Hovedinnhold

Rød-grønt raseri

Aps stortingsgruppe fikk munnkurv

MOTBØR: Bjarne Håkon Hanssens ønske om mye strengere krav til innvandring blir ikke tatt nådig opp hos de rød-grønne. Foto: Jan Petter Lynau, VG.
MOTBØR: Bjarne Håkon Hanssens ønske om mye strengere krav til innvandring blir ikke tatt nådig opp hos de rød-grønne. Foto: Jan Petter Lynau, VG.
De rød-grønne på Stortinget er i fullt opprør mot Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Denne saken handler om:

På Aps gruppemøte i går ettermiddag ble han beskyldt for å uttale seg i strid med regjeringserklæringen.

I en e-post tidligere på dagen ble hele Ap-gruppen pålagt å ikke uttale seg offentlig om Hanssens utspill.

Les også:Politikere reagerer på Hanssen-utspill

Men for to år siden mente nåværende justisminister Knut Storberget at forslaget om aldersgrense for familiegjenforening strider mot menneskerettighetene.

BER OM HJELP: I VG torsdag 2. februar ber nygifte Farukh Raja om hjelp fra Kristin Halvorsen til å stanse Bjarne Håkon Hanssens forslag. Foto: Faksimile: VG
BER OM HJELP: I VG torsdag 2. februar ber nygifte Farukh Raja om hjelp fra Kristin Halvorsen til å stanse Bjarne Håkon Hanssens forslag. Foto: Faksimile: VG

SV og Sp avviser blankt å stramme inn reglene som skal hindre tvangsekteskap.

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen gir krystallklar beskjed om at et vilkår om tilknytning, slik det praktiseres i Danmark, ikke er akseptabelt:

- Dette er et veldig kontroversielt spørsmål. Det er en regel som mest fremstår som absurd, sier hun til VG.

- Dette skal vi ha noen runder på. Det kan jeg love deg, sier Sp-leder og statsråd Åslaug Haga til VG.

Sps parlamentariske leder Magnhild Meltveit Kleppa var enda hardere:

- Det er bra at Hanssen jobber imot tvangsekteskap, men selv har jeg ingen tro på at de tiltakene som han vurderer, virker, sier hun.

Helslakt

Utspillet om en tilknytningsregel for å få opphold i Norge, får helslakt i Sp.

- En slik regel er et tiltak mot innvandring, og det er en helt annen debatt. Jeg ser per dato ingen argumenter som taler for det, sier Magnhild Meltveit Kleppa.

Ifølge flere Ap-kilder fikk Hanssen besk kritikk på gruppemøtet i Stortinget i går av Oslo-representanten Britt Hildeng. Hun brukte uttrykk som utidig, og ikke i samsvar med Aps landsmøtevedtak og Soria Moria.

I 2004 foreslo et internt utvalg i Ap å innføre 21 års aldersgrense for familiegjenforening ved ekteskap. Knut Storberget, som var medlem av utvalget, var svært uenig i flertallets forslag om aldersgrense.

Ingen kommentar

Da uttalte den nåværende justisministeren at forslaget var «diskriminerende, lite hensiktsmessig og et brudd på menneskerettighetene».

I dag nekter Knut Storberget å si hva han mener om saken.

- Dere må bare sitere det som står der. For jeg vil ikke kommentere dette i dag, jeg vil ta dette opp i Regjeringen, sier Storberget til VG.

- Har du forandret mening om at dette er brudd på menneskerettighetene?

- Nei, nei, nei. Jeg sier, og står fast ved, at jeg ikke vil kommentere dette nå. Jeg vil ta dette i Regjeringen, sier Storberget.

Også AUF tar avstand fra Bjarne Håkon Hanssen:

- Jeg håper virkelig ikke at Tøffe-Bjarne vil bli Slemme-Bjarne for å få økt oppslutning. Dette er tiltak som er inspirert av en høyrevridd regjering i Danmark, sier AUF-nestleder Martin Henriksen til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks