Hovedinnhold

Skal straffe nett-hets

HOLDT TALE: Jens Stoltenberg holdt nyttårstale i kveld. Her er han utenfor Statsministerboligen i romjula. Foto: Nils Bjåland
HOLDT TALE: Jens Stoltenberg holdt nyttårstale i kveld. Her er han utenfor Statsministerboligen i romjula. Foto: Nils Bjåland
(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg varsler ny lov mot hatefulle nettytringer.

Denne saken handler om:

I sin nyttårstale til folket sa Stoltenberg at regjeringen vil fremme et lovforslag i vår, om å gjøre hatefulle ytringer på nett straffbare.

Forbilder

Stoltenberg trakk frem flere av sine forbilder fra året som har gått i talen.

En av dem var 15 år gamle Juliane Asdal fra Tromøy.

- Hun orket ikke lenger å se på at nettet flommet over av grov hets. Derfor startet hun antimobbe-kampanjen «Stop it» på Facebook. Kampanjen følges nå av ungdom fra nord til sør, sa Stoltenberg.

Nytt lovforslag

Han lover nå at Regjeringen vil ta grep mot nettmobbing:

- Ingen fortjener å bli mobbet. Og ingen skal få true andre uten konsekvenser. Derfor vil regjeringen at hatefulle ytringer på nettet skal straffes. Til våren vil vi fremme et lovforslag om dette til Stortinget. Men husk - vi har alle et ansvar for å ta et oppgjør med mobbing, sa Stoltenberg.

Varslet før jul

Justisminister Grete Faremo varslet lovforslaget allerede før jul.

- Jeg mener det er på høy tid at vi også må kunne forfølge strafferettslige ytringer på internett. Lovforslaget retter opp den mangelen ved dagens rettstilstand som ble påpekt av Høyesterett i den såkalte «blogger-saken» fra i sommer, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Politiet henla saken mot den såkalte ekstrembloggeren Eivind Berge etter at Høyesterett ikke anså en blogg som en offentlig ytring. De lente seg på en 110 år gammel definisjon i straffeloven, fordi den nye straffeloven av 2005 av ulike årsaker ennå ikke har trådt i kraft.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks