Hovedinnhold

Saera Khan: Innrømmer telefoner til klarsynte

Ringte 793 ganger på ni måneder

BEKLAGER: Stortingsrepresentant Saera Khan (Ap) beklager at hun har ringt klarsynte for en betydelig sum på Stortingets regning. Foto: Robert S. Eik, VG
BEKLAGER: Stortingsrepresentant Saera Khan (Ap) beklager at hun har ringt klarsynte for en betydelig sum på Stortingets regning. Foto: Robert S. Eik, VG
(VG Nett) Stortingsrepresentant Saera Khan (Ap) innrømmer at store deler av telefonregningene har gått til å ringe klarsynte.

Denne saken handler om:

Dette er saken:

  • VG har avslørt at Stortinget har stoppet betalingene av Saera Khans (Ap) mobiltelefon fordi hun har hatt skyhøye telefonutgifter.
  • Hun har nå tilbakebetalt penger, slik at mobilutgiftene er på et nivå som gjør at hun er innenfor det som er normale mobilutgifter.
  • For kort tid tilbake kom det frem at stortingsrepresentanten har ringt dyre teletorgnumre til spåkoner på Stortingets regning.
  • Senere hevdet Khan at hun har en kjæreste som er spesialsoldat i utlandet, på hemmelige oppdrag og øvelser.
  • Hun forklarte høye telefonregninger med at de to har hatt private samtaler med via Forsvarets satellittelefon.
  • P4 melder at Forsvaret stiller seg uforstående til at hun har en kjæreste som tjenestegjør for dem i utlandet.
  • Khans svar til dette er at kjæresten er ansatt i Det britiske forsvaret og jobber for ISAF-styrken til Nato.

Det skriver hun i en pressemelding onsdag kveld:

«Det har ikke tidligere kommet fram at store deler av utgiftene
har vært knyttet til samtaler med alternative veiledere; såkalte klarsynte. Det beklager jeg på det sterkeste» heter det i pressemeldingen.

Disse samtalene skal ha kostet opptil 30 kroner i minuttet. En sentral Ap-kilde opplyser at Khan nå sykmelder seg fra Stortinget. Hun skal ha tilbakebetalt hele eller deler av beløpene.

Jagland grep inn

VG har tidligere omtalt Saera Khans skyhøye mobilregninger. Telefonregningene ble til slutt så store at stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) grep inn og stanset Stortingets betaling. Khan måtte deretter betale mobilregningene sine selv.

For to uker siden hevdet den profilerte stortingsrepresentanten at hun ikke har ringt dyre teletorgnumre til spåkoner på Stortingets regning.

- Nye opplysninger

VG kan i dag fortelle at sentrale kilder i Ap bekrefter at både partiet og Khan går helt bort fra forklaringene som begge har gitt i lengre tid om at Khan har ringt til en kjæreste som tjenestegjør som spesialsoldat.

- Det har kommet frem nye opplysninger i saken som vi ikke har vært kjent med tidligere. Vi kan derfor ikke lenger støtte den fremstilling vi tidligere har gitt i saken, fordi nye dokumenter har kastet et annet lys over saken, sier Aps sekretariatsleder Odd Erik Stende til VG.

Ringte 793 ganger

VG kan i dag avsløre en rekke detaljer som ikke er omtalt i pressemeldingen:

*I andre, tredje og fjerde kvartal i fjor ringte Saera Khan til sammen 793 ganger til numre som har følgende kategorisering hos teleleverandøren NetCom: «Spesialnr El-satellitt destinasjon».

*Samtaletiden for disse ni månedene var på til sammen 133 timer.

*VG kjenner til at telefonregningen for ett av disse kvartalene var på hele 48000 kroner for Khan.

Til sammenligning er den gjennomsnittlige telefonregningen for stortingsrepresentanter på 20000 kroner - men da for et helt år.

Fortsatt hemmelig

Resten av regningene som er betalt av skattebetalerne er fortsatt hemmeligholdt.

Mens Jens Stoltenberg og statsrådene i regjeringen har utlevert sine mobilregninger til VG og andre medier, har Thorbjørn Jagland og resten av Stortingets presidentskap gjort det til en viktig prinsippsak å holde sine egne regninger hemmelige for velgerne.

- Kommer Aps stortingsgruppe fortsatt til å stå like sterkt på kravet om hemmelighold av denne type utgifter i fremtiden?

- Både Khans regninger og spørsmål av denne typen får vi komme tilbake til senere, sier sekretariatsleder Stende til VG.

- Dekket regningene selv

I pressemeldingen sier Saera Khan videre:

«Mine telefonregninger har vært meget høye. Jeg har imidlertid i ettertid dekket mine telefonutgifter selv og tilbakebetalt beløp som overstiger gjennomsnittlige telefonutgifter på Stortinget».

Jagland bekreftet overfor VG i slutten av september at Khan har tilbakebetalt en stor sum for 2007 og 2008.

- Samtaler med utlandet

Onsdag fortalte Khan til VG Nett de høye regningene skyldtes at hennes kjæreste er ansatt i det britiske forsvaret, og er på oppdrag for ISAF-styrken i NATO. Hun sa at hun måtte ringe ham på hans private satelittelefon.

I pressemeldingen skriver Khan at det stemmer at hun har hatt private telefonsamtaler til utlandet, men ikke noe om hvem hun har ringt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks