arbeidstakere, spesielt i eksportbedriftene, sier Støre til VG.

Vet du det egentlig? Derfor har du fri 1. mai

– Respekt for LO

Flere forbund, som Norsk Transportarbeiderforbund og El- og It-forbundet, har allerede vedtak om at EØS-avtalen må avvikles. Blant punktene EØS-motstanderne nå bruker for å sikre flertall på kongressen er sikkerheten i Nordsjøen, pensjon og kampen mot bemanningsselskaper.

– Hvor bekymret er du for et nei-vedtak på LO-kongressen?

– Jeg har respekt for at LO må få fatte sine vedtak uten innblanding. Jeg mener de som argumenterer for å videreføre EØS-avtalen har gode argumenter, så blir det opp til kongressen å gjøre sine vedtak.

<p>SELFIE-JONAS: Jonas Gahr Støre talte for første gang på Youngstorget 1. mai, og sørget for å dokumentere begivenheten.</p> <p>Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix</p>

SELFIE-JONAS: Jonas Gahr Støre talte for første gang på Youngstorget 1. mai, og sørget for å dokumentere begivenheten.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Hvilke konsekvenser vil det få for forholdet mellom Arbeiderpartiet og LO dersom kongressen vedtar en utmelding av EØS?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg er trygg på at det vil være støtte til internasjonal handel i LO også etter kongressen, sier Støre.

Angrep høyrepartiene

I sin tale fridde Støre til LO-medlemmene ved å gå til frontalangrep på «høyrepartienes» angrep på faglige rettigheter. Han lovet at Arbeiderpartiet i regjering vil forsterke arbeidsmiljøloven, bekjempe sosial dumping og den han kalte uverdige arbeidskontrakter.

– Noen kaller dette det nye arbeidslivet, men dette er ikke nytt. Før kalte vi det løsarbeidersamfunnet, og dit skal vi ikke tilbake, sa han.

Giske og LO-Gerd: Vil slå ned EØS-opprøret

Støre gjentok samtidig løftet om å doble fagforeningsavdraget dersom Ap vinner valget til høsten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks